Autor Wątek: Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł  (Przeczytany 15231 razy)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Listopad 2016, 07:57:46 »
Bez szans - może krótką chwilę.
A właśnie, że nie  :P Mogę przelać 300 ml z zapiętym pustym sitkiem i temperatura nie spada.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Listopad 2016, 08:05:20 »

Przy pełnym przepływie temperatura spada (u mnie) po 45 sekundach do 74 stopni.

To bez znaczenia -- prawidłowa ekstrakcja i tak trwa 25-30s.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Listopad 2016, 12:17:20 »
A właśnie, że nie  :P Mogę przelać 300 ml z zapiętym pustym sitkiem i temperatura nie spada.
Cud, panie, cud. Masz w domu perpetum mobile! Wydaje więcej ciepła, niż w nie wkładasz. Zakładając oczywiście, że masz grzałkę 1050W (jak pisze Ascaso), a nie więcej, wodę w pojemniku o temperaturze 20 stopni, a przepływ 5 ml/s.
A poważnie - praw fizyki nie oszukasz. Grzałka o mocy 1050W jest w stanie (teoretycznie) podgrzać o 64 stopnie tylko 3,9 ml wody w 1 sekundę. Tak więc, albo mniej wody, mniejsza różnica temperatur, albo więcej mocy.

To bez znaczenia -- prawidłowa ekstrakcja i tak trwa 25-30s.
Nie do końca. Pokazałem tendencję - w trakcie ekstrakcji temperatura spada. Co gorsza, do włączenia grzałki (o ile przy starcie ekstrakcji była wyłączona) wodę grzejemy wyłącznie ciepłem zgromadzonym w termobloku, czyli temperatura spada bardzo szybko. Jak mierzyłem, to grzałka włącza się dopiero po 11 sekundach i termoblok nie odzyskuje w trakcie ekstrakcji wymaganej temperatury - a to już ma znaczenie. W końcu we włoskiej definicji esperesso coś tam piszą o 88 stopniach (± 2).

Generalnie, cała ta dyskusja daje się sprowadzić do jednego wniosku - nawet w najprostszych ekspresach z termoblokiem powinien być elektroniczny regulator temperatury, wtedy taki ekspres znacząco zyskuje.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Listopad 2016, 17:08:05 »
przy 30-40ml spora część ekstrakcji to woda już zgromadzona w termobloku, grupie i po drodze. Wcześniejsze włączenie się grzałki przy termostacie elektronicznym trochę pomoże, ale też nie do końca bo to trwa zanim woda się podgrzeje.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nie samym termoblokiem ekspres żyje. Grupa, kolba są metalowe i masywne, po nagrzaniu one też grzeją i zapobiegają utracie ciepła, to prawie drugie tyle żelastwa co termoblok. Dodatkowo termostat w ascaso jest ustawiony bodajże na 92 stopnie, a nie 88.
A jeśli komuś nadal mało to można nagrzać termoblok mocniej włączając na chwilę grzanie pod parę. Albo zastosować preinfuzję dając przy okazji ekspresowi czas na powtórne nagrzanie wody- zlać tylko trochę aż załączy się grzanie, przerwać i poczekać aż zgaśnie kontrolka, przelać resztę.

Ekspres to tylko urządzenie, wystarczy trochę kreatywności.

Zwolennikom parzenia w wysokiej temperaturze podpowiadam zapoznanie się z tymi mini-ekspresikami: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3483.0 Tutaj nie ma żadnego problemu z temperaturą i koszt tych urządzeń sporo mniejszy niż ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2016, 17:39:37 wysłana przez grex »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Listopad 2016, 17:41:16 »
podpowiadam zapoznanie się z tymi mini-ekspresikami
Fajne zabaweczki, a może nawet nie zabaweczki. Znajomi Włosi czasem też takich używają.

Może wyszedłem na maniaka sprzętowego, ale przy okazji walk z nastawami temperatury będących próbą poprawienia smaku uzyskiwanego espresso zauważyłem kilka rzeczy i chciałem się z szanownymi forumowiczami podzielić swoimi spostrzeżeniami.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Listopad 2016, 17:46:55 »
Spoko, od tego jest forum.

Offline sts

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof Electronico
  • Młynek: Eureka Mignon, Ceado E6P
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Czerwiec 2017, 15:03:38 »
Na prośbę użytkowników ekspresów DREAM oraz STEEL z elektronicznym termostatem poniżej diagram do zmian temperatury.

Witam, czy byłaby szansa na powtórzenie prezentacji diagramu do zmian temperatury dla ekspresów Ascaso z elektroniczną regulacją temperatury? Niestety (a może stety) zamieszczane linki tracą ważność lub są usuwane.
A może gdzieś ten diagram jest dostępny na stałe? Jakiś czas temu szukałem na stronie Ascaso ale nie znalazłem.
Z góry dziękuję.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Czerwiec 2017, 15:51:04 »
Najlepiej przysłać do mnie e-mail z takim zapotrzebowaniem. Zaraz odeślę ten diagram. Wrzucę też go na nasz fb. Tam nie zniknie.

PS. Już wrzucony:
https://www.facebook.com/forcoffeelovers/photos/a.201355830044713.1073741828.197871983726431/739566442890313/?type=3&theater
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2017, 16:00:27 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi