Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 400-450 zl z duzą iloscia miejsca na kubek  (Przeczytany 12215 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres kolbowy do 400-450 zl z duzą iloscia miejsca na kubek
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Wrzesień 2016, 15:53:02 »
Na ekspresach w tych pieniądzach można się tylko nauczyć tak zwanej życiowej mądrości: nie warto ich kupować.

Ziarenka wprost z palarni (czyli młynek w domu), różne z różnych, to nauki na kilka lat (albo dłużej) i poczujesz różnice (w szklance, w kawiarce, w czymkolwiek w czym da się poprawnie zaparzyć).

Offline ninetales

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Wrzesień 2016, 16:02:42 »
W czym kawiarka z taka sama kawa bedzie od ekspresu?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Wrzesień 2016, 16:09:02 »
Kawiarka nie wymaga mikroprecyzji w dobieraniu grubości mielenia i jest szansa na poprawną temperaturę przez cały proces zaparzania. Do tego jest czterokrotnie tańsza i zajmuje znacznie mniej miejsca. No i nie trzeba czekać aż się nagrzeje.

Offline michiamoGregorio Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, tygielek, FP, V60-02, phin, Aeropress, The Gabi Master
  • Młynek: Wilfa Svart WSCG-2
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Wrzesień 2016, 16:14:24 »
Różnicę poczujesz jak po dobrej świeżej kawie będziesz chciał wrócić do starych ziaren z marketu...

Offline ninetales

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Wrzesień 2016, 16:33:29 »
Musze to jeszcze przemyslec...
Moj spieniacz tez nie jestcnajwyzszych lotow, bo to jakis no name z lidla, ale grzeje i spienia mleko na sztywna piane...

Dobra, w razie nie ekspres, to moglibyscie polecic mi jakas dobra kawiarke na 2 duze cappucino na 2 osoby i budzetowy mlynek w bardzo rozsadnej cenie?

Offline ninetales

« Odpowiedź #20 dnia: 01 Wrzesień 2016, 18:18:09 »
dajcie mi znac, co sadzicie o takim zakupie uzywanego ekspresu?
Przykladowy link:
allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-delonghi-3200s-mlynek-automat-i6450655892.html

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Wrzesień 2016, 18:35:05 »
Automaty są wygodne pod warunkiem że nie ty je czyścisz. Z wszystkich z jakich piłem w warunkach pracowo/firmowych kawa smakuje jak parzone trociny.
Jak koniecznie chcesz zmienić urządzenie do parzenia i trochę wydać to może Aeropress.

Offline ninetales

« Odpowiedź #22 dnia: 01 Wrzesień 2016, 18:54:42 »
Mysle ze nie bede mial problemu z myciem, odkamienianiem itd.
Tylko czy zakup takiego uzywanego ekspresu to dobry,m pomysl?
W razie co, to sa jakies sereisy takiego sprzetu?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Wrzesień 2016, 18:57:47 »
kupowanie zużytego automatu to moim zdaniem proszenie się o kłopoty i kolejne wydatki, nawet jako nowe takie sprzęty należą do najbardziej awaryjnych.

Ziarenka wprost z palarni (czyli młynek w domu), i poczujesz różnice (w szklance, w kawiarce, w czymkolwiek w czym da się poprawnie zaparzyć).
tak jak poprzednik, dobre ziarno + młynek to podstawa. Nie marketowe śmieci za 30zł/kg  ale za 80-140, świeże, z renomowanej palarni. Ja bym dodał do tego jeszcze filtr do wody, bo w końcu 99,9% kawy to woda. Niezależnie od tego jaki sprzęt potem wybierzesz te rzeczy i tak musisz mieć więc od tego należało by zacząć.

Młynek żarnowy - najtańszy jest ręczny za ok. 150zł (hario, tiamo, zassenhaus), za 350-400 są podstawowe modele elektryczne (graef, wilfa).
Co do samego urządzenia do parzenia to bardzo dobry i supertani jest Phin, naprawdę te 20 zł to żaden wydatek. Moka czy aeropress też nie zrujnują budżetu.

Pamiętaj że żaden ekspres czy inne urządzenie nie wyczaruje świetnej kawy z byle jakiego surowca, tak samo jak nie zaparzysz super herbaty z biedronkowej "minutki" choćbyś i w w złotym kubku ją parzył.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2016, 19:04:29 wysłana przez grex »

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Wrzesień 2016, 19:08:43 »
Musze to jeszcze przemyslec...
Moj spieniacz tez nie jestcnajwyzszych lotow, bo to jakis no name z lidla, ale grzeje i spienia mleko na sztywna piane...

Dobra, w razie nie ekspres, to moglibyscie polecic mi jakas dobra kawiarke na 2 duze cappucino na 2 osoby i budzetowy mlynek w bardzo rozsadnej cenie?
Jeśli chodzi o spieniacz - nie potrzebujesz żadnego wyrafinowanego produktu. Wystarczy zwykły spieniacz w postaci "śmigiełka" lub french press.
Co do młynka - jest sporo tematów na ten temat. "W rozsądnej cenie" pod alternatywy masz: wilfę, tchibo, nivona 130, graef 702 i Baratza encore.

Kawiarka? Jakakolwiek, byle markowa - Bialetti, GAT… wybór kolorów i kształtów jest spory. Jeśli chodzi o pojemność niechciałbym się wypowiadać, gdyż nie pijam cappu na bazie mokki. Choć jeśli założyć, że mokki jako bazy do cappu musi być więcej niż standardowego espresso, to dla 2 osób raczej obstawiałbym pojemność 6tz

Choć tak jak Bacek sugerował, Aeropress rownież może być dobrym pomysłem który może dodatkowo sprawić, że pokochacie czarną kawę (szczególnie jeśli zaczniecie sami mielić ziarna wysokiej jakości)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Wrzesień 2016, 19:48:36 »
widzę, że masz podejście trochę jak ja na początku... to Ci wyjaśnię w skrócie, bo ja dość szybko trafiłem w miejsca, gdzie można się napić naprawdę świetnej kawy, która w porównaniu z tą z automatu czy taniej kolby... nie ma porównania. ja najpierw dostałem dripa w prezencie, do tego pojawił się młynek zassenhaus brasilia, do tego kupiłem dobrą kawę, i co się okazało? że jest to nieporównywalnie lepsze niż to, co można dostać z taniej kolby lub automatu. i w tym momencie dotarło do mnie, że tanio nie da się kupić zestawu do espresso - a po rozmowach i czytaniu forum wyszło na to, że jeśli ma to być nowy sprzęt to bez 2,5 tysiąca(ascaso basic + młynek i1) nie ma co podchodzić do tematu, bo mija się to kompletnie z celem. a i tak lepszą opcją byłoby zainwestowanie np w rancilio silvia i lepszy młynek, np eureka mignon, albo pójście w używki gastro(choć teraz twierdzę, że do domu to trochę sporawe i trzeba po prostu mieć gdzie to trzymać). moja rada, szczerze od osoby która była w tym samym miejscu - olej temat ekspresu i espresso, aż nie będziesz miał pieniędzy, żeby podejść do tematu tak jak należy. a póki co - opcji jest sporo. phin, kawiarka, aeropress, dripy, french press... wszystko w miarę tanie do kupienia(w stówie się zmieścisz z prawie wszystkim - aeropress jest ciut droższy), do tego młynek - tu już do wyboru, severin km3873, nivona cafegrano 130, wilfa, graef 702... i wydając tyle ile chciałeś wydać, możesz się cieszyć z bardzo dobrej kawy, a french pressa możesz śmiało wykorzystać do spieniania mleka. na chwilę obecną używam aeropressa, taniego chińskiego młynka, dobrej kawy i cieszę się z picia tego, co da się z tego uzyskać w kilka minut :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Wrzesień 2016, 21:29:20 »
Na bazarku pojawił się Graef w rozsądnej cenie.  Jako młynek na start sprawdzi się świetnie.
Kawiarka,  jakakolwiek włoska, w rozmiarze 4 a nawet 6 filiżanek. Da ci to dobra bazę. Obejrzyj ofertę sklepów z forum.
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi