Autor Wątek: Rodzaje młynków  (Przeczytany 5377 razy)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Rodzaje młynków
« dnia: 22 Wrzesień 2016, 15:19:47 »
Chciałbym w tym poście poznać wasze opinie nt. rodzajów młynków. Chodzi mi dokładnie o  3 główne typy: mielenie na żądanie, sklepowe oraz z dozownikiem. Bardzo dużo dostępnych jest modeli na olx z dozownikiem ale nie mam pojęcia jak to się przekłada na domowe espresso. Jakie najlepsze do alternatyw itp.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rodzaje młynków
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Wrzesień 2016, 15:44:08 »
Espresso - mielenie na żądanie, metody alternatywne - młynek sklepowy. Młynek z dozownikiem - z konieczności.

Offline Sala Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Wrzesień 2016, 17:19:10 »
Przy sklepowych młynkach do alternatyw jak i do espresso możne wrzucić odmierzoną ilość kawy tylko czy przy espresso tak praktykujecie?
Czy jest możliwość przerobienia dozownika na coś co usprawni proces mielenia. Jak pewnie usunę dozownik to będzie dziura to chyba lepiej sklepowy.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrzesień 2016, 20:22:21 »
Mam Mazzera SJ w wersji sklepowej, używam go do espresso. Ze względu na to, że SJ ma potężny, oryginalny hopper, nie używam go, wsypuję tyko kawę do "gardzieli" młynka i zatykam jakąś dorobioną zatyczką. Mieści się tam kilkadziesiąt gramów, więc w sam raz.

Co do samego rozwiązania sklepowego do espresso, przynajmniej w Mazzerze SJ - Gdyby nie fakt, że ten sprzęt trafił mi się za śmieszne pieniądze, nie pakowałbym się w to ;) brakuje widełek pod kolbę, wylot jest spory, lubi śmiecić po bokach, Przerywanie mielenia następuje dopiero po przekręceniu głównego włącznika. Jednak wygodniejsze jest wciskanie przycisku kolbą przy mieleniu. Choć moim zdaniem i tak jest to lepsze niż wersja z dozownikiem, w warunkach domowych. Pod alternatywy wersja sklepowa daje radę, bo mieli się do jakiegoś kubka, pojemnika czy bezpośrednio do dripa/chemexa.

Dozownik w domu jest czymś nieporęcznym - pod alternatywy i tak się mieli odmierzoną ilość ziaren, więc trzeba się dużo namachać i jakimś pędzelkiem wymiatać drobinki, żeby odzyskać kawę, natomiast pod espresso, przy założonym hopperze, marnuje się dużo kawy. W dozowniku zostają porcje, nieużyte trzeba wyrzucić. Szkoda.

On demand, czyli na żądanie, to najlepsza opcja pod espresso.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Wrzesień 2016, 20:25:20 »
Poe, a może wpadniesz na kurs obsługi dozownika i zmienisz zdanie? ;)

Offline Sala Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrzesień 2016, 21:14:01 »
To może napisz jak się obsługiwać młynkiem z dozownikiem

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrzesień 2016, 22:06:32 »
Mieląc kawę wachlujesz dźwignią dozownika wygarniając na bieżąco.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Wrzesień 2016, 22:11:39 »
Nie chce mi się pisać, ale zapraszam na kurs ;). Efekty są różne w zależności od częstotliwości poruszania dźwigienką i od ułożenia portafiltra względem dozownika.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrzesień 2016, 06:59:51 »
To może filmik szkoleniowy?  :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Wrzesień 2016, 07:11:34 »
Tu jest całkiem fajny film. Trochę za bardzo ostrożne i delikatne ruchy, raczej niestosowne dziś stukanie tamperem w portafilter, ale ogólnie: o to chodzi. Zauważcie, że trzeba zmieniać położenie portafiltra, żeby kawa równomiernie wypełniła sitko. Bez widelca jest z tym o wiele łatwiej.

Z taką częstotliwością pracy dźwigni czeka nas duża doza. Im szybciej poruszamy dźwignią, tym mniej kawy wypełni sitko. Można zatem dość precyzyjnie opanować dozowanie.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2016, 08:17:04 wysłana przez Antonio »

Offline jgx Mężczyzna

• Girls From Your Town - Anonymous Casual Dating - No Verify
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrzesień 2016, 20:29:13 »
Można zatem dość precyzyjnie opanować dozowanie.
Można ale po co? Lepiej nie wyważać otwartych drzwi i do kolby kupić na żądanie. Takie jest moje zdanie ale to nie znaczy że jedynie słuszne :)
https://SecreLocal.com - Dm Dating - No Selfie - Anonymous Casual Dating -   Live Chat Dating

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2016, 20:35:04 »
Po co? Po to, żeby precyzyjnie odmierzyć założoną dozę kawy. Młynki z dozownikiem są na rynku od dawna, a teraz ich ceny są wyraźnie niższe niż nowych elektronicznych maszyn. Można więc kupić młynek z żarnami ok. 64mm  za 10 tys zł i za 500 zł. Nie wszystkich stać na drogie nowoczesne maszyny... Młynki z dozownikiem jeszcze niedawno były stosowane na mistrzostwach baristów tak, jak dziś widoczne są tu młynki z timerami. Jakoś wtedy ludzie sobie z nimi radzili.

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Wrzesień 2016, 11:06:32 »
Każdy ma swoje przyzwyczajenia. Ja lubię mieć pusty młynek i czysto na stole. Zrobiłem micro hopper, do którego wsypuję zważoną dawkę kawy. Pod wysyp typu sklepowego podkładam samo sitko i kręcę nim tak aby kawa się ładnie ułożyła /tak nie używam sprężynek, portafilter zawsze podpięty pod grupę a sitko do wyboru w szufladzie/. Do wybrania resztki zmielonych ziarenek z młyna zrobiłem specjalne narzędzie, które pozwala mi wybrać praktycznie do zera pozostałości z wylotu dwoma szybkimi ruchami. Jeszcze raz na sekundę odpalam młyn aby pęd powietrza wyrzucił resztki resztek, tamp i zakładam sitko do gorącej kolby. Zawsze świeża kawa, czysto na stole, młyn pusty i nie muszę walczyć z układaniem gorącego portafiltra pod wysypem. Po ekstrakcji odpinam kolbę i wyrzucam sitko z ciachem do zlewozmywaka. Flush prysznica potem kolby i wszystko jest cały czas czyste, gorące i gotowe na następnego strzału.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Wrzesień 2016, 11:14:21 »
Dlaczego nie? Można i tak :).

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrzesień 2016, 11:19:33 »
"Narzędzie" o którym wspomniałem w poście wyżej, zrobione z łyżeczki do latte. Obciąłem dolną część i oprawiłem rękojeścią od dłuta, potem odpowiednie wygięcie i kawy w wysypie NIET!  :taktak:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi