Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 151249 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #225 dnia: 06 Czerwiec 2020, 12:33:58 »
W tym przypadku nic specjalnego, Szymanowska pszenna chlebowa 500g (typ 750) i Basia pszenna pełnoziarnista 100g (typ 1850)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #226 dnia: 30 Sierpień 2020, 23:00:13 »
Nie wiem jak mogłem używać tej Szymanowskiej. To jest tragedia. Teraz od paru tygodni biorę w papierowych workach pszenną, z targu, od kobiciny z jakiegoś lokalnego młyna w woreczkach po 1.5kg. Musze ją dopytać, ma jeszcze żytnią i orkiszową. Ale testuję na razie pszenną. Świetnie reaguje z wodą, inna jakość życia po prostu. Zakwas szybko się rozkręca. Te z dzisiaj, bez drożdży.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #227 dnia: 30 Sierpień 2020, 23:03:55 »
Już nawet mąkę polepszają? Młyn też trzeba swój mieć, może ten od kawy da radę  :picardpalm:

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #228 dnia: 07 Wrzesień 2020, 14:28:50 »
Są młynki do zboża. Ceny podobne do młynków do kawy gastro.  :lol2: https://allegro.pl/oferta/mlynek-do-mielenia-zboz-mockmill-200pro-600w-12kg-8106825152

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
wypiekacz do chleba - (żytni razowy na zakwasie)
« Odpowiedź #229 dnia: 24 Listopad 2020, 15:44:16 »
Od dłuższego czasu kusi mnie własny wypiek chleba, kiedyś robiłem chleb ręcznie i w piekarniku, najpierw z gotowych mieszanek a potem trochę samodzielnie, mniej więcej kojarzę jak to się robi. Chciałbym sobie ułatwić sprawę kupując automatyczny wypiekacz do chleba, nie lubię pilnować wyrastania ciasta i całej procedury, wolałbym chyba automat.
O ile wypiek jasnych chlebów na drożdżach był prosty i wiem że wypiekacze sobie z tym radzą, o tyle jak próbowałem robić ciemne żytnie na zakwasie to już było dużo trudniej.
Wiem, że wypiekacze do chleba radzą sobie z jasnym pieczywem na drożdżach, ale takie wypieki mnie nie interesują. Jak wygląda użytkowanie automatu w przypadku ciemnego chleba 100% żytniego-razowego na zakwasie? Aktualnie jadam niemal wyłącznie ciemny chleb razowy na zakwasie, 100% mąka żytnia 2000+750, ewentualnie razowy orkiszowy.

Chciałbym się poradzić na co zwrócić uwagę i jaki model najlepiej wybrać - pod kątem ciemnego chleba żytniego razowego na zakwasie.

Czy warto dopłacać za stalowe mieszadła, albo możliwość ich wyjmowania, czy dużo daje manualne programowanie czasu i temperatur poszczególnych etapów wyrastania/pieczenia? Czy dozownik do nasion/orzechów jest przydatny? Może coś jeszcze jest tu istotne? Czy warto kupić własny młynek do zboża i mieć świezy przemiał?
Wstąpnie patrzyłem na urządzenia Tefal/Panasonic (ponoć nie bardzo do razowców) albo coś z górnej półki cenowej - Sana Smart https://www.sana-store.pl/wypiekacze-do-chleba (reklamowany jako najlepszy?).

Coś ktoś podpowie?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 16:48:48 wysłana przez grex »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: wypiekacz do chleba - (żytni razowy na zakwasie)
« Odpowiedź #230 dnia: 24 Listopad 2020, 15:48:47 »
Fajnie to działa, że wszystko się dzieje w jednej misie. Nie ma bałaganu, ale mnie irytowało to, że mieszadła zostają w chlebie. Po usunięciu są dziury. Po którymś nieudanym wypieku, żona wywaliła razem z chlebem :-) I teraz manualnie działamy :-)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline grex

« Odpowiedź #232 dnia: 24 Listopad 2020, 16:18:18 »
Ja na Twoim miejscu odpuściłbym automat. (...) obejdziesz się bez kolejnego zbędnego mebla.
a czy z automatem w tym zastosowaniu jest coś nie tak? nie daje sobie z czymś rady czy coś takiego?
Pomysł z automatem wydaje mi się o tyle atrakcyjny, że wrzucasz składniki i cała reszta robi się sama jak jesteś w pracy i nie masz czasu pilnować tego procesu.

Tutaj znalazłem filmik pokazujący chleb na zakwasie w maszynie Sana smart (rzekomo najlepszej: stalowa forma, 2 wyjmowane mieszadła, samodzielne programowanie czasu i temperatur, szklana pokrywka wewnątrz piekarnika):

może znajdziecie tu jakieś minusy, wady maszyny lub potencjalne problemy z wykonaniem w niej żytniego razowca na zakwasie - których ja nie jestem w stanie wyłapać...?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 17:11:13 wysłana przez grex »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #233 dnia: 24 Listopad 2020, 16:21:42 »
Ja miałem podobny automat i oddałem, dużo lepiej wychodzi z piekarnika. Poza tym automat przeważnie nie radzi sobie z cięższymi mąkami np. razowymi.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 16:35:20 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #234 dnia: 24 Listopad 2020, 17:10:24 »
a czy z automatem w tym zastosowaniu jest coś nie tak?
Nie wygląda aby cokolwiek zrobił lepiej niż Ty i piekarnik.
Samo mieszanie ciasta i tak trzeba nadzorować.
Przedtem musisz samodzielnie zrobić zakwas (pilnować czasy, dodawać wody/mąki). Jeżeli korzystasz z metody 2 lub 3 fazowej to tak czy siak bez budzika w telefonie się nie obejdziesz.
To co automat upraszcza to ostatnie wyrastanie i pieczenie. Skórka, swoją drogą wygląda tak sobie.
Ale chleb zrobi.

Ja po prostu na Twoim miejscu zacząłbym od prostego przepisu z linku powyżej i sprawdził czy faktycznie jest to dla Ciebie uciążliwy proces.

Ale jeżeli decyzja jest tylko automat lub piekarnia to bierz automat :)

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #235 dnia: 24 Listopad 2020, 19:42:07 »
Odpuść sobie maszynkę do chleba, szkoda kasy ponadto z tego co wiem to nie nadają się do chleba na zakwasie.
Ja od ponad 8 lat piekę na zakwasie,  raz w tygodniu w formie non stick: https://naczynia.olkusz.pl/pl/p/Blacha-do-pieczenia-Caffe-Creme-31x14cm/6403
Używam mąki 720, 2000 lub orkiszowej graham 1850 , otręby żytnie  mieszając w różnych proporcjach.
Mąka b. dobrej jakości co ma zasadnicze znaczenie kupowana z Młyn Kopytowa https://maka.pl/?utm_medium=email&utm_source=getresponse&utm_content=NOWE+PRODUKTY+-+len+mielony%2C+cukier+kokosowy%2C+nasiona+konopi%21&utm_campaign=

Kiedyś robiłem najpierw zaczyn z ok. połowy mąki i po nocy właściwe ciasto,  które już rosło w formie.
Ale już od dawna robię prościej.
 Do w/w formy mój przepis:

4-6 łyżek zakwasu, można więcej
600-700 g mąki żytniej
450 g wody
łyżeczka,  dwie soli
Całość mieszam, będzie gęste ciasto,  którego powierzchnie wyrównuje łyżką,  szpatułką zwilżoną w wodzie, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 lub paręnaście godzin, (zazwyczaj na noc).
Po tym całość urośnie,  po odchyleniu palcem będzie porowata struktura.
Mieszam całość,  dodaje szklankę slonecznika i przekładam do formy wyrównując powierzchnię zwilżoną łyżką,  posypuję mąką i cechuję czyli nacinam powierzchnię.
Ciasto wypełnia ok. 3/4 formy. Rośnie wzależności od temp. w kuchni od 2 do 4-5 godzin. Jak się lekko wybrzuszy i będzie wyglądać jak na fotkach niżej to wkładam do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy bez termoobiegu ok. 50-60 minut w temp. 200-220 st.

Offline grex

« Odpowiedź #236 dnia: 25 Listopad 2020, 10:42:00 »
pięknie wygląda ten chlebek. Bardzo dziękuję za linki do młynów i akcesoriów, na pewno skorzystam.
Rady co do wypieku też super - na pewno się przydadzą.

...skoro odradzacie automat no to chyba trzeba próbować manualnie. Wiem że żytni razowiec to najtrudniejszy z chlebów, właśnie dlatego tyle się waham z zakupem automatu.

Czy ktoś z Was mielił samodzielnie ziarna na mąkę? Czy mozna do tego użyć młynka żarnowego typu Eureka Mignon? tzn. wiem że on nie jest do takich ziaren ale może chociaż na próbę dałoby radę zmielić kilo-dwa, żeby zobaczyć czy to w ogóle ma sens. Patrząc na młynek z tego filmu powyżej mielenie zboża wydaje się szybkie i łatwe. Czy jednak wyłącznie przemiał z młyna się nadaje, bo z mini-młynka nie da się tak dobrze zmielić jak w młynie?

Jak długo można przechowywać mąkę a jak długo ziarno?

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #237 dnia: 25 Listopad 2020, 11:26:11 »
Ten mój chleb jest na mące żytniej jasnej 720, to nie jest klasyczny razowy. Od tej maki zacznij, bo łatwiejsza w wypieku czy wyrastaniu.
Jak dojdziesz do wprawy to możesz bawić się ciężkimi mąkami jak 2000.
Ja nie używam żadnych drożdży tylko zakwas zrobiony z 720 lub 2000.
Jak zrobisz zakwas to nie zużywasz całego do chleba, zostawiać na dnie słoika czy pojemnika dokarmiasz czyli dosypujesz maki i wody, aby była gęsta konsystencja i chowasz do lodówki. Przed pieczeniem 3-4 dni wyjmuję z lodówki i dokarmiam codziennie raz (pamiętaj aby dokarmiać dopiero jak dojedzie do temp. pokojowej i dolewamy letniej wody nigdy gorącej), przez to nie trzeba za każdym razem robić nowego i czekać 5-7 dni aż zabombelkuje.

Ja nie używam nigdy drożdży. Generalnie trzeba się przyzwyczaić do chleba żytniego na zakwasie, bo jest on bardziej zbity niż ten sklepowy, do którego dodaje się chemii. Dlatego zjesz kromkę i jesteś syty, a sklepowego jesz 2-3 i ciągle chcesz więcej.
Mój bochenek po wypieczeniu waży ok. 1400 g, a podobny sklepowy rzekomo tylko na zakwasie połowę tego. O czym to świadczy?
Mój chleb nigdy nie będzie miał dziur w środku wielkości palca, ale nadrabia smakiem i zapachem.
Ja piekę raz w tygodniu i na 2 osoby starcza nam na tydzień taki cały bochenek.
Polecam zacząć zabawę, bo to podobny fejm jak z kawą. Na początku czy jak czytasz opis wydaje się straszne, ale wymieszanie czy odważenie składników to 10 minut roboty. Ciasto zostawiasz na noc i może wyrośnięte czekać 10 czy 14 godzin nic się nie stanie.
Dopiero jak z michy przełożysz do formy dojdziesz do wprawy i będziesz wiedział, że możesz wyjść z domu, ale już po 2 godzinach latem musisz wrócić, aby w odpowiednim momencie włożyć do nagrzanego piekarnika, bo jak kopułka na górze ciast się kształtuje, pojawią się dziurki w cieście jak na fotkach, przerośnie, mi zdarzyło się, że nawet zaczęło z boków wylatywać z formy i musiałem łyżką wpychać z powrotem to nic się nie stanie jedynie wizualnie będzie gorsza góra, ale chleb się upiecze co najwyżej będzie lekko załamany do środka.
Mój jak widzisz jest lekko płaski.
Aha: przed włożeniem ciasta do formy smaruję ją masłem klarowanym i obsypuję otrębami żytnimi lub mąką. Wtedy chlebek pięknie wyskakuje z formy praktycznie wystarczy tylko przechylić i lekko puknąć jak jest dobrze wypieczony.

Na ciężkich mąkach jak 2000 trzeba dobrze dopiec chleb, aby nie był w środku wilgotny, bo wtedy nóż przykleja się do chleba i może taki chlebek zakwitnąć po paru dniach.
Aktualnie mam już 2gi piekarnik i widzę, że każdy inaczej piecze, innych temperatur wymaga czy jak w obecnym położenia na 1 półce, aby od dołu był dobrze wypieczony.
Po wyjęciu z formy palcem opukujesz bochenek od spodu i jak wydaje głuchy dźwięk, skórka na dole jest twarda, nie ugina się pod naciskiem znaczy wypieczony.

Jak pisałem wcześniej b. ważna jest jakość mąki. Ja 8 lat temu zaczynałem na sklepowej i po paru wypiekach kiedy nic nie wychodziło znaczy zakwas nie rósł, ciasto nie rosło jak trzeba prawie się zniechęciłem dopóki nie trafiłem na ten młyn. Zresztą są inne źródła też. Patrz co kupujesz bo niektóre mąki są robione przez firmy, które konfekcjonują czyli pakują to dodając prawdopodobnie gorszej jakości lub nawet pszenną. Nawet w młynie mogą tak robić, dlatego musisz do tego dojść, Kopytowa jest dobrym młynem, dlatego cały czas na ich mąkach bazuję.
Na workach, w których kupuję (5 kg)  jest zawsze podana data ważności, ale zdarzyło się, że piekłem na mące przeterminowanej o m-ce i nic się nie stało.

Offline grex

« Odpowiedź #238 dnia: 25 Listopad 2020, 18:48:28 »
zamówienie w młynie już zrobione.
wziąłem jako podstawowy surowiec mąkę żytnią 720+2000,
i coś z czego jeszcze nie robiłem chlebów ale bardzo bym chciał - orkiszową 1850+650, samopszę i płaskórkę.
Plus typowe dodatki - len, dynia, sezam, słonecznik, żurawina.
Ciekawe co z tego wyjdzie  [emoji38]

Jak dobrać rozmiar formy do gramatury ciasta chlebowego?
mam formę nieprzywierającą jak ta z linka powyżej, tyle że zamiast 31x14x6cm ma ona rozmiar 24x14x6.5cm.

Kupiłem też u nich suchy zakwas piekarski - czy jego użycie różni się od samodzielnie wykonanego?

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #239 dnia: 25 Listopad 2020, 20:24:51 »
@grex Super. Ja nie używam tego zakwasu. 
Zrób zakwas z mąki 2000, a zacznij piec chleb z 720 t o będzie na początek łatwiej.
Są filmiki na YT jak to zrobić. Na początek 4-6 łyżek mąki i tyle samo wody i później raz dziennie  dokarmiamy czy np. 2 łyżki mąki i podobnie wody, po 3 dniach ciut mniej wody, aby całość była gęściejsza i zauważysz,  że rośnie,  po odchyleniu palcem ma porowatą strukturę,  lekko kwaskowaty zapach.
Odnośnie Twojej formy: obliczając na zasadzie proporcji wychodzi mąki ok. 500 i wody 320 g.
Ciasto po wymieszaniu nie może być wodniste,  a gęste.  Ciężko się miesza bo niestety taka jest mąką żytnia . Ale wystarczy wymieszać,  aby nie było suchej mąki i nie trzeba zagniatać tak pszennej.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2020, 21:28:10 wysłana przez Makgajwer »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi