Autor Wątek: Ekspres do 7 tys. QM, Jura, WMF  (Przeczytany 4473 razy)

Offline kryspin4500

Ekspres do 7 tys. QM, Jura, WMF
« dnia: 12 Lipiec 2016, 18:40:17 »
Moi kochani kawomaniacy

Wracam z tą sprawą jak bumerang do Was.
Po wielu wielu przemyśleniach i zagłówkach doszedłem do decyzji że kupuje ekspres automatyczny ( szybko, łatwo i o jakość nie trudno ). Ale do rzeczy Mam parę typów pierwszy z nich to: Jura f8 kolejny Jura we6 kolejny jura xs9 kolejny jura j9 kolejny jura z6 kolejny to QM Proffesional kolejny QM Super Cappuccino a markę WMF traktuje tak że jak trafi mi się w moim przedziale cenowym to biorę :)

Teraz na co to i po co to   :pycha:
Ekspres idzie do małej restauracji ( pewnie zejdzie z 30 kaw dziennie może więcej może mniej ), automat wybrałem z powodu mojej niskiej wiedzy i zerowego doświadczenia z ekspresami kolbowymi ( prawdopodobnie kupie sobie go do domu i będę ćwiczył  :taniec: ). Więc automat do restauracji będzie tylko chwilowym rozwiązaniem ( z tak od pół do okrągłego roku ) później pewnie go sprzedam bądź weznę do domu.

Teraz moje ulubione  :szampan:
Zależy mi na jego długowieczności ( wiecie najlepiej taki nieśmiertelny ). Akceptuje też spienianie mleka samemu bez udziału ekspresu, kawa powinna być niczym cud miód malina ( ale i tak 98% sprzedanych kaw będzie mlecznych bądź "duża czarna" o espresso nie słyszeli, więc mleczne najważniejsze ). Użytkowanie, konserwacja i inne takie możliwie jak najbardziej ograniczone ( tylko te wymagane do gługowieczności  :hihihi: )

Wiem wiem dużo wymagam od automatu jestem świadomy że daleko do kolby ale jakbym ją dostał to bez doświadczenia więcej bym zepsuł niż zrobił coś dobrego dla tego świata.

Ekspresu prawdopodobnie poszukam na niemieckim rynku raczej nie używany chyba że naprawdę dobrze zadbany ;)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Ekspres do 7 tys. QM, Jura, WMF
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipiec 2016, 18:48:16 »
Więc automat do restauracji będzie tylko chwilowym rozwiązaniem
Chcesz wydać 5-10 tysięcy na chwilowe rozwiązanie? :wow2:
Zależy mi na jego długowieczności
Kolba...
taki nieśmiertelny
Tym bardziej kolba
kawa powinna być niczym cud miód malina
Tylko kolba
konserwacja i inne takie możliwie jak najbardziej ograniczone
Znowu kolba :mrgreen:

jestem świadomy że daleko do kolby ale jakbym ją dostał to bez doświadczenia więcej bym zepsuł niż zrobił coś dobrego dla tego świata.

Po 1 godzinnym szkoleniu zrobisz wielokrotnie lepszą kawę niż z automatu, zakładając ten sam budżet na sprzęt.

Offline kryspin4500

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2016, 18:58:39 »
Raz tak raz inaczej :D
Jeśli chodzi o kolbę to szkolenie zrobię sobie w opolu w akademii kofeiny ( najtańsza i jedna z lepszych ofert ), o tym który ekspres wybrać to już dużo dłuższa droga  miotla
Więc jeśli ma być kolba to po kolei czy najlepiej kupić najpierw cały sprzęt i samemu popróbować, poćwiczyć itd. a potem pójść na szkolenie żeby wiedzieć już co i jak, czy iść na szkolenie i dopytywać o wybór ekspresu ;)
Kolejnym pytaniem jest ilość sprzętu jaki będę potrzebować ( wiadomo ekspres, mega młynek, spieniacz do mleka ) ale czy system filtracji wody i cała reszta sprzętu której nie znam   :doh:
I cała zabawa na nowo ( automaty były szybkim tematem )

No i w ekspresach kolbowych przynajmniej bardziej wchodzą w grę używki ( bo wkońcu trudniej je zajechać )

I bym jeszcze zapomniał z tego co się tutaj na tym forum dowiedziałem to w kawie mlecznej i tak nie czuć tak mocno różnicy między automatem a kolbą, proszę o komentarz

Pozdrawiam i czekam na dalsze odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2016, 19:02:38 wysłana przez kryspin4500 »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2016, 20:09:00 »
Jak zrobisz szkolenie przed zakupami, to będziesz w stanie bardziej świadomie wybrać sprzęt. Szkolenie na własnym, docelowym sprzęcie też jest cenne, najlepiej zrobić 2 szkolenia.
No i oczywiście szkolenie i trening obowiązkowe dla całej reszty obsługi.

Poza młynkiem i ekspresem potrzebujesz filtr, dzbanki do mleka, tamper, knockboxa, jakieś drobiazgi do czyszczenia i cośtam na pewno się jeszcze przyda, myślę że możesz w tym temacie liczyć na pomoc dostawcy ekspresu.

nie czuć tak mocno różnicy między automatem a kolbą
Niektórzy czują różnice, niektórzy nie. Na zlocie w Łodzi mieliśmy okazję pobawić się jakimś dużym WMF, dla mnie różnica była. Większość społeczeństwa może nie poczuje ale potem będą wypisywać na forum, że byli w CAFEkryspin4500 i to cappu jakieś takie średnie ;)

Na koniec to co powinno być powiedziane na początku - najważniejsze są dobre, świeże ziarna. Nie daj się namówić na "tani leasing" w zamian za zobowiązanie do kupna Xkg kawy miesięcznie

Offline kryspin4500

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipiec 2016, 20:56:08 »
W kawę na 90% będę zaopatrywał się w Euro cafe z łodzi.  kawka

Szkolenie jednak swoje kosztuje i najbardziej ekonomicznie będzie przeszkolić tylko siebie a wiedzę potem szerzyć z drugiej ręki  :taniec:

Myślę że ekspresu sam nie będę mimo wszystko w stanie wybrać nawet po szkoleniu, bo mimo że na kolbę mam większy próg wydatku to jednak cały zestaw nie przekracza dalej 10 tys., co tworzy mały problem, bo w tej sytuacji wchodzą tylko pod uwagę używki, a na używkę ( bardzo zużytą trudno nie trafić )

Apropo ekspresu kolbowego wiem parę rzeczy:
-Najważniejszy jest młynek na którym nie warto oszczędzać
-Kolbę najlepiej kupić dwugrupową ( niewiele droższa ) a daje więcej możliwości
-Łatwo trafić na przysłowiową minę w kupnie kolby
-System filtracji no cóż profejsonalnego nie opłaca mi się sprawiać   ;-)
-bez szkolenia do ekspresu kolbowego nawet nie mam co podchodzić
-Kawa w ekspresie kolbowym zajmuje myślę że 3 razy więcej czasu a przynajmniej na pewno 3 x więcej naszej uwagi
-bardzo istotna jest też sama kawa, jej świeżosć i świeżość jej mielenia

A teraz szczerze, widzę parę opcji:
-kupić kolbę z całym zestawem do ok. 8-10 tys. ( nówkę ) i polować dalej na lepszą okazję ( kolbę )w niemczech, po czym sprzedać pierwszą kolbę
-Kupić automat jura F8 na niemieckim rynku ( nówkę ) i znów polować na lepszą okazję ( kolbę ) w niemczech, po czym automat zgarnąć do domu
-Szukać kolby z całym zestawem na szybko w polskim rynku 8-10 tys. ( używkę )

« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2016, 21:09:08 wysłana przez kryspin4500 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi