Autor Wątek: Co zamiast DeLonghi EC270 ?  (Przeczytany 13301 razy)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Co zamiast DeLonghi EC270 ?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpień 2016, 11:49:13 »
z tego co piszesz wynika, że pijasz marketowe kawy z ekspresu wyposażonego w sitka z zaworkiem. Czyli praktycznie wszytko robisz źle.
Kawy w ekspresie ciśnieniowym nie parzy się szklankami, ale w małej ilości wody.

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że to "coś" co da się uzyskać z marketowego surowca na takim sprzęcie jest baaaardzo dalekie od kawy jaką można zrobić mając świeże ziarna z renomowanych polskich palarni i sprzęt który umie z nich wycisnąć smak. Niebo a ziemia, i to dosłownie.

Jeśli nie dysponujesz funduszami na zakup czegoś porządnego rozejrzyj się za tańszymi metodami parzenia - phin, aeropress. Jedyne co niezależnie od sprzętu wymaga zmiany to sama kawa, bez tego ani rusz. Warto też używać filtra do wody.

Offline Ew37

• Ekspres: Ekspres DE LONGHI ECAM 25.462.B
  • Młynek: żarnowy
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpień 2016, 12:45:33 »
Witam
Ja posiadam  Ekspres DE LONGHI ECAM 25.462.B od 2,5 roku i do Lipca wszystko było ok,spieniał super mleko,kawka gorąca,bardzo dobra kawa .Zaczął nam szwankować przed wyjazdem na wakacje,oddaliśmy do serwisu,dostalismy telefon że na częśc do wymiany trzeba czekać ok 20 dni,więc mąż zobaczył w ogólnych warunkach ubezpieczenia,że jeśli nie dostarczą naprawionego sprzętu w ciagu 14 dni,to muszą wydać bon podarunkowy na taką kwwote,ile obecnie kosztuje ten automat .
Teraz zastanawiamy się,czy brać ten sam model,czy dopłacić i szukać juz lepszego,nowszego,ale bez przesady z ceną ,tak 3000,3200zl

Offline ristretto Mężczyzna

• Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpień 2016, 13:52:22 »
z tego co piszesz wynika, że pijasz marketowe kawy z ekspresu wyposażonego w sitka z zaworkiem
Masz na myśli takie sitko, czy to ono daje "sztuczną" cremę?

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpień 2016, 14:07:31 »
przepraszam, ale czemu uważasz że wszystko robię źle ? z jakiego punktu widzenia ? to co człowiekowi smakuje wynika z oceny SUBIEKTYWNEJ. moja kawa, jak nazwałeś "marketowa" (życzę powodzenia w zdobyciu Chamarela) robiona na tym marnym sprzęcie smakowała mi bardziej, niż z automatu czy kapsułek, idąc do kawiarni też nie odczuwam jakiegoś nieba w gębie, mimo kawy robionej na prof. sprzęcie i zapewne również nie-marketowej kawy.
jak też pisałem, nie jestem wielbicielem samego espresso, raczej używam do kaw mlecznych więc to "coś" i tak zginie w mleku... - a poza tym od czegoś trzeba przecież zacząć, stąd pojawiłem się na tym forum ;)

Offline grex

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpień 2016, 14:21:28 »
expedit54 - są 2 rozwiązania stosowane w budżetowych ekspresach - albo sitko ma podwójne dno, tak jak na zdjęciu jw. albo sitko jest normalne ale od spodu ma doczepiony zaworek ciśnieniowy który spełnia tą samą rolę - wymuszone blokowanie przepływu wody, gdy wsypana kawa jest tak sucha, zwietrzała i źle zmielona (kawy marketowe), że nie stawia żadnego oporu płynącej przez nią wodzie.

color1 - rób sobie jak chcesz i na czym chcesz. Kapsułki czy automat pominę milczeniem bo to tak niska półka, że trudno się do tego porównywać, kawiarnie mają super sprzęt ale zazwyczaj oszczędzają na ziarnach i efekt też jest mizerny, niestety. Na porządnym domowym sprzęcie mając świeże ziarna jesteś w stanie zrobić dużo lepszą kawę niż serwują w większości kawiarni.
Kawy mleczne to espresso+mleko, a espresso robi się w konkretny sposób a nie jak tam komu fantazja podpowiada https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso Jak widzisz nie są to moje subiektywne wymysły. No ale skoro uważasz że tak jak robisz jest dobrze, to nie rozumiem po co pytasz o poradę...
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2016, 14:26:56 wysłana przez grex »

Offline color1

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpień 2016, 16:36:49 »
pytam o poradę bo mój ekspres padł i szukam nowego, który będzie miał choćby trochę większy potencjał, z którego z czasem nauczę się korzystać. przecież nie zamykam się na nowe pomysły, zwłaszcza jeśli chodzi o kawy. każda uwaga jest cenna dla mnie, choć nie zamierzam być barista ani małym gastronomem w tej materii.
podałem tylko przyrównanie, że moja kawa (jaką dotychczas używałem) na tym moim DeL smakowała mi bardziej niż jakakolwiek kapsułkowa... i chcę jakiegoś postępu przy wyborze maszyny. możliwe że ostatecznie stanie na ARC-u i wtedy zacznę się bawić w lepsze gatunki kaw - tylko tyle.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpień 2016, 17:21:13 »
Największy postęp da Ci porządny młynek, jest ważniejszy od ekspresu. Kyocera do prawdziwego ekspresu ciśnieniowego się po prostu nie nadaje
Espresso to nie jest tania zabawa, niestety. Może poszukaj używanych sprzętów, jeżeli budżet jest sztywny.

Offline color1

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpień 2016, 17:57:29 »
czy chcesz powiedzieć, że mój młynek to krok wstecz w porównaniu do marketowych (np. lavazza) kaw mielonych ? bo to właśnie od nich zaczynałem...
budget nie jest sztywny ale nie wydam 4k pln na ekspres + 2kpln na młynek pijąc raptem jedną kawę dziennie, tak samo jak nie wydam np. 1,5k na złote kable hdmi.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2016, 18:01:29 wysłana przez color1 »

Offline grex

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpień 2016, 18:15:05 »
każdy młynek jest lepszy niż brak młynka.

Ja też piję kawę rzadko, nawet rzadziej niż Ty, jednak uważam że warto było odżałować na sprzęt. Nie o ilość kawy chodzi a o jakość. Nie trzeba wydawać 6k, najtańszy dobry zestaw da się kupić za 2k. A Phin też zrobi super kawę i kosztuje 20zł, do Phina w przeciwieństwie do ekspresu nie trzeba mieć super młynka.

Ale na sam początek ja bym zaczął od zakupu dobrej świeżej kawy (np. wielokrotnie polecana http://mastroantonio.pl/Etiopia-Yirga-Cheffe-Rocko-Mountain-Natural,p,124) i przeróbki obecnego sitka na bezzaworkowe https://www.youtube.com/watch?v=Uk8SA-19E9w. Pobawisz się bezkosztowo tym sprzętem jaki masz i zoabaczysz mniej więcej o co chodzi. Ekspres powinien być maksymalnie nagrzany, woda z filtra, i powinieneś tak drobno zmielić kawę i ubić ją aby uzyskać 25ml naparu w 25 sek.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2016, 18:54:43 wysłana przez grex »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpień 2016, 18:23:12 »
Twój młynek po prostu nie zadziała z prawdziwym ekspresem, z normalnymi sitkami. Nie będziesz w stanie uzyskać powtarzalnych wyników, reagować na zmiany innych parametrów, mielenie jednej porcji kawy zajmie dobre kilka minut. Może się okazać, że zaserwujesz sobie najgorszą kawę, jaką do tej pory piłeś.
Możesz oczywiście używać dalej zablokowanych sitek choćby w ascaso ale trochę szkoda marnować potencjał sprzętu - to jakby kupić sportowy samochód i założyć blokadę na 45km/h ;)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sierpień 2016, 18:25:58 »
ale nie wydam 4k pln na ekspres + 2kpln na młynek pijąc raptem jedną kawę dziennie
Wiele osób się też tak na początku zarzekało  :)

Offline color1

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Sierpień 2016, 19:11:15 »
Ekspres powinien być maksymalnie nagrzany, woda z filtra, i powinieneś tak drobno zmielić kawę i ubić ją aby uzyskać 25ml naparu w 25 sek.

przy jakiej ilości [gr] kawy ?
maksymalnie nagrzany tzn. tak jak dla kawy ale wygrzany, czy tak jak spieniacza ?

p/s no i dzięki za pierwszą wskazówkę, wyciągnąłem ekspres, rozbroiłem sitko, przy 8 gr. kawy 25s=30gr naparu
- mniemam, że ciężar właściwy kawy jest większy od cw. wody ?

pierwsze koty za płoty ;)

a kawę lepszą gatunkowo jak najbardziej wypróbuję.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2016, 19:34:07 wysłana przez color1 »

Offline grex

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Sierpień 2016, 19:43:50 »
wszystkie kryteria masz w tabelce w definicji espresso - j.w. A tu przykładowy filmik instruktażowy: https://youtu.be/dUs1FF7cvfY?t=1m30s i link do videobloga kawowego gdzie też jest trochę informacji:
Gramatura zależy od konkretnych ziarenek, każda kawa ma inną przepuszczalność a nawet ta sama kawa zmienia swoje parametry w miarę wietrzenia.

Problem z budżetowym sprzętem jest taki, że on z powodu ograniczeń materiałowo-kosztowych nie jest w stanie sprostać tym parametrom (np. bardzo często nie dogrzewa wody i to nawet o 15-20 stopni - na początku leci cieplejsza a sekundę potem znacznie chłodniejsza, zaniża ciśnienie, stosuje się sitka o innych wymiarach niż standardowe 57-58mm, itp.). Można co najwyżej próbować się trochę zbliżyć, zawsze to lepsze niż nic.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2016, 20:09:18 wysłana przez grex »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Sierpień 2016, 20:17:51 »
przy 8 gr. kawy 25s=30gr naparu
Jeśli mowa o gramach, to z 8g. powinieneś uzyskać 16-20g. naparu w czasie 25-30s.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Sierpień 2016, 15:39:21 »

Ale na sam początek ja bym zaczął od zakupu dobrej świeżej kawy (np. wielokrotnie polecana [mastroantonio.pl/Etiopia-Yirga-Cheffe-Rocko-Mountain-Natural,p,124]http://mastroantonio.pl/Etiopia-Yirga-Cheffe-Rocko-Mountain-Natural,p,124[/url])

Grex nie uważasz, że ta kawa będzie za "trudna" jak na początek? Ja wybrałbym coś innego, jakąś klasyczną mieszankę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi