;

Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 166644 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #840 dnia: 21 Luty 2018, 19:11:08 »
Super sprawa!
Za dwa tygodnie ide na Q&A z Jamesem Hoffmanem, jesli ktoś ma jakieś ciekawe pytanie to chetnie zapytam ;)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 279
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #841 dnia: 21 Luty 2018, 19:44:03 »
https://varieties.worldcoffeeresearch.org/#browse

Może ktoś skorzysta - wyszukiwarka lub klikanie w bąbelki. Można poczytać o odmianach kawy - plusy, minusy etc. [ENG]
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1022
  • Pomógł: 12
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #842 dnia: 27 Luty 2018, 09:05:11 »
Chyba jeszcze nie było. Kilka słów o Rocketach.

http://ozonecoffee.co.uk/people/land-of-milk-and-honey
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko
dddwokawie - nowy kod na darmową dostawę od 49 złotych

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 279
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #843 dnia: 28 Luty 2018, 23:12:05 »
Jakby ktoś chciał poczytać o kryzysie w byłej Birmie (a obecnym Myanmarze) i jaki to ma wpływ na segment kawy specialty:

https://www.rawmaterial.coffee/regarding-the-myanmar-crisis-coffee-supply-chain-development/
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline Dooh Mężczyzna

  • Wiadomości: 26
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: DeLonghi ECAM22.110
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #844 dnia: 01 Marzec 2018, 10:54:34 »
Does Coffee Make You Faster?

youtube.com/watch?v=YBnq6k9N0HE

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #845 dnia: 09 Marzec 2018, 23:35:35 »
Ok, jestem po spotkaniu z Jamesem Hoffmanem. Bardzo ciekawe i pouczające. Temat: "Jak przeszłość pozwala przewidzieć przyszłość"

Zaczął od roku 2005. Na sali oprócz niego w 2005 roku kawą specialty interesowała się jeszcze tylko jedna osoba - Colin Harmon.
W tym roku w Londynie były 4 palarnie, które paliły arabikę i dwie kawiarnie "speciality". Obie były niesamowicie zatłoczone - w pierwszej sprzedawano 2000 kaw dziennie, druga zużywała 200kg kawy tygodniowo. Co ciekawe, w jednej z nich naczelną zasadą było upychanie w kolbę jak najwięcej kawy. Raz sprawdzał i było 28 gramów. Z czego w kubku lądowało 20 gramów. Wszyscy się zachwycali jaka ta kawa słodka, miała tylko 5% robusty. Ciekawostka: przez następne dwa lata, właściwie nikt nawet nie pomyślał o tym, żeby zakładać biznes kawowy (nie mówimy tu o kawie jako dodatku). W tym roku W całej Anglii wypalano około 100 ton kawy „speciality”.
W 2006 roku, pierwszy raz wystartował w UKBC. Poziom tego określił jako "symboliczny". Gdy podawał kawę sędziom, wylał dwie na nich. Sędziowie się uśmiechnęli i powiedzieli - spoko James, napijemy się z jednej filiżanki. Zajął 5 miejsce.
2007 - wygrał WBC. Po czym jedna z największych stacji telewizyjnych w Anglii, poprosiła go o wywiad. Wystroili się, przygotowali natchnione przemówienia jak to kawa powinna smakować itp.
Z całą rodziną i przyjaciółmi czekali na to w wiadomościach. I wiecie jak to jest w wiadomościach – coś strasznego, depresyjnego, złe informacje, znowu coś złego i przed podsumowaniem, jakaś krótka anegdota, jacy tam ludzie mogą być dziwni. Prezenter zapowiada: „a teraz zobaczymy grupkę ludzi, którzy uważają, że kawa smakuje jak owoce i kwiaty. Przy czym mówią, że żeby ją pić, trzeba ją specjalnie przygotwać z wagą i stoperem. No cóż, niektórzy mają więcej wolnego czasu i dziwnych pomysłów”
2008- rusza Square Mile, początkowo wypalają w małym piecu tylko dla siebie. Kolejna palarnia odpuszcza i sprzedaje piec. Hoffman kupuje 35kg Probata (nie jestesm 100% pewny, czasem słabo było słychać) za 3.5 tysiąca funtów. Biznes się rozkręca, dostają więcej zamówień, ale nigdy nie godzili się na wypalanie dla firmy XYZ jeśli firma przepakowywała paczki i sprzedawała jak swoje. Hoffman powiedział, że to najgorsze co można spotkać w biznesie kawowym, a bardzo popularne teraz na wyspach.
2010 – Szczyt popularności kawy i... koniec nowości. Stagnacja. Owszem nowe drippery itd., ale żadnej rewolucji. Od tamtej pory nic ciekawego się nie wydarzyło w kawowym świecie. (jak zawsze jego marudzenie ;) )

Na wyspach około roku 2009, gdy ludzie pytali: „Gdzie w Londynie napije się dobrej kawy?” Było może 3 miejsca do polecenia. Ludzie jechali przez całe miasto na dobrą kawę. Teraz gdy ktoś zadaje to samo pytanie, odpowiedź brzmi: „a na której ulicy?”. Co jest dobre i złe. Dobre, bo nie trzeba się napracować, żeby napić się dobrej kawy. Złe, bo powoli zaciera się różnica między naprawdę dobrą kawiarnią, z pasjonatami za barem, a przeciętną hipstersko-drwalową kawiarnią nastawioną tylko na zysk.
Sporo innych opowiastek jak np. zwołał spotkanie, chyba w 2006 roku, WSZYSTKICH na świecie, którzy są zainteresowani kawą speciality – było około 100 osób, z Australii, Norwegii, Stanów – ogólnie z całego świata. Wtedy sobie poprzysięgli, że rozpowszechnią kawę jak tylko się da. Jak widać – udało się.
Na chwilę obecną Square Mile wypala 200 ton kawy rocznie i zaopatruje ponad 5000 miejsc na całym świecie.
Najgorsza rzecz jaka go spotkała w biznesie to stworzenie rodzinnej atmosfery w firmie. Owszem, musi być atmosfera przyjacielska, ale, cytuje: „let's be honest, every single family in the world is fu*ked up”. Doszło do spięć, przez co wzrosły rachunki, a kiedy firma nie może spłacić rachunków,  przestaje współpracować z nieopłacalnymi/ spóźniającymi się z płatnościami klientami. Przez co ma świadomość, że przez niego kilka biznesów się rozpadło i ludzie stracili swoje pieniądze.
Jedna z najgorszych rzeczy w świecie kawy to tzw włoski marketing. Czyli roaster przejmuje sklep. Na przykład chcę sobie otworzyć kawiarnię „Tratatata” i zamawiać kawę od Illy. Przyjeżdża pierwsza dostawa kawy i pół ciężarówki gadżetów, kubków, naklejek, znaczków, podstawek, tabliczek z napisem Illy. Przez co klient już nie pamięta jak nazywa się kawiarnia, tylko zapamiętuje „noo, to czerwone na i „

Podsumował, że zawsze w przyrodzie są pewne cykle i tak samo w biznesie. Ktoś w końcu zrobi jakąś rewolucję i ktoś następny tą rewolucję pociągnie, a obecne speciality coffee będzie się z tego śmiać. Aż w końcu ta nowa dziedzina ewolucji kawowej będzie się śmiać z speciality coffee.

Żeby nie było wątpliwości czy oskarżeń - nic co tutaj napisałem, nie jest moim zdaniem. Fakt, z większością się zgadzam, ale napisałem to czysto informacyjnie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5581
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #846 dnia: 10 Marzec 2018, 06:58:56 »
Dzięki wielkie :).

Offline Evanduril Mężczyzna

  • Wiadomości: 219
  • Pomógł: 4
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130b
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #847 dnia: 10 Marzec 2018, 08:05:07 »
Szczympek - dzięki :)

Offline Dooh Mężczyzna

  • Wiadomości: 26
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: DeLonghi ECAM22.110
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #848 dnia: 11 Marzec 2018, 07:41:20 »
Mózg na kawie:
youtube.com/watch?v=4YOwEqGykDM

Offline fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 1994
  • Pomógł: 16
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 339
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti Fiammetta, Chemex, AP, December Dripper, Slowpresso
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #850 dnia: 27 Marzec 2018, 14:47:32 »
http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/2625-kawa-fermentowana-co-za-kawa-100g.html

Cytuj (zaznaczone)
Kawa fermentowana CO ZA KAWA!, 100G Jedyna chłodna gazowana domowa kawa! Poczuj smak kawowych bąbelków! Oto wyjątkowy napój, który świetnie smakuje i …bąbelkuje. Z pozdrowieniami z miasta Łodzi. Kawa fermentowana - dla prawdziwych koneserów. Oryginalna receptura i wrażenia.

Cechy produktu:

Wystarcza na 5 L

Składniki:

Skład produktu:

Kawa: burak cukrowy - prażony, żyto, kawa mielona palona
Drożdże: suszone drożdże Saccharomyces cerevisiae, guma arabska E414, kwas askorbinowy E300, monostearynian sorbitolu E491

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 279
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #851 dnia: 27 Marzec 2018, 20:53:08 »
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID
  • Młynek: Compak K3 Touch

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2297
  • Pomógł: 32
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #853 dnia: 31 Marzec 2018, 01:03:26 »
Biorąc pod uwagę w jakich wielkościach sprzedają napoje i jak spalone są ich kawy, to może ma to jakieś podstawy. Nie mniej oddychanie powietrzem może być dużo groźniejsze. :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5581
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #854 dnia: 31 Marzec 2018, 09:24:27 »
Istna lawina doniesień o tej sprawie...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything