Autor Wątek: Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł  (Przeczytany 15224 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres ASCASO DREAM Electronic - informacje z różnych źródeł
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Listopad 2016, 20:43:19 »
Na prośbę użytkowników ekspresów DREAM oraz STEEL z elektronicznym termostatem poniżej diagram do zmian temperatury.

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopad 2016, 16:49:20 »
Witam!
   Czy ktoś z użytkowników Ascaso w wersji elektronicznej byłby uprzejmy podpowiedzieć, jak sterowana jest grzałka? Domyślam się, że włącz - wyłącz, ale interesuje mnie częstotliwość, z jaką jest przełączane wyjście sterujące grzałką. Ponadto, na zdjęciu z pierwszego postu nie widzę przekaźnika SSR. Jak zatem sterowana jest grzałka?
Kolejne pytania do Janusza - czy rzeczywiście temperatura termobloku jest utrzymywana z dokładnością +/- 1,5 stopnia? Nawet na początku ekstrakcji?  Mój ARC z regulatorem dwustanowym na początku ekstrakcji pozwala na spadek temperatury termobloku o -12 stopni, a potem ma przerzut o +12 stopni.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Listopad 2016, 20:31:30 »
Nie jestem elektrykiem ani tym bardziej elektronikiem. Z zawodu jestem inżynierem mechanikiem (i to od maszyn dźwigowych ciężkich) a obecnie zajmuję się prowadzeniem firmy i sprzedażą. Trudno mi więc odpowiedzieć na pierwsze pytanie. Możemy nakręcić film pokazujący mruganie kontrolki temperatury podczas podgrzewania w trakcie ekstrakcji kawy. Sensu specjalnie nie widzę bo kontrolka mruga praktycznie non stop. Grzałka jest sterowana z tej płytki elektronicznej.
Drugie pytanie - nie mierzyliśmy do tej pory temperatury termobloku. Nawet nie bardzo nas to interesowało. Są na naszej stronie dostępne wykresy z pomiarami dokonane przez producenta. Mierzyliśmy natomiast temperaturę kawy w rozgrzanej filiżance podczas prawidłowej ekstrakcji. To co jest w filiżance bardziej interesuje przeciętnego kawosza od tego w jaki sposób to się uzyskuje. Co do spadku u Ciebie temperatury termobloku to aby wyniki u nas były porównywalne to prosiłbym o opis w jaki sposób dokonany był ten pomiar
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2016, 20:34:48 wysłana przez Janusz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Listopad 2016, 22:14:11 »
Januszu, już tłumaczę. Ekspres i młynek kupiłem u Ciebie w grudniu 2012. Większych kłopotów ze sprzętem nie mam. Tych samych ziarenek (Mokito Bianco) używamy w automacie do kawy (Jura E65) co w Ascaso. Z automatu kawa jest miła, choć nic specjalnego. Z ekspresu - inna bajka - ma zadziorny pazur i przypomina prawdziwe espresso, ale moja Pani zaczęła ostatnio narzekać, że za kwaśna. W związku z tym spróbowałem podnieść temperaturę termobloku. Jak wiadomo, termostaty bimetaliczne wkręcone w termoblok są nierozbieralne i nienastawialne, postanowiłem je zatem zastąpić prostym dwustanowym (włącz - wyłącz) regulatorem temperatury. W wolne miejsce na termobloku wkręciłem termistor NTC (coś jak w Dreamie z elektroniką) i podpiąłem do regulatora (na razie tylko mierzącego temperaturę). Wtedy też zobaczyłem, że histereza bimetalu jest dość duża (około 5 stopni), a pojemność cieplna termobloku raczej mała, co powoduje, że po włączeniu ekstrakcji następuje potężny spadek temperatury (o wspomniane 12 - 15 stopni), a następnie przerzut aż do około 110 stopni. U siebie możecie to sprawdzić bardzo prosto - wystarczy miernik uniwersalny z termoparą, którą to termoparę należy zamocować śrubą to termobloku całość uprzednio smarując pastą przewodzącą ciepło.

Postanowiłem zrobić zatem regulator (oparty o algorytm PID z predykcją, czyli zmieniający parametry i nastawy w momencie włączenia ekstrakcji) samemu, ale w międzyczasie zobaczyłem, że podobne rozwiązanie ma już Ascaso. Aby nie wyważać drzwi otwartych, postanowiłem podpatrzeć jak to zrobili w Barcelonie. Stąd też moje pytania.

W Internecie jest sporo o zmianie regulatora w Silvii. Na filmikach widać, że lampka sygnalizująca grzanie pulsuje dość wolno (tak co sekundę - dwie). Swojego ekspresu jeszcze nie mierzyłem, ale obawiam się że włączanie - wyłączanie grzałki co 2 sekundy może powodować spore oscylacje temperatury (termoblok bez wody nagrzewa się około 5 - 10 stopni na sekundę) - Silvia z kolei ma bojler. Wody płynącej otwartym strumieniem (bez założonego portafiltra) termoblok nie jest w stanie ogrzać - jego temperatura powoli spada do około 60 stopni. Z kolei przy przepływie wody przez ciastko kawowe powinno być OK, bo przepływ jest zadławiony do około 1ml / sekundę.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopad 2016, 22:19:09 »
jesteś pewny, że masz termoblok? jeśli dobrze zrozumiałem Janusza to to dopiero niedawno weszło...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopad 2016, 22:31:30 »
Termobloki weszły w maju 2012 r a więc w grudniu na pewno w sprzedaży były termobloki. Spróbujemy to pomierzyć ale nie powiem kiedy. Na tę chwilę, przy Świątecznej Promocji nie ma na to żadnych szans. Pierwszeństwo mają zamówienia od klientów, ich szkolenia i usługi serwisowe - tak aby każdy klient miał na Święta swój nowy lub używany ekspres sprawny i mógł się delektować kawą.

PS. Może powinieneś zmienić kawę. To jest 100% Arabica. Ekspres kolbowy mógł z tej kawy wyciągnąć więcej kwasowości.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2016, 22:35:50 wysłana przez Janusz »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopad 2016, 09:23:15 »
Ja kiedyś mierzyłem temperaturę wody wypływającej z wylewki takim termometrem wtykając weń sondę. Nie wiem na ile taki pomiar może być wiarygodny, ale innej możliwości nie miałem. Chciałem zobaczyć czy temperatura nie spada z upływem czasu pracy pompy. Przy kilku takich próbach różnica temperatury wynosiła 1 stopień.

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopad 2016, 20:45:02 »
i jaką miałeś/masz temp. wody na wylewce ?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Listopad 2016, 01:02:02 »
Ja kiedyś mierzyłem temperaturę wody wypływającej z wylewki
A jaką miałeś prędkość przepływu wody? Tj. jak limitowałeś ten przepływ? Bez oporów, pompka daje 5ml/s, czego termoblok nie daje rady ogrzać do interesującej nas temperatury. Teoretycznie termoblok jest sobie w stanie poradzić z 3,5 ml/s, a przy parzeniu espresso powinno być jakieś 1 ml/s

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Listopad 2016, 10:02:23 »
Mokito Bianco ma dość wyraźna kwasowość jak na marketową kawę, niska temperatura zaparzania ją napewno jeszcze podbija.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Listopad 2016, 12:16:14 »
i jaką miałeś/masz temp. wody na wylewce ?
opcja 3- 78 stopni
opcja 4- 81 stopni
opcja 5- 84 stopnie
Bez oporów, pompka daje 5ml/s, czego termoblok nie daje rady ogrzać do interesującej nas temperatury.
Ten chyba daje radę, bo inaczej by temperatura spadała. Z kawą w sitku dla opcji 5 temperatura wynosiła tyle samo co z pustym sitkiem zapiętym w kolbie.

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopad 2016, 17:51:37 »
Ja w swoim steel-u z termoblokiem przeprowadziłem podobny test. Opcja 6.Temperaturę mierzyłem termometrem analogowym (taki do mięsa, tylko taki mam) w filiżance wstawionej do większego pojemnika. W trakcie testu woda przelewała się na zewnątrz. Przelew jaki udało mi się osiągnąć na marketowej kawie (innej było mi szkoda) to 50ml/10s. W pierwszych 25s.  przelewania temperatura była stabilna i wynosiła 75*C następnie spadła do 66*C i po dłuższej chwili na nowo zaczynała rosnąć.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Listopad 2016, 23:42:06 »
Mokito Bianco ma dość wyraźna kwasowość jak na marketową kawę
Marketową :o Ja nie widziałem jeszcze marketu, w którym ją można kupić. Illy, Lavazzę czy nawet Kimbo, owszem, ale Mokito Bianco?

Ten chyba daje radę, bo inaczej by temperatura spadała.
Bez szans - może krótką chwilę. Przy pełnym przepływie temperatura spada (u mnie) po 45 sekundach do 74 stopni. Musiałbyś mieć grzałkę jakieś 1300 watów, a masz, o ile wiem, 1050W. Ewentualnie woda w pojemniku ekspresu musiałaby mieć 35 stopni.

Przelew jaki udało mi się osiągnąć na marketowej kawie (innej było mi szkoda) to 50ml/10s.
Kurczę, jak Ty ją zmieliłeś, że woda leciała jak przez sito? U mnie 50ml/10s mam bez portafiltra.

Temperaturę mierzyłem termometrem analogowym (taki do mięsa, tylko taki mam) w filiżance wstawionej do większego pojemnika
Ja mierzę temperaturę wsadzając termoparę od miernika (takie cieniutkie dwa druciki) prosto w jeden ze strumyczków wody wyciekających z głowicy. Temperatura wody zaczyna się od 92 stopni, a potem sobie po maleńku spada do 74 stopni. Co innego jeśli przepływ zredukuję do 1ml/s - wtedy temperatura rzeczywiście trzyma się około 86 - 92 stopni (ale pomiar jest dość trudny, bo woda raczej kapie, niż cieknie.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopad 2016, 00:13:30 »
Z tym marketowa miałem na myśli wyprodukowaną przez duży koncern, dużą palarnię, ogólnie duża produkcja.  Dla mnie Mokito, La Brasiliana, August, Jolly to kawy marketowe (rynkowe?) , co ńie zmienia faktu, że niektóre lubię i nie używam tego okrleślenia perioratywnie. Mokito jest wyraźnie kwaskowe chociażby w porównaniu do tych kaw które wymieniłem.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Listopad 2016, 02:35:47 »
Dla mnie Mokito, La Brasiliana, August, Jolly to kawy marketowe (rynkowe?)
To mnie zaskoczyłeś i to dwukrotnie. Nie wiedziałem, że Mokito, to duża firma. Co do kwasowości, z automatu (Jura) kawa jest raczej łagodna w smaku i kwasu nie czuję. Dopiero ekspres z niej wyciąga kwasowość. Cóż, jak zacząłem modyfikować moje Ascaso, tak skończę, a co do kawy spróbuję mieszanek Mokito z robustą, choć szczerze mówiąc wolę samą arabikę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi