Autor Wątek: Przyszłość speciality coffee  (Przeczytany 152692 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #375 dnia: 18 Listopad 2024, 14:57:40 »
Myślę, że jest to całkiem ciekawa opcja w tym poronionym nowym świecie: mniej i drożej a za to lepiej?

Myślę, że to do pewnej granicy (oczywiście indywidualnej). Licząc sobie ile drożej za jak bardzo lepiej, w pewnym momencie wychodzi, że lepiej jest mieć więcej i taniej.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #376 dnia: 18 Listopad 2024, 15:21:29 »
Nigdy mi tak nie wyszło żeby ilość zastąpiła jakość, ale każdy podejmuje własne decyzje. :) Pijąc kawę dla przyjemności, wolę pić coś dobrego co drugi dzień niż coś bardzo przeciętnego codziennie. Każdy ma jednak inne potrzeby.

W kwestii cen, to wiele czynników gra rolę. Koszty produkcji, zatrudnienia, podatków, transportu, kursy walut USD, EUR i PLN. Zobaczymy co będzie. W kwestii dobrej jakości kawy za mniejsze pieniądze ciekawi mnie ta regeneracja old cropów, o której pisał Hard Beans, ale jakoś temat ucichł. Ponoć mieli takie ziarna rozsyłać firmom z branży kawowej.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2024, 15:37:25 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #377 dnia: 18 Listopad 2024, 16:11:49 »
Myślę, że te oldcropy już zostały wchłonięte przez rynek...

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: 18 Listopad 2024, 16:46:57 »
Nigdy mi tak nie wyszło żeby ilość zastąpiła jakość, ale każdy podejmuje własne decyzje.

Być może nie osiągnąłeś jeszcze tej granicy. :)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #379 dnia: 18 Listopad 2024, 17:05:47 »
To ile piłeś że zszedłeś do połowy.

Pijam 2x 300ml a teraz piję 2x 150ml. Co znaczy płacić więcej za to samo? Zmniejszyłem spożycie ziaren o połowę, to oszczędność bez straty jakości. Mogę kupować Jacobs, po ile jest, 40zl za kg? Ale jakość spadnie albo właściwie nie będzie jej w ogóle.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #380 dnia: 18 Listopad 2024, 17:12:36 »
Być może nie osiągnąłeś jeszcze tej granicy
Tzn czym się przejawia osiągnięcie tej granicy? Kiedy się ją osiąga? Bo dla mnie, to jest kwestia wyboru, jak nie mam na dobrą kawę, to po prostu nie kupuję. Bez kawy da się żyć, a nawet czasem dobrze zrobić sobie przerwę.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #381 dnia: 18 Listopad 2024, 17:26:11 »
Pijam 2x 300ml a teraz piję 2x 150ml. Co znaczy płacić więcej za to samo? Zmniejszyłem spożycie ziaren o połowę, to oszczędność bez straty jakości. Mogę kupować Jacobs, po ile jest, 40zl za kg? Ale jakość spadnie albo właściwie nie będzie jej w ogóle.

A, w ten sposób. No to ja używam cały czas sitka 15g, czyli że już jestem w trybie oszczędnym.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 18 Listopad 2024, 18:03:54 »
Tzn czym się przejawia osiągnięcie tej granicy? Kiedy się ją osiąga? Bo dla mnie, to jest kwestia wyboru, jak nie mam na dobrą kawę, to po prostu nie kupuję.

Osiągniecie tej indywidualnej granicy cenowej przejawia się tym, że twierdzenie "mniej i drożej, ale za to lepiej" przestaje działać i nie decydujesz się na zakup kawy X, bo stwierdzasz, że tańsza Y również ci smakuje.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #383 dnia: 18 Listopad 2024, 18:09:49 »
"A, w ten sposób. No to ja używam cały czas sitka 15g, czyli że już jestem w trybie oszczędnym."

Pijasz doppio. To jaka to oszczędność? Czy już wszyscy powariowali w świecie espresso?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #384 dnia: 18 Listopad 2024, 19:53:52 »
A, w ten sposób. No to ja używam cały czas sitka 15g, czyli że już jestem w trybie oszczędnym

Hehe, ja cały czas myślałem o przelewie. Na gospodarstwo to jest co najmniej 2kg msc plus espresso

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #385 dnia: 18 Listopad 2024, 22:02:44 »
Pijasz doppio. To jaka to oszczędność? Czy już wszyscy powariowali w świecie espresso?

Wydaje mi się że standardem dla "normalnego espresso" jest teraz 18-21g. To moje 14-15g to dolna granica. Dla współczesnych łagodnych jasnopalonych kaw to nie wydaje mi się sensowne robienie z mniej bo jak to mówiła moja mama: "szkoda brudzić filiżanki". Nawet chciałem się przerzucić na "potrójne" sitko, ale jednak zostałem przy mniejszym i jak trzeba to sobie robię drugą kawę.

Przelewy rzadko robię ale jak już to biorę 15g na kubek, więc wychodzi na to samo.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #386 dnia: 21 Listopad 2024, 19:27:23 »
Niedawno kupiłem worek kawy z Peru, z regionu Cajamarca. Kawa jest prosta i bardzo fajna a przy tym organiczna, wnosi do "blendów espresso" sporo słodyczy i fajnych aromatów. Tutaj literatura naukowa -- przejaw obecnych czasów, w poszukiwaniu śladu węglowego w "funcie peruwiańskiej kawy":

-->> Studium na temat węglowego śladu kawy w Peru

Co mnie w tym szokuje? Stwierdzenie, że tegoż "śladu" jest aż o 138% więcej gdy na plantacji nie zamieniają kawowej owocowej pulpy w kompostownikach na kompost. Przecież siłą rzeczy taka pulpa zamienia się i degraduje, gnije i rozkłada niezależnie od tego czy w kompostowniku czy nie w kompostowniku, zamieniając się w efekcie w nawóz... :picardpalm:

Czy ludzkość musi się takimi rzeczami teraz zajmować?  :sciana:
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2024, 19:37:56 wysłana przez Antonio »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #387 dnia: 21 Listopad 2024, 19:37:06 »
Moim zdaniem konkluzja jest bardziej o tym, że nie koniecznie certyfikowane eko znaczy lepsze dla środowiska niż nie certyfikowane. Ważne jest to co się robi lub zaniecha i jakie są tego konsekwencje. No właśnie chyba nie do końca każdy proces da taki sam rezultat. Przy kompostowaniu zdaje się, że inne procesy zachodzą niż gdy coś po prostu gnije na kupie. Skompostowane ponadto można wykorzystać jako nawóz a zgnite nie.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2024, 19:39:14 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #388 dnia: 21 Listopad 2024, 19:39:53 »
Konkluzją jest taki truizm:

Cytuj (zaznaczone)
“Composting effectively treats organic waste, improving soil fertility and reducing suppressive effects, turning into a practical and cost-effective technology for agricultural use.”

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #389 dnia: 21 Listopad 2024, 19:41:41 »
Truizm o tym, że nie musimy się truć, ale trzeba truć tym, którzy trują bez sensu. ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi