Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 150725 razy)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #330 dnia: 03 Luty 2022, 19:37:11 »
Polecam piekarnik parowy. Mam - do pieczenia chleba i pizzy bomba, bo zaparkowanie go to jedna z funkcji :). Osobiście używam Electroluksa i jestem zadowolony.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #331 dnia: 03 Luty 2022, 19:45:11 »
Polecam piekarnik parowy. Mam - do pieczenia chleba i pizzy bomba
Jaka jest max temperatura? Jak ostatnio przeglądałem z ciekawości parowe, to 250C to był max, podczas gdy bez pary 300C.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #332 dnia: 03 Luty 2022, 20:02:30 »
W moim jest 230 - co mnie zmartwiło w kontekście pizzy i chleba. Ale kamień + program z dobrym zaparowaniem robią robotę. Neapolitany na tym i tak nie upieczesz, ale Classica czy chleby z koszyka wychodzą jak trzeba.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #333 dnia: 03 Luty 2022, 20:04:22 »
Ma być parowy, chyba do 330 jak dobrze kojarzę spec, ale może na programie parowym jest niższa max. Chleb i tak na 210 piekę
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2022, 20:28:28 wysłana przez krystians »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #334 dnia: 03 Luty 2022, 23:30:22 »
Miał ktoś może styczność z Gorenje,  chwalą się tym że komora piekarnika ma owalny kształt imitujący piec i że lepiej się dopieka pizza/chleb.
Czy to tylko marketingowy bełkot?!
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #335 dnia: 03 Luty 2022, 23:57:04 »
Jakiś wplyw na pewno będzie mieć, ale czy w praktyce znaczący? Trzeba by zapytać może na jakiejś grupie od wypieków. @Heniutek możesz zapodać link do takiego Gorenje, bo zaciekawiło mnie to.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #337 dnia: 04 Luty 2022, 00:09:15 »
Jakiś wplyw na pewno będzie mieć, ale czy w praktyce znaczący? Trzeba by zapytać może na jakiejś grupie od wypieków. @Heniutek możesz zapodać link do takiego Gorenje, bo zaciekawiło mnie to.
https://maxelektro.pl/sklep/karta-produktu/piekarnik-gorenje-bo76syb,66614.html

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #338 dnia: 04 Luty 2022, 00:15:12 »
Dzięki, pomysl nie wydaje się głupi. Ciekawe jak w praktyce td piekarniki sie sprawdzają.

« Odpowiedź #339 dnia: 04 Luty 2022, 00:25:10 »
Ostatnio dwójka znajomych zmieniała piekarniki i z ciekawości przeglądałem oferty, dla mnie chyba jednak wyznacznikiem byłaby max temp. pieczenia, może mylnie.

Kiedyś znajomy pokazywał mi piekarnik z funkcją mikrofali i pukałem się w głowę, dziś jednak wiem, że to niegłupia opcja.
Zwłaszcza posiadając jedna z większych mikrofal dostępnych na rynku, wiem już że zajmuje tylko niepotrzebnie  miejsce na blacie.

« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2022, 00:38:01 wysłana przez Heniutek »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #340 dnia: 04 Luty 2022, 07:14:24 »
Miał ktoś może styczność z Gorenje
Mam Gorenje od 10 lat i złego słowa powiedzieć nie mogę. To był jedyny piekarnik na rynku z tak wysoka temperatura (275C) i to było najważniejsze kryterium wyboru. Już wtedy reklamowali owalny kształt piekarnika. Czy faktycznie coś to dodaje to nie umiem powiedzieć, bo wcześniej tyle nie piekłem. Kształt dawał nieco większą pojemność na tle konkurencji, 65l zamiast 58-59l. Linkowany widzę, że ma 71l ale konkurencja chyba podobnie.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #341 dnia: 04 Luty 2022, 11:42:22 »
Używaliście może dzielony piekarnik tak jak np w  Samsungu gdzie można zdaje się zmieniać wkład na dwa mniejsze lub jeden duży do tego dzielone drzwi NV75N5641RS/EO Dual Cook Flex https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/electric-oven-nv75n5641rs-eo/
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2022, 11:45:15 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #342 dnia: 04 Luty 2022, 12:19:22 »
Używaliście może dzielony piekarnik tak jak np w  Samsungu gdzie można zdaje się zmieniać wkład na dwa mniejsze lub jeden duży do tego dzielone drzwi NV75N5641RS/EO Dual Cook Flex https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/electric-oven-nv75n5641rs-eo/

Bardzo dobre pytanie, też się nad tym zastanawiam od jakiegoś czasu, to że są dwa wentylatory to już wiem ze zdjęć.
Widziałem, że ta blacha oddzielająca jest wyjmowana, podejrzewam że jeśli na początku jest to mega szczelne to z czasem od wyjmowania jej do większych wypieków to i tak się wyrobi/wytrze?
Co w przypadku gdy potrzebujemy coś piec góra dół w tej połówce?
Jeśli dobrze rozumiem ten piekarnik piecze głównie "termoobiegiem" wykorzystując te wentylatory?

Nie wyobrażam sobie piec np makreli i biszkoptu równocześnie, żeby nic nie przeszło się zapachami :)
Czytałem trochę komentarzy, ludzie piszą że zapachy nie mieszają się, ciekawe jak długo?

Cześć przepisów, zwłaszcza tych starszych nie uwzględnia pieczenia w termoobiegu, jak to kolega ostatnio powiedział "zmieniłem piekarnik i nic mi nie wychodzi, muszę się uczyć na nowo pieczenia".

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #343 dnia: 04 Luty 2022, 13:23:17 »
Tam chyba jest oprócz przegrody dodatkowy wkład, który zmienia dużą komorę na dwie małe, osobne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi