Autor Wątek: Krzywy Zassenhaus Quito  (Przeczytany 7065 razy)

Offline lucasville

• Ekspres: przelew Philips HD5405, Mr Clever Dripper, Aeropress, kawiarka Bialetti
  • Młynek: Wilfa WSCG-2, Graef CM702
Odp: Krzywy Zassenhaus Quito
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:17:48 »
Kolejne zdjęcia
DSC_2815.JPG
DSC_2817.JPG
DSC_2819.JPG
DSC_2814.JPG

Offline lucasville

• Ekspres: przelew Philips HD5405, Mr Clever Dripper, Aeropress, kawiarka Bialetti
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:18:20 »
I ostatnie
DSC_2820.JPG

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:42:20 »
Słabo, po zdjęciach wnoszę, że to przemiał bliski do tego, który otrzymuje mieląc młynkiem Rhinowares. Kiedyś myślałem o Quito jako upgrade dla Rhino, bo i w podróży klon porlexa przestał mi wystarczać. Szkoda, że z pod znaku tej marki wychodzą w tej chwili takie buble. A tak w ogóle, to młynek został wyprodukowany w Niemczech, czy w Chinach?
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Wrzesień 2016, 20:42:23 »
wg mnie tragedii nie ma, nie wygląda żeby był gorszy od ceramicznych żaren.

Tutaj porównanie mojego quito i brasil :
https://get.google.com/albumarchive/100998743172709160589/album/AF1QipOOgme13gSSv4sCStpJtr1Xyq1HmOTlmX_luhDz?authKey=CO_CgZWnm92xwAE

Tutaj rhino i quito:
https://get.google.com/albumarchive/100998743172709160589/album/AF1QipOz1wNCgeEF5bf9zdvX1Hn7odeLOlNbRn2nDQ7M?authKey=CKnM3OnV_J_9Og

Może na tych zdjęciach aż tak tego nie widać, ale różnica jest spora. Przemiał z Quito jest wyraźnie równiejszy. Ma przynajmniej dwa razy mniej zarówno pyłu jak i gruzu przy zbliżonym przemiale.

Niezły numer z tą modyfikacją zapobiegającą obracaniu się górnego żarna. Generalnie to masakra, jak łatwo zepsuć prestiż marki, na który przecież pracowano latami. W moim egzemplarzu na szczęście na razie nic się nie dzieje.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 21:01:47 wysłana przez krystians »

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Wrzesień 2016, 21:08:46 »
Widać różnicę pomiędzy Twoim egzemplarzem a młynkiem kolegi @lucasville. U Ciebie na porównywalnym zakresie nie ma aż tak dużego rozrzutu - u kolegi wyżej widać naprawdę sporo dużych kawałków i zdecydowanie przypomina mi to przemiał z ceramiki.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Wrzesień 2016, 21:32:20 »
W sprzedawanych u nas nic się nie dzieje. Nie mieliśmy zwrotów. Może rzeczywiście ten był jakiś refurbished.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline lucasville

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Wrzesień 2016, 09:16:37 »
Te zdjęcia, które zrobiłem wcześniej - ich przemiał - jest zrobiony na ok. 8 kliknięciach od całkowitego zablokowania żaren. Czyli ogólnie powinno być drobno. Niestety przez pierwsze 7 kliknięć jest tak, że żarna się o siebie ocierają. Nawet na 6-7 kliknięciu jest tak, że słychać jak zła "osiowość" daje o sobie znać, bo w pewnych miejscach podczas obrotu słychać jak żarna o siebie ocierają a przez resztę obrotu jest cisza.

Zrobiłem kolejne zdjęcia chyba lepiej pokazujące złe wyosiowanie młynka.  Różnica między szczeliną najmniejszą a największą wygląda jakby była 3-krotna.
Zgłosiłem już do amazona zwrot. Zobaczymy co powiedzą.
DSC_2848.JPG
DSC_2849.JPG

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Wrzesień 2016, 11:26:55 »
Daj znać proszę jaka będzie odpowiedź. U mnie jest identycznie - przy 8 kliknięciu od zablokowania dopiero nie słychać ocierania.
Jeśli będą problemy to może rozwiązaniem będzie usunięcie tego klinu robiąc szerszy odwiert i próba wybicia górnego żarna.

Offline lucasville

« Odpowiedź #23 dnia: 15 Wrzesień 2016, 12:04:38 »
Zaznaczę, że powyższe ostatnie dwa zdjęcia zostały zrobione na tej samej grubości przemiału. Jedynie obróciłem o ok. 180 stopni żarno.

Amazon przyjął zgłoszenie i dał mi linka do odesłania Pocztą Polską młynka do nich (przesyłkę dostałem z Amazona spod Poznania, odsyłam pod Wrocław). W ciągu kilku dni od otrzymania powinni zrobić zwrot pieniędzy. Wysyłka do nich jest już opłacona. Wystarczy spakować w kartonik, nakleić etykietę adresową i nadać w urzędzie pocztowym.

Offline lucasville

« Odpowiedź #24 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:42:15 »
PS ktoś ma może Zassenhausa Panamę, by zobaczyć czy podobna przypadłość występuje? Szukałem po sieci to nie znalazłem opinii, że przemiał jest nierówny.
Na amazonie nawet droższy (choć mniejszy) niż Quito.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:47:48 »
Daj sobie spokój i kup Armina od DrUsagi. Żarna są w nim idealnie scentrowane i ustabilizowane. Mam bliźniaczy BurgMuhle.

Offline lucasville

« Odpowiedź #26 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:51:19 »
@Antonio, widziałem, zastanawiałem się nawet. Tylko jak to przewozić...

Edycja:
@Antonio, przekonałeś mnie. :) Jeżeli jeszcze aktualne.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2016, 15:29:05 wysłana przez lucasville »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Wrzesień 2016, 21:29:31 »
PS ktoś ma może Zassenhausa Panamę, by zobaczyć czy podobna przypadłość występuje?
Występuje :-\

Offline lucasville

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Wrzesień 2016, 08:47:50 »
Daj znać proszę jaka będzie odpowiedź. U mnie jest identycznie - przy 8 kliknięciu od zablokowania dopiero nie słychać ocierania.
Jeśli będą problemy to może rozwiązaniem będzie usunięcie tego klinu robiąc szerszy odwiert i próba wybicia górnego żarna.
Zgłosiłem wadę, odesłałem młynek do nich i otrzymałem pełny zwrot pieniędzy.

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Wrzesień 2016, 10:02:22 »
Dziękuję za wiadomość. Ja akurat nie mogę znaleźć paragonu-spróbuję własnych sił przy wybiciu i stabilizacji górnego żarna. A równocześnie poszukuję czegoś alternatywnego :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi