Autor Wątek: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To  (Przeczytany 25062 razy)

Offline legoudko

• Ekspres: Jura C9, Bezzera Mitica Top, Chemex, V60
  • Młynek: ECM S-64 automatic, Fiorenzato F64 Evo, Hario Prism
Witam wszystkich. Cieszę się, że Was znalazłem, bo widzę, że są tu osoby znające się na rzeczy :)

Otóż jestem zainteresowany kupnem jednego z wyżej wymienionych w tytule ekspresów. Ceny i parametry wszystkich są chyba dość podobne. Wszystkie mają popę rotacyjną, grupę E 61. Tylko Lelit Mara jest jakimś tańszym modelem. Nie wiem czy w ogóle zwracać na niego uwagę. Jedyny jego atut to chyba cena i wielkość.
Wydaje mi się, że nie zależy mi tak bardzo na dwóch bojlerach (wystarczy mi jeden HX).
Ponoć warto zwrócić uwagę na materiał wykonania (czy stal nierdzewna itp)? Ale nie wiem czy jest to aż tak ważne?
Nie wiem na ile czy system PID jest ważny i czy brać go od uwagę?

Generalnie jestm laikiem w sprawach ekspresu. Zależy mi jednak już na dobrym ekspresie kolbowym (uwielbiam esspreso).
Nie chciałbym chyba wydać więcej niż 7000 zł (bo nie wiem czy jest sens wydawać więcej)

Proszę Was bardzo o jakąś radę i pomoc.
Z góry też dziękuję.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
I kłania się pierwsze pytanie - jaki masz młynek, czy przewidujesz go w tym budżecie?

Offline legoudko

Tak, dzięki, słuszne pytanie faktycznie :)
Młynka jeszcze nie mam. Mogę na niego przeznaczyć jednak oddzielny buddżet. (chyba, że nie muszę lub niewarto :)

Offline ZaZ Mężczyzna

• Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
Przy tej klasie sprzętu młynek to podstawa.  Musisz zarezerwować na  nowy młynek  ok. 1,5-3 tys. I wtedy będzie  powtarzalne espresso!

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
ekspres za 7k do parzenia sklepowych mielonek.... :)

Jak większość osób niezorientowanych zaczynasz zakupy od końca, od najmniej potrzebnej rzeczy pomijając to co najważniejsze. To nie ekspres magicznie wyczarowuje dobrą kawę z byle jakiego surowca, byle jak obrobionego (wypalenie, zmielenie), rolą ekspresu jest raptem podgrzanie wody.
co robi dobrą kawę:

Ziarna 70%
Młynek 15%
Sposób zaparzania 5%
Woda itd. Oczywiście % do ustalenia...

Na marginesie warto podpowiedzieć, że kawę a'la espresso można również uzyskać za pomocą kosztującego grosze Phina. Jednak również i tu pierwsze skrzypce wiedzie świeże ziarno, dobra woda i młynek.
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2016, 11:33:19 wysłana przez grex »

Offline legoudko

Co do kawy,  młynka, umiejętności parzenia itp. to już wiem. Tzn. Wiem, że są istotą.
Nie jest dla mnie problemem młynek i za 1500 i za 3000.
Korzystałem z różnych sposobów parzenia kawy, w tym różnych ekspresów. Chcę się teraz jednak przesiąść na wyższy level. Aktualny już mi nie wystarcza.
Co do młynka i umiejętności parzenia, to jeszcze wszystko przede mną i jeszcze będę się uczył i stawiał pytania.
"Jak będę chciał się zrobić zdjęcie telefonem, to będę pytał o telefon, a jak profesjonalnym aparatem to będę pytał o aparat".
Jak będę chciał kupić ekspres "typu zdjęcie z telefonu" to będę pytał.
A tak potrzebuje rady, co do w tytule postawionego pytania.
Z góry raz jeszcze dziękuję

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Chociaż nie widziałem Lelita w akcji, to z czterech wymienionych ekspresów, wybrałbym ECM-a, zrobił na mnie najlepsze wrażenie. A Pid służy do ustawiania ciśnienia w bojlerze, przekłada się to na temperaturę, która jest pokazywana na wyświetlaczu. Zamiast Pid-a może być presostat. Dla mnie bez różnicy, co jest w ekspresie, ale Pid ułatwia zmianę ustawień.

Offline legoudko

Super dzięki za info

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Lelit Mara PL 62 nie ma popy rotacyjnej/ wolumetrycznej tylko pompę wibracyjna.
Jesli chodzi o cenę Lelit Mara PL 62 w wersji s = simple kosztuje ok 1500 zł mniej niż Mara PL 62( bez oznaczenia s).
Miedzy tymi ekspresami zasadnicza różnica jest w wykończeniu/ wyglądzie . O szczegółach pisałem w odrębnym temacie ( zobacz moj watek o Lelit  na " pchlim targu " )
Co do Pid to ustawiasz temperaturę ewentualnie rowniez cisnienie w bojlerze , regulujesz w tem sposób smak espresso( woda chłodniejsza wiecej kwasowosci woda bardziej gorąca wiecej gorzkiego smaku).
Lelita polecam bo go używam prawie codziennie, mimo ze nie ma Pida to espresso wychodzi dobre, powtarzalne.
Ktos wyżej pisał ze smak edpresso zalezy w  70 % od kawy ,15 % od młynka itd . Ja powiem tak nawet najdroższy młynek i kawa świeżo wypalona nie dadzą dobrego edpresso jesli bedzie ono zrobione ba ekspresie bez bojlera ktory wazy 4 kg .
Tu wszystko zalezy od najsłabszego ogniwa, zawsze w tym miejscu " pęknie" smak dobrego espresso.
Wszystko musi byc odpowiednio dobre zeby espresso smakowało .

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Cytat z procentami to była tylko sugestia.
Moim zdaniem kawa i młynek to 60-70% reszta to człowiek i maszyna. Śmiem twierdzić że w ślepym teście ta sama kawa ale z baristą obeznanym z Caravelem pobije przeciętniaka z e61.  :)
A kto inny stwierdzi że dla niego te % zupełnie inne są.

A z tych maszyn to albo Rocket albo ECM. I do tego co najmniej młynek Wega 5.8/Compak K3.

LMWDP #469

Offline dopeman

Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Wrzesień 2016, 21:42:10 »
Super dzięki za info
Może krok dalej, profilowanie ciśnienia? ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Lelit Mara 62 l, ECM mechanika IV profi, Rocket evolutione V2, Bezzera Mitica To
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Wrzesień 2016, 22:14:32 »
Procentów się chce... Od lat wiadomo, że 4M i że każdy czynnik jest równie ważny.

Offline legoudko

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Wrzesień 2016, 00:22:50 »
Super super.
Dzięki wielkie już się zaczyna przejaśniać :)
Nie mniej chętnie jeszcze poczytam jakieś dobre rady. Co do Lelit'a - to ktoś mnie wprowadził w błąd mówiąc, że ma on pompę rotacyjną. Stąd jego wątek. Skoro jednak jej nie ma - to wykreślam z listy.
Fascynuje mnie smak dobrej kawy. Od lat już nie kupuję w zwykłym sklepie lecz inwestuję w świeżo palone kawy, całkowicie naturalne itp. Chętnie bym też zrobił sobie jakiś kurs baristy czy coś w tym stylu. Tyle, że nie wiem czy mam tyle czasu... Póki co wybieram ekspres. A i o 4M oczywiście też czytałem.

Może jeszcze jedno pytanie bym dodał do nagłówka (jakby ktoś jescze chciał cokolwiek dopowiedzieć - to chętnie poczytam).
Widziałem model ECM Elektronika Profi. Czy taki gadżet w postaci elektroniki nie psuje ducha ekspresu czy czegokolwiek? Czy wręcz przeciwnie jest to dobry atut?

Dzięki i pozdrawiam

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Wrzesień 2016, 09:26:21 »
Tu szczególnie dostrzegam finezję Rocketa- panel PID nie jest umieszczony w widocznym miejscu, a w R58 i R60V (dwubojlerowce) jest jako doczepiany moduł, który grzecznie leży w szufladzie i nie psuje klasycznego wyglądu. Co do programowanych dawek i sterowania guzikami w ECM Elektronice- mi osobiście konstrukcja i sposób obsługiwania dźwigni w E61 daje dużo frajdy i poczucie kontroli ekstrakcji od preinfuzji poczynając, a te 25-30 sec to czujesz bez timera.
Pozdrawiam

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Wrzesień 2016, 09:33:52 »
Acha, ja też miałem problem z odpowiedzeniem sobie na pytanie, który, z technicznie przecież podobnych modeli, wybrać. Jestem wzrokowcem z zawężeniem "zobaczyć znaczy uwierzyć" i ostatecznego wyboru dokonałem w salonie w Nadarzynie- oprócz Lelita, mają wszystkie pozostałe modele do "pomacania", szczerze polecam  :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi