Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 400-450 zl z duzą iloscia miejsca na kubek  (Przeczytany 12217 razy)

Offline ninetales

Ekspres kolbowy do 400-450 zl z duzą iloscia miejsca na kubek
« dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:09:42 »
Witam serdecznie  :kawa:
Sluchajcie, szukam jakiegos ekspresu cisnieniowego kolbowego za maksymalnie 400-450 zl.
Znalazlem juz pare typow, takich jak:
Delonghi ecc221b
Zelmer 13z014
Amica CD3011

I tym podobne. Problem jest jeden. (Nie dotyczy on Zelmera)
Nir miesci sie w nich normalnej wielkosci duzy kubek do kawy, ktory ma 11 cm wysokosci...
Nie wiem za bardzo jak w takim razie przygotowalbym sobie Cappucino, gdy do Delonghi echodzi filizanka max 6 cm wysokosci...

Prosze o doradzenie mi jakiegos ekspresu, w przyszlosci zaopatrze sie rowniez w tsni mlynek zarnowy, lub drozszy ostrzowy.

Do tej pory uzywalem kawiarki + spieniacza.

Pozdrawiam

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ekspres kolbowy do 400-450 zl z duzą iloscia miejsca na kubek
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:16:38 »
Nie zapomniałeś lub zapomniałaś dodać zero do tych kwot?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:17:51 »
Tylko w automatach spienia się mleko do filiżanki. W ekspresach kolbowych służy do tego dysza pary i dzbanek do spieniania mleka. A ekspres zgodnie z nazwą (espresso coffee machine) służyć powinien do wykonania kawy espresso będącej podstawą na napojów typu cappuccino, latte, latte macchiato. Filżanka cappuccino ma zwykle wysokość do 9 cm i do niej wlewasz espresso. Tyle że...czy te ekspresy zrobią espresso ??? :nienie:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ninetales

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:20:08 »
Wszystkie ekspresy, ktore podlinkowalem sa tansze niz 450 zl i nie mam na ten zakup wiekszego budzetu.

Tak, wiem czym sa automaty, przelewowki itd jak najbardziej. Moze zle sie wyrazilem. Oczywiscie chce sam wykonywac kawy typu cappuccino latte itd. a nie chce zeby wszystko z automatu szlo do kubka.
Po prostu nie wiem jakbym mial to zrobic na takim ekspresie skoro nie wejdzie mi tam nawet wieksza filizanka

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:21:03 »
Nie zapomniałeś lub zapomniałaś dodać zero do tych kwot?

Nie przesadzaj. Sam masz też nie dokładałeś. Ale pomnożyć x 4 lub x 5 czy x 6 warto by było...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:22:07 »
Po prostu nie wiem jakbym mial to zrobic na takim ekspresie skoro nie wejdzie mi tam nawet wieksza filizanka

Technikę już opisałem powyżej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:25:24 »
Sugeruję lekturę forum zaczynając od tematów prostych jak napoje kawowe i spienianie mleka - powinien zniknąć "problem" z brakiem miejsca na kubek...

Następnie poczytaj o młynkach, i zrozum, że bez młynka -  żarnowego!! - nie napijesz się raczej dobrej, powtarzalnej kawy. A i dowiesz się, że młynek za 300 PLN do espresso raczej się nie nada... ale używka za ~500 już tak.

No i jak już będziesz wiedział co chcesz pić, to zakupisz odpowiedni młynek i ekspres (kolbowy, przelewowy), kawiarkę, phina...

Kawiarkę masz, spieniacz masz - ja bym kupił młynek, świeżą kawę i cieszył się z nowych doznań.

Pamiętaj, że młynek to jak silnik w samochodzie - bez niego się nie ruszysz zbyt daleko, a kiepski młynek (ostrzowy) będzie jak dwusuw chłodzony powietrzem o pojemności 50cm3.

LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:26:02 »
Nie przesadzaj. Sam masz też nie dokładałeś

Niestety nie przesadzam wydanie tej kwoty na ... ekspres to dla mnie bez sens ale predziej czy później każdy do tego dojdzie, Owszem mam ekspres w kwocie ni powiedzmy 2 tys. Dziś kupiłbym inny droższy ale wtedy nie miałem zielonego pojęcia o ekspresach. Choć i tak uważam że najwazniejszy jest młynek.
Ja bym pozostał przy kawiarce i spieniaczu ala french press to super zestaw. A kupił młynek do kawy najlepszy na jaki mnie stać. Reszta na kawe  jesli cos tam zostanie.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:27:09 »
Za te 400zł kup lepiej młynek, dobre ziarenka i zostań przy kawiarce - efekt będzie lepszy niż z ekspresiku za te pieniądze.
Myśląc o kolbie trzeba najpierw mieć porządny młyn - taki nowy zestaw to minimum 2000zł

Offline ninetales

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:53:29 »
Na ten moment potrzebuje czegos malego i mobilnego, nie mam miejsca i warunkow do zakupu porzadnego ekspresu, stad moja maksymalna kwota.
Kawiarka juz konczy zywot, wiec w nowa tez bym musial zainwestowac.
Poki mlynka nie bedzie, kawe moge kupowac w ziarnach na wage i prosic o zmielenie przy zakupie, po czym przechowywac w prozniowym pojemniku na kawe mniejsze jej ilosci.

Zdaje sobie sprawe z tego, ze smaku nie wyciagne lepszego niz z kawiarki, ale lo prostu ekspres jest dla mnie wygodniejszy.

Jako ze Janusz wytlumaczyl mi proces przygotowania kawy z takiego malego ekspresu, mozemy pominac przestrzen na naczynia.

Pozdrawiam

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Wrzesień 2016, 14:57:42 »

kawe moge kupowac w ziarnach na wage i prosic o zmielenie przy zakupie

A co zrobisz jak przez noc zmieni się pogoda i nagle będziesz potrzebował drobniejszego zmielenia? To ślepa uliczka. Młynek i dopiero reszta. Phin to jakieś 20 PLN - aż taka inwestycja żebyś musiał odkładać?

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Wrzesień 2016, 15:10:28 »
To ja bym chyba wolał albo abstynencję kawową albo wizyty w dobrej kawiarni.

Wybacz ale jeśli nie zamierzasz mieć młynka to jakakolwiek kolba nie ma najmniejszego sensu. Ale zmuszać cię nikt nie będzie, w końcu to ty wywalisz kasę w błoto.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Wrzesień 2016, 15:16:49 »
Zdaje sobie sprawe z tego, ze smaku nie wyciagne lepszego niz z kawiarki, ale lo prostu ekspres jest dla mnie wygodniejszy.
Z powyższych wypowiedzi wnioskuję, że będzie tylko gorzej. A czy wygodniejszy? Nasypać kawy trzeba podobnie, wody nalać do obu, włączyć źródło ciepła, wyrzucić kawę po parzeniu, słowem: podczas codziennego używania wszystko niemal tak samo. Dodatkowo kawiarka nie potrzebuje tampera, precyzyjnego młynka (za 250zł wystarczy), odkamieniania, uważania na tackę ociekową aby się nie przelała, no i całej tej zabawy z i tak za zimną wodą.

Popieram kolegów, nie idź tą drogą, szkoda kasy. Kup młynek i nową kawiarkę i phina, i ciesz się świeżą kawą, a budżetu jeszcze zostanie.

Chyba, że kawa jest w tym wszystkim najmniej ważna, wtedy kup co tylko wpadnie Ci w ręce i spełnia Twoje kryteria.

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Wrzesień 2016, 15:33:05 »
A skoro w prostych przelewach widać jak na dłoni co daje dobry młynek, to po co tłumaczyć co da w bardziej wymagającej kolbie  :diabelek:
LMWDP #469

Offline ninetales

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Wrzesień 2016, 15:47:20 »
Ok, czyli zainwestuje w jakis dobry mlynek pod to, nie ma problemu. Tak czy inaczej mialem zamiar jakis kupic.
Kupuje ekspres z mysla uczenia sie na nim itd...
Kawiarka juz mi sie znudzila.
Za jakis (dluzszy) czas i tak kupie sobie porzadny ekspres z mlynkiem zarnowym.
Prosze tylko o jakis wybor na teraz. Pewnie poki co i tak nie poczuje zadnej roznicy w smaku skoro zwykla kawa z kubka mi starczala.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi