Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 150589 razy)

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #480 dnia: 08 Styczeń 2025, 10:52:22 »
Wysyłasz do paczkomatu? ;)
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #481 dnia: 08 Styczeń 2025, 11:06:40 »
Zakwas dostałem z piekarni, dokarmiałem go ok 1,5 tyg, żeby się trochę "przestawił" na mąkę pszenną
Napisałbyś więcej na temat tego „przestawiania"? Miałem kiedyś fazę na robienie chleba na zakwasie, ale wlaśnie problem był taki, że w miarę kolejnych wypieków, rosł udział mąki pszennej w zakwasie i po krótkim czasie z tym chlebem było coś nie tak. Robił się jakiś taki nieprzyjemnie pachnący.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #482 dnia: 08 Styczeń 2025, 12:34:50 »
Jak znajdę w domu to przytoczę, czytałem w jakiejś książce o "chlebie" i dokarmianiu zakwasu i tam było to wytłumaczone co i jak , oraz jak mąki wpływają na niego.
Oprócz tego że żytnia "zakwasza" i ma więcej wartości odżywczych dla zakwasu (bakterii i drożdży)?
Tam było to jakoś tak techniczno-analityczno wytłumaczone.

Mam podobne odczucia z tym zakwasem i że "słabnie", dlatego staram się zostawić zaczątek żytniego , jak zaczynam oddzielnie dokarmiać pszenny dokarmiam go mąką graham.
Dokarmiałem też wodą z płatków pszennych, otrębami żytnimi, oj różne kombinacje ;)

Na początku przygody (pandemia) dokarmiałem dwa zakwasy przez rok, nie pomnę ile mąki na to poszło  :hihihi:

Mógłbym wysłać, tylko jak wyjdzie taki jak teraz to nie będzie czego wysyłać, tak szybko zniknął ;]

« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2025, 12:42:21 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #483 dnia: 11 Kwiecień 2025, 16:01:51 »
Mam pytanie do ekspertów od pieczenia chleba ;)

Chciałbym sam upiec, najlepiej jakiś naturalny na zakwasie ale założenia takie:
- mogę przygotowywać coś przez "cały dzień", użycie robota mile widziane
- wstawiam do pieca max o północy
- ma być jadalny rano ~8, a ja w tym czasie śpię, więc ma się robić "samo" ;)

mam do dyspozycji:
- zwykły piekarnik z timerem (start/stop) 
- piec do pizzy z kamieniem na dole - mogę podpiąć timer on/off
- garnek żeliwny z pokrywką
- jakieś foremki - blacha, szkło...

w ostateczności mogę pomyśleć o jakiejś dedykowanej maszynce, ale nie może wymagać żadnych akcji z mojej strony w godz. 00-8 ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #484 dnia: 11 Kwiecień 2025, 17:07:58 »
Się przyłączę.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ikpara

« Odpowiedź #485 dnia: 11 Kwiecień 2025, 17:47:18 »
W zasadzie pozostaje automat do chleba i przy ustawianiu "na czas" użycie żywego zakwasu jest dyskusyjne. Ja piekę tak chleb ale na suszonych drożdżach.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #486 dnia: 11 Kwiecień 2025, 17:56:02 »
Mam pytanie do ekspertów od pieczenia chleba ;)

Chciałbym sam upiec, najlepiej jakiś naturalny na zakwasie ale założenia takie:
- mogę przygotowywać coś przez "cały dzień", użycie robota mile widziane
- wstawiam do pieca max o północy
- ma być jadalny rano ~8, a ja w tym czasie śpię, więc ma się robić "samo" ;)

mam do dyspozycji:
- zwykły piekarnik z timerem (start/stop) 
- piec do pizzy z kamieniem na dole - mogę podpiąć timer on/off
- garnek żeliwny z pokrywką
- jakieś foremki - blacha, szkło...

w ostateczności mogę pomyśleć o jakiejś dedykowanej maszynce, ale nie może wymagać żadnych akcji z mojej strony w godz. 00-8 ;)

Hej, żaden ze mnie ekspert, ale mam taką małą uwagę.

Ciężko będzie tak z tym pieczeniem, chyba że nie zrozumiałem zamysłu.

Jak zostawisz chleb do pieczenia i piekarnik się sam właczy i wyłaczy to chleb się spali ,albo za mocno dopiecze czy też wysuszy  jak będzie "stygł" razem z piekarnikiem.

Chleb, czy ciasto to żywy organizm, tak się raczej nie da...

Chyba że ktoś Ci wyciągnie chleb z piekarnika i położy na kratce , jakiś muzin xD

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ikpara

« Odpowiedź #487 dnia: 11 Kwiecień 2025, 18:03:53 »
Właśnie "od tego" jest automat do chleba. Wystarczy włożyć składniki, wybrać program i uruchomić timer. Po zakończeniu pieczenia automat zwykle przez godzinę podtrzymuje temperaturę i tyle czasu mamy na wyjęcie chleba.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #488 dnia: 11 Kwiecień 2025, 18:08:29 »
Zakwas wraz z mąką Tota kupiłem na allegro pod koniec 2023r. Zakwas był 19-letni i  cały go używam i dokarmiam. Wraz z zakupami dostałem przepisy ba chleb i zakwas. Trzymam się tego i zawsze wychodzi.
Na początku trzymałem się reguł z dokarmianiem zakwasu, teraz na oko to robię. Potrafi leżeć do 2 tygodni nic się z nim nie dzieje, w odróżnieniu od takiego na drożdżach, czy ze sklepu, które szybko pleśnieją.
Przepis prosty:
 - 300g zakwasu
- 400g mąki żytniej typ720
- 170g pszennej typ750
- 430ml letniej przegotowanej wody
-15g soli.
Proporcje i typy mąki zmieniam. Teraz nawet nie wiem jakie mam. Do tego dodatki, robię żytni ze śliwką, pszenno-żytni (jak wyżej) ze słonecznikiem, czarnuszką lub pestkami dyni, a trzeci pszenny z żurawiną, bądź cebulą prażoną.

Wszystko do miski, mieszam mikserem z hakiem 15min i do blachy. Zostawiam na noc i rano wypiekam w temp 200 °C przez 50 min w piekarniku parowym.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #489 dnia: 11 Kwiecień 2025, 20:07:44 »
@WS5 - najpierw zrób próby w identycznych warunkach jakie miałbyś w nocy, czyli długie ostatnie wyrastanie i zaczynanie od zimnego piekarnika. Jeśli jakaś kombinacja rodzaju ciasta, naczynia, czasu i temperatury pieczenia się sprawdzi bardziej niż inna, wtedy zrób to samo, tylko na timerze piekarnika. Sam obstawiałbym pójście w ciasto nieco cięższe, które i tak wyrasta dłużej i raczej zamykane naczynie, żeby nie obeschło. Ale nie dałbym sobie za to bagietki uciąć :P

Tak czy inaczej na koniec będziesz musiał wyjąć chleb i zostawić do chociaż wstępnego przestygnięcia na kratce, bo jakoś nie widzę tego, że stygnie sam w zamkniętym piekarniku.

PS Nie lepiej upiec go przed snem? Dobry domowy chleb przez te kilka godzin nic nie straci z jakości, o ile np. nie wsadzisz go do worka foliowego.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #490 dnia: 11 Kwiecień 2025, 20:29:33 »
Jak zostawisz chleb do pieczenia i piekarnik się sam właczy i wyłaczy to chleb się spali ,albo za mocno dopiecze czy też wysuszy  jak będzie "stygł" razem z piekarnikiem.

Chleb, czy ciasto to żywy organizm, tak się raczej nie da...

no właśnie chciałbym "samo" ;)
będzie się nagrzewał od temp pokojowej, ale w sumie mogę ustawić tak, żeby skończyło się pieczenie ok 8 i wyciągnąć...

najpierw zrób próby w identycznych warunkach jakie miałbyś w nocy, czyli długie ostatnie wyrastanie i zaczynanie od zimnego piekarnika. Jeśli jakaś kombinacja rodzaju ciasta, naczynia, czasu i temperatury pieczenia się sprawdzi bardziej niż inna, wtedy zrób to samo, tylko na timerze piekarnika.

Jakoś tak kombinuję ;)
Idea jest taka, że mam pracę z domu, więc mogę sporo prostych/szybkich czynności ogarnąć: zważyć, włączyć robota, wsadzić do lodówki (nawet na 2-3 doby), ale chciałbym na koniec nie robić nic przez ~8h (spać...) i wyciągnąć cieplutki chleb.

Mam 2 opcje pieczenia - piekarnik -> szybko się nagrzewa i studzi
piecyk do pizzy -> regulacja temp. góra/dół duża bezwładność cieplna  - do (prawie) 500 grzeje się ~1.5h,
mogę pod przykryciem itp...

Maszynki na szybko przeglądałem - wychodzi, że generalnie na drożdżach, z zakwasem ludzie mocno kombinują...(choć niby są takie, które mają sobie radzić)...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #491 dnia: 11 Kwiecień 2025, 20:52:17 »
Najmniej roboty jest z chlebem żytnim. W zasadzie całość ogranicza się do zmieszania składników dwa lub trzy razy i czekania. Chleb żytni na zakwasie oprócz tego, że "zdrowy" to jeszcze naprawdę smaczny. Piekę tylko żytnie i bardzo sobie chwalę :) Jedynie zakwasu trzeba pilnować, a reszta w zasadzie robi się sama.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #492 dnia: 11 Kwiecień 2025, 21:15:25 »
Automat czy w piekarniku?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #493 dnia: 11 Kwiecień 2025, 21:20:55 »
W piekarniku.

Offline ikpara

« Odpowiedź #494 dnia: 11 Kwiecień 2025, 21:42:25 »
Maszynki na szybko przeglądałem - wychodzi, że generalnie na drożdżach, z zakwasem ludzie mocno kombinują...(choć niby są takie, które mają sobie radzić)...
Tzn. z zakwasem daje się upiec chleb w automacie jednak przy natychmiastowym starcie i zaprogramowaniu własnego programu. Przy starcie opóźnionym nie wyobrażam sobie tego. Automat moim zdaniem nie służy do hobbistycznego pieczenia, a do codziennego łatwego pieczenia. Ja ze względu na specyficzne wymagania dietetyczne muszę piec chleb samodzielnie i pieczenie chleba w automacie jest olbrzymią oszczędnością czasu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi