Autor Wątek: Przyszłość speciality coffee  (Przeczytany 152571 razy)

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #465 dnia: 27 Wrzesień 2025, 13:46:35 »
Może ekonomicznie to się spina. Może nie, skoro 90% treści w ostatnim czasie nie przedstawia tego przedsięwzięcia jako miejsca z dobrą kawą ale MIEJSCE BEZ MATCHY, POWTARZAM, TU NIE MA MATCHY, NIE LUBIMY MATCHY, MATCHA ZŁA.
No ale, konflikt rozkręcony, kliki i odsłony lecą, lejek sprzedażowy się poszerza, cash is king a ludzie niech się żrą.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2025, 13:49:29 wysłana przez kacperb »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #466 dnia: 27 Wrzesień 2025, 14:27:20 »
Niby tak, niby "konflikt" i lajki, niby bez sensu itp. itd. Ale co z poczuciem humoru? Czy ludzie dziś zatracili tę cechę? Nigdy nie postrzegałem go jako jakiegoś guru do naśladowania i podążania za nim, czasami się pośmiałem. Nie mogę uwierzyć, że ludziska patrząc w te Instagramy, wszystko traktują śmiertelnie poważnie. A to przecież tylko jakiś tam sympatyczny gość -- najlepiej czuje się w pracy za barem, lejąc do filiżanek z kawą gorące mleko...

« Odpowiedź #467 dnia: 27 Wrzesień 2025, 15:35:00 »
Sympatyczny gość, niewinny komediant który tylko w kilku ostatnich postach:
-wywiesił za barem kartkę (pozwolę sobie przetłumaczyć) "JEBAĆ MATCHĘ"
- kręci filmy w których 'dla żartu' wyżywa się na swoich pracownicach i rozlewa napoje po lokalu w napadzie szału
-dosłownie pisze manifesty i religijne przykazania świątyń kawowych stawiając się w roli proroka i ofiary urojonych prześladowań
-wstawia sobie posty 'describe a matcha drinker' i daje przestrzeń na niemoderowany hejt w komentarzach
-twierdzi, że preferencje smakowe co do napojów to schodzenia wymagające leczenia

Mamy zdecydowanie różne rozumienie humoru oraz wyczucie, kto tu jest śmiertelnie poważny.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #468 dnia: 28 Wrzesień 2025, 10:37:05 »
Religijni fundamentaliści( chrześcijańscy, muzułmańscy i inni), komuniści, naziści, propagandyści zboczeń wszyscy oni mają jedną wspólną cechę- paniczny lęk przed śmiechem i wyśmianiem. Dlatego potrzebują cenzury; i zawsze, ZAWSZE jest ona stosowana w imię DOBRA jako obrona słabszych, krzywdzonych, bądź wspólnoty.
Trochę wieje od morza :/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #469 dnia: 28 Wrzesień 2025, 13:59:40 »
Jak nazwać fundamentalistów spod znaku temple of coffee? Ziarniści?

Odpowiedź jest, obawiam się, dość banalna - opłaca się mieć wyraziste, czy też w tym przypadku ziarniste, ziarnistyczne, wyziarnione (?) poglądy. Iście żarliwa religia oparta na prawdziwie węgielnym ziarnie. Jedyne i wyjątkowe ziarno prawdy.

Ależ mu wyziarnołem..

« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2025, 18:47:03 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #470 dnia: 01 Październik 2025, 23:29:07 »
Czy boty giełdowe bawią się rynkiem kawy?
https://www.instagram.com/p/DPRG9vyFeef/?img_index=1&igsh=em1qcTVtcDVxZGZ4

Zbiory w Brazylii są niepewne, co daje możliwości do manipulacji
https://www.instagram.com/reel/DPRlMoJiBQB/?igsh=MWRlYWc4N2F1ZHB2MA==https://www.instagram.com/reel/DPRlMoJiBQB/?igsh=MWRlYWc4N2F1ZHB2MA==
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 23:40:52 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #471 dnia: 27 Październik 2025, 17:48:34 »
Coś jest na rzeczy z tą zieloną matchą, skoro nawet w Biedronce takowych różności pełno jest, w połączeniu z cukrem i innym chłamem. Ludzie w mediach społecznościowych różnych kawiarni opowiadają o matchy. A ja naiwnie myślałem, że to tylko Dritan jakieś głupotki sobie z tego tematu robi. Podobno faktycznie matcha podbija kawowe przybytki również w naszym kącie świata. Dlaczego? Żeby jeszcze miało to coś wspólnego z japońską kulturą, ale nic podobnego... Chyba niedobrze mi na samą myśl o "matcha latte".

« Odpowiedź #472 dnia: 27 Październik 2025, 18:21:21 »
Bar Dritana też nie ma nic wspólnego z kulturą Etiopii czy Jemenu, skąd wywodzi się kawa.
Mody istnieją, w sektorze kawiarnianym również. W ciągu ostatnich kilku lat mieliśmy bulletproof coffee (kawa z masłem), charcoal latte (latte barwione węglem aktywnym, mega nierozsądne, jeśli ktoś bierze leki), kombuche, cold brew, nitro, espresso z sokami, dalgona, pumpkin spice. Wszystko miało swój moment, schodziło na dalszy plan, ustępując miejsca kolejnym trendom.
Sam nie jestem fanem smaku matchy, ale nie będę się z tego powodu mazgaił i walczył z mdłościami, bo ktoś lubi coś innego.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #473 dnia: 27 Październik 2025, 18:30:55 »
Nie, że ktoś lubi coś innego. Lubię kawę i tyle, dla kawy przychodzę do kawiarni i do Ciebie też przyjdę na kawę. Bary, kawiarnie w liczbie mnogiej chyba a nawet już ogromna palarnia kawy Dritana -- siłą rzeczy robi facet kawę, ale o nim już było. Mnie się ten akurat trend w ogóle nie podoba. Jasne, że nie możesz się mazgaić i nie możesz sobie pozwolić na stratę byle zielonego klienta... Nie wiem co zrobiłbym na Twoim miejscu wobec wszechogarniających świat konsumpcyjnych trendów, ale chyba starałbym się sprzedawać solone śledzie albo smalec z dzika do kawy ;).

Kombucha, cold brew, nitro jest OK a nawet więcej niż OK.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2025, 18:33:11 wysłana przez Antonio »

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #474 dnia: 27 Październik 2025, 18:32:58 »
Kultura picia herbaty jest duża starsza niż ta kawowa, rozumiem, że mówimy tutaj o kawiarniach, ale niektóre przykłady są trochę "z czapy" 🙂

« Odpowiedź #475 dnia: 27 Październik 2025, 19:00:32 »
Nie wiem co zrobiłbym na Twoim miejscu wobec wszechogarniających świat konsumpcyjnych trendów
Ale ja dobrze wiem, co robię na swoim miejscu - większość z nich ignoruję i nie rozmyślam zbyt wiele o labubu, matchy, dubajskiej czekoladzie czy gangu świeżaków. Polecam!
Trendy i mody istnieją od zawsze, niektóre zostają na dłużej, niektóre nie. Szkoda czasu i zdrowia na dąsanie się na rzeczywistość, inaczej skończymy jak Abe Simpson.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #476 dnia: 02 Luty 2026, 20:32:13 »
Można się było tego spodziewać:

https://www.instagram.com/reel/DUENDLzCCzV/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==
https://www.instagram.com/reel/DUENDLzCCzV/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #477 dnia: 16 Marzec 2026, 20:09:56 »
Znowu mamy poważny problem jak kilkanaście miesięcy temu. W Kanele Sueskim jest gorąco, więc wszystko płynie wokół Afryki. Kawa z Etiopii, Kenii itp. oraz z Indii, Indonezji. Ceny paliw jak wiadomo są już kosmiczne... Rollercoster i fortuna kołem się toczy.

Jeden z naszych kawowych znajomych ma palarnię kawy gdzieś tam na Bliskim Wschodzie, w jednym z bogatych krajów arabskich. Wygląda na to, że tam wszystko diabli wzięli.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #478 dnia: 16 Marzec 2026, 21:23:04 »
Trzeba będzie parzyć te same fusy drugi raz, żeby ciąć koszty

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi