;

Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 159902 razy)

Offline flexooo

  • Wiadomości: 474
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Wilfa Svart, Porlex Mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #780 dnia: 14 Listopad 2017, 08:40:58 »
To była Etiopia Sidamo Guji Shakiso od Solid Bean z Tajwanu, dostałem ją na Third wave witchteln ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2091
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #781 dnia: 16 Listopad 2017, 12:10:53 »
taka skrótowa lektura o chemiczno-aromatycznych przemianach w kawie.
https://www.perfectdailygrind.com/2017/11/coffee-science-breaking-flavor-comes/

Offline xcracerpl

  • Wiadomości: 27
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, tygielek
  • Młynek: Quito, żarnowy elektryk
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #782 dnia: 28 Listopad 2017, 13:42:28 »
Znany prezenter, Tomasz Kammel porównuje kawę z kapsułki z kawą zmieloną w młynku ostrzowym.  youtube.com/watch?v=XvGdP73Sy7Q

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 577
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #783 dnia: 28 Listopad 2017, 13:50:31 »
Nie wiem czy to ciekawostka czy nie, ale zaryzykuje.
Zmieliłam zwykły espresso blend młynkiem Rhinowars na najdrobniejszym ustawieniu, zajęło mi to ponad 8 minut.
Uzyskałem 25 gramów naparu w 130 sekund! Wyglądało jak ciemny rosół, niesamowicie tłusta, maślana konsystencja. I ponad to - pyszne! Super słodkie owoce! Po dolaniu troszkę gorącej wody, fajna kwasowość. Po wystudzeniu niepijalne. Kwas z akumulatora.
Podsumowując:
Widząc nieraz wpisy, ze pierwsze shoty ze świeżej kawy automatycznie idą do zlewu, bo ekstrakcja trwała 40 sekund, trochę mi przykro, ze ludzie nic nie sprawdzają sami, tylko sztywno trzymają sie jakichś cyferek. Polecam próbować wszystkiego ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2943
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #784 dnia: 29 Listopad 2017, 08:56:36 »
Co ma to, co zrobiłeś do pierwszego shota do zlewu? Nic. On jest w celu ustawienia młynka, a nie ekspresu.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 577
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #785 dnia: 29 Listopad 2017, 12:54:28 »
???
Co ma to, co napisałeś do mojego posta? Nic. Każdy shot warto próbować, kto wie czy 19 sekundowy shot, czy 40 sekundowy nie bedzie najlepszy?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2943
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #786 dnia: 29 Listopad 2017, 13:12:33 »
Jakoś za każdym razem jak próbowałem pierwszego shota to trzeba było młynek minimalnie przestawić. A Ty wyskakujesz z kompletnie oderwanym od tematu tekstem, że pierwszy shot zmielony porlexem był świetny... Spoko, wychodzi na to, że masz idealne warunki i kawa w ogóle nie reaguje z powietrzem. Zazdroszczę.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2091
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #787 dnia: 29 Listopad 2017, 13:16:40 »
Siewcu, błagam, zważ na ton swoich wypowiedzi. Przecież można napisać to samo tak, aby w sposób kulturalny wymieniać się własnymi myślami i nie atakować innych użytkowników tego forum. Nawet jeśli się z kimś nie zgadzasz, to można odnosić się do siebie z szacunkiem.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2017, 14:05:47 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 577
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #788 dnia: 29 Listopad 2017, 13:29:17 »
Ale o czym Ty piszesz?
Dlaczego oderwanym od tematu? To ciekawostki. Myślę, że mało osób stad piło espresso robione przez 130 sekund.
Poza tym nie sądziłem, ze najdrobniejszy przemiał na Rhino jest w  stanie zablokować ekspres. Ot, ciekawostka. Sama konsystencja naparu jest zadziwiająca. A było dobre przez chwile pózniej było okropne, o czym tez wspomniałem.
Tez nigdy nie trafiam z ustawieniem młynka za pierwszym shotem.
O co chodzi z reagowaniem z powietrzem?
Wyluzuj


Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2943
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #789 dnia: 29 Listopad 2017, 13:34:49 »
O wietrzenie kawy, wpływ wilgotności etc. Ustawiasz młynek na skali na np 1,333 obrotu, kawa sobie popracuje z powietrzem i na drugi dzień trzeba będzie przestawić młynek na np 1,4 obrotu, żeby uzyskać ten sam efekt. A Ty piszesz o tym w taki sposób, jakby pierwszy shot był do wylania z powodu ekspresu, a nie konieczności przestawienia młynka. A tylko i wyłącznie o młynek się rozchodzi... Gdyby nie trzeba było korygować jego ustawień to codziennie pierwszy shot wychodziłby tak samo i temat nie byłby ruszany. A że espresso wyszło dobre po ponad 2 minutach to już w ogóle coś innego, ja takich shotów próbowałem i do smacznych brakowało im straaaasznie dużo.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6041
  • Pomógł: 88
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #790 dnia: 29 Listopad 2017, 14:48:13 »
Szczympkowi chodziło o coś zupełnie innego, aby się nie ograniczać i z góry nie zakładać, że 14 czy 40 sekund to od razu do wylania. Warto próbować, bo kawa potrafi zaskoczyć, pozytywnie i negatywnie, ale niejedno w niej jednej siedzi.

A co do ustawień młynka, jestem pewny, że macie takie samo zdanie.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 577
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #791 dnia: 29 Listopad 2017, 15:29:31 »
Dziękuje bardzo @donkiszot za wytlumacznie tego :) dokładnie o to mi chodziło. Oczywiście, zgadzam sie co do ustawień młynka :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 247
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #792 dnia: 04 Grudzień 2017, 21:54:50 »
Właśnie dostałem w prezencie książkę Pani Iki. Infantylny, grafomański styl, niespójna terminologia, przedziwne porównania. Można z książki wyłowić trochę ciekawych informacji, ale za 40 zł lepiej kupić paczkę kawy. Ja zakup książki odradzam.

Ależ dinozaura sprzed kilku stron wyciągam :D Chciałem się podzielić swoją opinią, bo dopiero teraz przeczytałem w podróży.

Plusy książki Iki Graboń:
- rzeczywiście spory ukłon w stronę sensoryki za co brawa
- uporządkowanie przemiałów typu "sól, piasek etc." i wykres wszystkich zaparzaczy z przemiałem co po czym w grubości
- książka ma swoje dobre momenty (uzbierałbym ze 130 stron na 300) - kiedy dotyka merytorycznie danych tematów np. defekty, wykres palenia - co kiedy się dzieje
- zachęca nowicjuszy do próbowania i zabawy kawą

Minusy:
- grafomański styl, zbyt wiele kolokwializmów i uogólnień
- opisy niczym w "Nad Niemnem" (z dobre 20 stron o dzieciństwie i bieganiu po łące)
- znalazłem 2 błędy rzeczowe - espresso nie bierze się od espressivo tylko od es presso (pod ciśnieniem) [choć na to pewnie i znajdzie się jakieś źródło]; kawa jaśniej palona zawiera tyle samo kofeiny co średnio i ciemno. Czytałem w kilku źródłach zupełnie co innego :) (mam nadzieję, że się nie mylę co do błędów - jeśli jest inaczej to z góry przepraszam)
- książka jest nieuporządkowana, jeśli jest dla laików - wypadałoby zacząć co to kawa, rodzaje etc. Książka zaczyna się bieganiem po łące i tiger latte, z czego składa się owoc drzewka kawowego jest przy samym końcu, dużo nieistotnej "prywaty".
-  mam problem ze zlokalizowaniem dla kogo jest ta książka, kto jest potencjalnym odbiorcą

Dla laika chyba bardziej polecałbym "Tajemnice kawy" p.Woźny. Zawodowiec nie znajdzie wystarczająco dużo informacji, by stwierdzić, że warto wydać 40 złotych. Cieszy natomiast każda nowa polska próba popchnięcia tematu kawy i próby wniesienia czegoś nowego :)
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline Adrian K Mężczyzna

    • Coffee Roasters Poland
  • Wiadomości: 3
  • Pomógł: 0
    • Kawa Korona 1912
  • Ekspres: ELEKTRA KUP 2G
  • Młynek: Mahlkönig K30 Single Espresso
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #793 dnia: 04 Grudzień 2017, 21:59:37 »
Co ma to, co zrobiłeś do pierwszego shota do zlewu? Nic. On jest w celu ustawienia młynka, a nie ekspresu.
Tak samo jak z pierwszym shotem przy pędzeniu bimbru też szedł do zlewu...
Palarnia Kawy Korona 1912

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 247
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #794 dnia: 05 Grudzień 2017, 01:19:37 »
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi