Autor Wątek: Kawa a oddziaływanie na organizm  (Przeczytany 12146 razy)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Kawa a oddziaływanie na organizm
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Październik 2016, 22:22:36 »
od czasu kiedy zakupiłem nowy ekspres, moje dzienne spożycie kawy to na obecnym etapie regularnie 2 x doppio (w wersji z mlekiem)... kawa nigdy nie działała na mnie pobudzająco, raczej ogarnia mnie lekka senność i rozleniwienie, ale również zauważyłem dziwne objawy w ścięgnach/mięśniach kończyn, lekkie drętwienie nóg, zauważalne zwłaszcza wieczorem/w nocy

niedawno byłem na wyjeździe (12 dni bez kawy) - objawy ustąpiły (choć może to zbieg okoliczności bo znacznie wzrosła w tym czasie moja aktywność ruchowa) ale teraz znów pojawia się jakieś mrowienie...

- czy mam się zacząć bać ?
kurcze, przykro byłoby rozstawać się z kawą :(

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Październik 2016, 22:54:22 »
Za dużo nie pijesz, więc z kawą bym tego nie wiązał.

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Listopad 2016, 07:30:27 »
A ja powiem tak. połącz sobie, jesień, kawę , i rower.....
Sam jeżdżę , teraz mniej bo czasu mam mało, ale wystarczyło że jeździłem okresami więcej albo po cięższych szlakach albo w cięższych warunkach terenowych, albo ten sam teren, ten sam szlak ale musisz sie przebijać jesienią przez błoto, mokre liście,  to zupełnie zmienia technikę jazdy i obciążenia. Więc jeśli liczysz ze przecież nie jeżdżę więcej bo robie znaną mi trasę to nie jest to prawda do końca, kilometrów wiecej nie przejedziesz ale wydatek energetyczny wzrośnie.. albo prozaiczna przyczyna:) hamulec nie obciera? nic nie blokuje ruchu kola?
Ostatnio jeżdżąc moją mobilną dziwiłem się że przecież nowa opona szeroka,nabita nie plaska, nowy wolnobieg a ja sie męczę jadąc....no jasne męczył bym sie mniej jakbym do końca  zluzował hebel ręczny:)

piłem kiedyś często zalewajke a la parrrrrrzona ...obrazowo powiem że ze sławojki  to wyjść nie mogłem,jak po lekach moczopędnych....i to racja - wspomniane wyżej odwodnienie albo wypukanie magnezu, miałes mało bazowo, odrobina wyleciała powstał brak a brak dał efekty jakie opisujesz.
Robie tą samą kawę, w tej samej ilości, tylko używam kawiarki...jak ręką odjął....
a ilosc kawy..... ze niby tylko 200mll?  Znalem dziewczynę która pila kawę a raczej "kawę" skladalo sie na to szklanka wrzątku....i kawa tyle co na czubek łyżeczki herbacianej, miało to kolor słomkowy, dziewczę po prostu bylo wrażliwe na kawę. 
Weź magnez, sprawdź rower , wypij 2 x po 200ml porządnej smoły,przejedź 30km i wtedy albo przejdzie to co Cie trapi  albo sie dowiesz co to sie z Tobą dzieje bo zrobią ci wszechstronne badania w szpitalu:)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Listopad 2016, 09:59:02 »
moje dzienne spożycie kawy regularnie 2 x doppio (...) zauważyłem dziwne objawy w ścięgnach/mięśniach kończyn, lekkie drętwienie nóg, zauważalne zwłaszcza wieczorem/w nocy
niedawno byłem na wyjeździe (12 dni bez kawy) - objawy ustąpiły

2 doppio to 4 porcje kawy dziennie, w/g większości materiałów na ten temat to za dużo. Kawa jest moczopędna, a z moczem pozbywamy się trochę minerałów, do tego hamuje przyswajanie niektórych substancji przez organizm, dlatego regularne jej spożywanie powoduje regularne zaburzanie przyswajania. Inna sprawa to nawyki żywieniowe - dziś mało kto zwraca uwagę na to co je i czy ma to wartość odżywczą, czy tylko smakową, a do tego nierzadko zamiast np. zjeść trochę owoców/warzyw zastępujemy to zrobieniem kolejnej kawy i słodyczem na dokładkę. Organizm nie dostaje w odpowiednich ilościach potrzebnych mu substancji, to jak ma funkcjonować dobrze...
A co do tej przerwy i ustąpienia objawów - Tówj organizm sam podpowiada Ci czego oczekuje, warto słuchać tego co mówi... Zamiast 4 porcji kawy codziennie spróbuj pić jedną co drugi dzień a w miejsce pozostałych trzech kaw wybrać się na ryneczek warzywny i zakupić składniki na smoothie z zieleniny i warzyw.
Sport oczywiście też polecam, siedzący tryb życia i pobudzanie się kawą zamiast ruchem to kiepski pomysł. Na forum jest rywalizacja endomondo także zapisz się i nabijaj kalorie razem z nami: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2573.0
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2016, 10:07:45 wysłana przez grex »

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopad 2016, 10:11:03 »
Zamiast 4 porcji kawy codziennie spróbuj pić jedną co drugi dzień

Na czym bazujesz to stwierdzenie/rade? Sam się do tego stosujesz i dobrze na Ciebie działa czy poprostu raczej "na logikę"?

Na zalinkowanym wcześniej filmiku, który zresztą polecam (youtube.com/watch?v=34ITLYWN3H0), zaleca się picie kawy regularnie, 2-3 filiżanki dziennie. Podobno zwiększa to tolerancje organizmu na kofeine i wzmacnia pozytywne wlasciwosci kawy na organizm. Z kolei picie rzadsze, co kilka dni, wzmacnia negatywne skutki kofeiny z powodu mniejszej tolerancji.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Listopad 2016, 11:23:20 »
jak już cytujesz to nie pomijaj istoty mojej wypowiedzi wyrywając kilka słów z kontekstu....

Film...no cóż, kolega, który opisuje swoje problemy właśnie pija regularnie w tych ilościach i jakoś mu to nie wychodzi na zdrowie... I dziwnym trafem po ograniczeniu spożycia odczuł poprawę. Przypadek, nieprawdaż :)
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2016, 11:38:53 wysłana przez grex »

Offline dziewiecset Mężczyzna

• Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Listopad 2016, 11:51:28 »
Ja po prostu bym się udał do lekarza rodzinnego powiedział co i jak zrobił badania, potem dietetyk i wtedy będzie jednoznaczna odpowiedź co i dlaczego. Sama kawa nie musi tutaj być przyczynkiem, może palisz papierosy, może więcej wody piłeś w momencie jak było mniej kawy, a jak pijesz kawę pijesz ją rzadziej. Takie uogólnienia i szukanie przyczyny w jednym produkcie są bez sensu...

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Listopad 2016, 12:09:19 »
jak już cytujesz to nie pomijaj istoty mojej wypowiedzi wyrywając kilka słów z kontekstu....

Przepraszam ze zbytnio uproscilem Twoja wypowiedz, ale wlasnie chodzilo mi o te 2 doppio (4 espresso) dziennie vs. 1 co drugi dzien. Nie mialem na celu podwazania czy czepiania sie, tylko poprostu bylem ciekawy skad takie wnioski.

Kolega pisal o 2 doppio dziennie, a to jest mniej niz 3 typowe filizanki kawy. Jedno espresso to okolo 50mg kofeiny Wiec nie wydaje sie ze ta ilosc jest zbyt duza bo mniej niz 300mg dziennie.

Offline kursor

• Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Listopad 2016, 09:39:58 »
A i tak rano uzupełniająco do śniadania jedna piguła "Magvit B6" - lek, nie suplement.
Lepiej działa magnez stosowany na skórę. Ja sześciowodny chlorek magnezu rozpuszczam w wodzie destylowanej (1g magnezu / 3g wody). Wlewam do jakiegoś rozpylacza i stosuję jak dezodorant. W cięższych przypadkach można pomoczyć nogi w ciepłym roztworze.

Online Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Listopad 2016, 10:37:27 »
Formę na skórę stosuje się też u osób mających zszarpany układ pokarmowy i problemy z wchłanialnością. Również w formie oliwki - 1g chlorku magnezu / 1 ml wody destylowanej.
Mam jeszcze gdzieś 900g chlorku magnezu CZ.D.A., ale nie używam. W roztworze dobre dla tych, którzy chcą się przyzwyczaić do gorzkiego smaku ;)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi