Autor Wątek: Krzywy Zassenhaus Quito  (Przeczytany 7055 razy)

Offline lucasville

• Ekspres: przelew Philips HD5405, Mr Clever Dripper, Aeropress, kawiarka Bialetti
  • Młynek: Wilfa WSCG-2, Graef CM702
Krzywy Zassenhaus Quito
« dnia: 08 Wrzesień 2016, 14:51:28 »
Witam.
Korzystam obecnie z młynka Zassenhaus Quito i nie wiem czy to przypadłość wszystkich młynków ręcznych, wszystkich modeli Zassenhausa Quito czy tylko niektórych, ale przemiał kawy jest okropnie rozstrzelony. Obracając na "sucho" same żarna, widać, jak odległość między żarnami się zmienia. Natrafiłem na komentarz na coffeedesku o podobnej przypadłości modeli z Polski, amazona de i ebaya co uk. Sam mam wersję z Amazona de i powiedzcie mi czy przy młynku ręcznym jestem skazany aż na tak duży rozrzut w wielkości przemiału? Czy reklamacja i wymiana na inny egzemplarz może coś dać? To nie jest młynek za 50 zł, by tak źle mielić kawę. Tym bardziej, gdy widzę po zdjęciach, że taki Porlex czy Rhino może lepiej tą kawę mielić. Zassenhaus się mocno nie postarał.

Zdjęcie 1
DSC_2807.JPG

Zdjęcie 2 - po obrocie o ok. 180 stopni.
DSC_2808.JPG
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2016, 15:01:14 wysłana przez lucasville »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Krzywy Zassenhaus Quito
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrzesień 2016, 14:58:28 »
Brak osiowości to "normalne", ale chyba koledzy w tym wątku co nieco o tym pisali. I nawet jakieś remedium znaleźli.
LMWDP #469

Offline lucasville

• Ekspres: przelew Philips HD5405, Mr Clever Dripper, Aeropress, kawiarka Bialetti
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2016, 19:24:26 »
Ale to jak grube kawałki mi kawy wylatują z młynka po mieleniu to jest jakaś przesada. Rozumiem brak "osiowości" ale bez przesady.
Zabawa z klejami typu Poxipol niestety mnie nie urządza, tym bardziej, że nie mam gwarancji iż przemiał się polepszy. Wrzucę za jakiś czas zdjęcie jak to wygląda z przemiałem u mnie.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrzesień 2016, 19:37:08 »
Tak dziwie się że czym droższy młynek tym większy badziew.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrzesień 2016, 19:43:39 »
Mam Zassenhausa Panama i też żarna nie są osiowo. Przemiał nie równy ale używam go jako młynek wyjazdowy i lepszy taki niż zmielone wcześniej. Poza tym używam go z AP i tam nie ma to chyba takiego znaczenia.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrzesień 2016, 20:48:50 »
To tak jak ja :).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrzesień 2016, 23:07:19 »
lucasville nie wiem o jakiej grubości przemiału mówimy i czym jest ten straszny rozstrzał. Podaj jakieś konkrety i zdjęcia przemiału, to będzie można coś stwierdzić. Im grubiej mielisz tym większy rozstrzał będzie.  Porównaj z młynkiem o ceramicznych żarnach, to będziesz wiedział czy rzeczywiście jest trefny model. Z ceramiki powinien być jeszcze mniej równy przemiał. Mój Quito porównywałem z Zassenhausem Brasil i tamten miał więcej pyłu i dużo krótszą skalę grubości przemiału w obie strony, więc wniosek z tego taki, że jak chcesz dobry ręczny młynek to musisz nabyć jakiś Rosco, Feldgrind, Lido, Helor albo Comandante. Tyle że one kosztują kilka razy więcej niż rzeczony Quito z niemieckiego amazona.

Co to za dziwny nit u dołu zdjęcia między żarnami a obudową? Tego tam raczej nie powinno być.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2016, 23:39:59 wysłana przez krystians »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrzesień 2016, 06:24:37 »

Co to za dziwny nit u dołu zdjęcia między żarnami a obudową? Tego tam raczej nie powinno być.

Wygląda jakby ktoś chciał wkrętem zablokować obracanie górnego żarna w obudowie.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrzesień 2016, 07:45:12 »
Dokładnie, bez tego górne żarno się odklei...

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Wrzesień 2016, 07:53:44 »
I niech się odklei [emoji38]
@lucasville
W swoim Quito któregoś pięknego dnia wybiłem górne żarno i wkleiłem je na nowo oczywiście wcześniej zaopatrując się w dobry klej. Nie pozbyłem się problemu nieosiowości zupełnie, ale przemiał jest duuużo lepszy.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Wrzesień 2016, 09:57:54 »
Ale z tym zabezpieczeniem się nie odklei ;).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Wrzesień 2016, 12:03:22 »
Zastosowania się domyśliłem. Zastanawia mnie to jak się tam znalazł ten element, w żarnie widać też wycięcie. Jeżeli lucasville sam tego dokonał, to czemu nie spróbował wycentrować osi i na jakiej podstawie chciałby się domagać uznania reklamacji.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2016, 12:09:05 wysłana przez krystians »

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrzesień 2016, 13:44:27 »
Prawdopodobnie sam tego nie zrobił, chyba że w moim też grzebał :) U mnie tylko nie ma śladów kleju.
No i wyszło na jaw skąd okazyjna cena...

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrzesień 2016, 13:54:38 »
Bo to pewnie jakaś partia refubrished była  :NO:

Offline lucasville

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Wrzesień 2016, 19:15:43 »
Albo refurbrished, albo po zwrotach na gwarancję, że żarno się odkleja - i przez to "poprawili" całą partię młynków. W każdym razie widoczny "klin" nie jest moim dziełem.

A odklejanie i przyklejanie żarna w takim młynku, za takie pieniądze to jakaś pomyłka. Brak osiowości i inne tego typu rzeczy to jakby specjalne zabiegi tych firm. Sam młynek nie jest wart więcej niż 50 zł, stąd liczyłem że za pozostałą kwotę będzie choć przyzwoite wykonanie.

Zdjęcia przemiału (4-5 kliknięć od zablokowania żaren) przesyłam poniżej i jedno ekstra "klinu" trzymającego żarno. Na jednym ze zdjęć, na 10 groszówkę położyłem jedno duże i trochę drobnego ziarna. Ogólnie mój przemiał jest tak jakby mocno "zagruzowany". Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione telefonem.

DSC_2810.JPG
DSC_2811.JPG
DSC_2812.JPG
DSC_2813.JPG

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi