Autor Wątek: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?  (Przeczytany 1019430 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3900 dnia: 19 Lipiec 2025, 13:41:20 »
Cześć forumowe świeżaki,

Fajnie, że dołączyliście.

@mystek te stare młynki często nie były wcale złe. Aczkolwiek do espresso, to nie koniecznie będzie dobre narzędzie. :)
jest wątek o espresso
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.msg313716#msg313716

o AVX
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14248.msg315639#msg315639

Można też założyć jakiś swój :)

@toomann
Ja też od dziecka podpijałem czarny eliksir. W podstawówce przestałem, a potem znowu zacząłem. Kawa to wdzięczy temat i łączy ludzi :).

Offline Robra_777 Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Delonghi KG79
« Odpowiedź #3901 dnia: 23 Sierpień 2025, 13:08:51 »
Dzień dobry,
zapragnąłem, w warunkach domowych, napić się znośnej kawy, więc zaczynam drogę, która pewnie nigdy się nie kończy  :).
Mam na imię Robert i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

Offline ramirez

• Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic B
« Odpowiedź #3902 dnia: 25 Sierpień 2025, 07:52:31 »
Dzień Dobry wszystkim kawopijcom.

Ze względów zdrowotnych musiałem odstawić parzenie "barbeluchy" i tak zacząłem przygodę z kawą oraz Yerbą.Dostałem w prezencie zdezelowany ekspress kolbowy Delonghi ale już myślałem o czymś innym.Spodobały mi sie głównie dźwignie  i tak stałem sie posiadaczem od roku.La Pavonii Professional.Przez rok spróbowałem troche róznych kaw z polskich palarni ,  przynajmiej z nazwy różnych .
Pozdrawiam ze Stolicy .
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2025, 07:54:40 wysłana przez ramirez »

Offline vuko17225 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PID, V60, Kalita
  • Młynek: DF64 Gen 2, Comandande C40 MK4, Fellow Ode Gen 2
« Odpowiedź #3903 dnia: 26 Sierpień 2025, 12:17:03 »
Dzień dobry.
Jestem Marcin, jako home barista z kawą specialty od 5 lat. Zaczęło się od tego, że chciałem pić kawę bez fusów i nie wydawać fortuny na ekspres. Przeszukując Internet, znalazłem coś takiego jak Hario V60 :)
Zamówiłem, i tak, po długich męczarniach z uzyskaniem sensownego smaku kawy zaczęła się ta przygoda.
Wtedy używałem ceramicznego V60 oraz młynka Delonghi K89  :ups: Bez wagi, czajnika konewki, z wodą bezpośrednio z kranu.

Offline zgreeeeeg

• Ekspres: Electrolux kolbowy
  • Młynek: Severin zarnowy
« Odpowiedź #3904 dnia: 12 Październik 2025, 19:24:13 »
 :bry:
Jesteś kawoszem i yerbopijca, yerbe pije kilkanaście lat a kawę całe dorosłe życie. Lubię mocną kawę i gorzką yerbe, pozdrawiam

Offline Dou

• Ekspres: AVX EM3202
« Odpowiedź #3905 dnia: 17 Październik 2025, 09:06:38 »
Pozdrawiam z Krakowa. Po zmieleniu ponad 30kg kawy głównie pod dripa, kawiarke i aeropress, przerzucam się na AVX EM3202 i młynek elektryczny wchodząc w świat espresso

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #3906 dnia: 17 Październik 2025, 12:05:12 »
Siemanko.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline PanMaruda

• Ekspres: Gemilai/Cecotec Owl 3006 i Cafelat Robot
  • Młynek: 1Zpresso JX PRO
« Odpowiedź #3907 dnia: 24 Październik 2025, 13:04:57 »
Dobry!

Kawosz z Wrocławia się kłania. W sumie zacząłem kilka lat temu od Cafflano kompresso i młynka z aliexpress  :hihihi:
Później pojawił się Cafelat Robot i 1zpresso jx-pro, gdzieś przy okazji jakieś V60 i tak się kręci.
W ostatnim czasie do zabawek dołączył Cecotec z amazona (kopia Gemilai G3006 "The Owl") i już drugiego dnia został otwarty celem regulacji OPV.

Offline _eMWu_ Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, DeLonghi Dedica
  • Młynek: wbudowany w Anita (Fred), Timemore Chestnut C3s Pro, Eureka Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #3908 dnia: 14 Listopad 2025, 17:44:26 »
Uszanowanie,

przechodziłem, zauważyłem światło w oknie, zajrzałem

pzdr
Maciej

Offline pawell Mężczyzna

• Ekspres: De’Longhi Dinamica
« Odpowiedź #3909 dnia: 18 Listopad 2025, 16:07:41 »
Cześć! Nazywam się Paweł, jestem z Gdańska.
Kawę lubię już od dawna. Na początku przez kilka lat piłem kawę rozpuszczalną, ale w końcu przestałem ją tolerować – wydawała mi się niesmaczna. W efekcie kupiłem ceramiczny tygielek i zacząłem parzyć w nim kawę, później pojawił się u mnie french press i kawiarka. Zacząłem eksperymentować z różnymi gatunkami kawy, kilka razy zamawiałem ziarna z zagranicy.
Moim ostatnim nabytkiem jest ekspres do kawy De’Longhi Dinamica.
Cieszę się, że mogę dołączyć do forum!
De’Longhi Dinamica
Urządzenia do oczyszczania wody na globy.com

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #3910 dnia: 18 Listopad 2025, 19:18:21 »
Pozdrawiamy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Ebrokery

• Ekspres: Philips Senseo
« Odpowiedź #3911 dnia: 20 Listopad 2025, 00:16:37 »
Cześć.
Jestem z Goleniowa (blisko Szczecina). Lubię szczecińską palarnię kawy Qualia (mają ją u nas w prawie każdej lepszej kawiarni).
Założyłem konto by zaczerpnąć info na temat kilku ekspresów automatycznych do kawy z niższej półki cenowej.

Obecnie posiadam ekspres z Holandii - Philips Senseo. Nie jest to cud świata, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

Pozdrawiam!

Offline Arktez

• Ekspres: Jura E8 EC
  • Młynek: Brak
« Odpowiedź #3912 dnia: 20 Listopad 2025, 21:33:16 »
Cześć, tu Michał, jestem z okolic Rzeszowa. Konto założyłem, ponieważ chciałbym zakupić swój pierwszy ekspres i chciałbym w tym celu zasięgnąć nieco informacji i porad 🙂

Offline Mario1969

• Ekspres: NIVONA 8103, AVX Hero X 2025, Hario Switch, AeroPress
  • Młynek: DF64 V2 Italmill RS, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #3913 dnia: 27 Listopad 2025, 08:07:39 »
Siemka, mieszkam przy "Złotym Pociągu" - wiem gdzie, ale nie powiem. Rocznik 69 - Mariusz - Byk (z kalejdoskopu bo wagowo jak mój młodszy imiennik MP). Co 2-4 lat wpadam w nałóg "poznania" i uzbierane dutki spadają do 0, niedobre to być bo jest to przypadłość powtarzająca się co kilka- kilkanaście lat. Dobrze, że M1 mam już wykupione choć ze wspólniczką.
 Z racji zakupu "N-Ivony" przy  56-ściu wiosnach  rozpocząłem przygodę z kawą ziarnistą , (a i powtórzyła się historia z HI-Fi czy Hi-Res -  hugo wie jak to jest)   kawę rozpuszczalną poznałem dopiero mając lat 40. Po Nivonie - młynek ręczny TmC3Pro. Kilka french-pressów bo do herbatki i na ziółko, Aeropress, omyłkowo Drip rozmiar 6, a z pajęczyny dwie  kawiarki jeszcze w pudełkach. Doszedł czajnik z dziubkiem Fagota , ze 2 ręczne piano-wytwarzacze oraz jeden elektryczny - 2 kubki do zdobienia pianką ( wychodzi jabłko lub pupa). Całość dostała new komodę w kuchni no i zmieściłem się prawie w 5k PLN (x2) Dutki się skończyły bo audio pomnożyło .  Zbieractwo  - motoryzacji więcej  niż kierowców x2 , audio dla całej drużyny koszykarskiej, po pół litra pachnidła dla drużyny damsko-męskiej w hokeju na trawie. 
Kawę lubię mleczną i słodką, zaś ślubna kwacha bez dodatków , a jak za mały to dodaje cytryny. W 4 tygodnie przepiłem 2kg kawska i chyba są tego efekty wysuszona skóra rąk i pękająca skóra przy paznokciach. Najgorsze to, że z odciska palucha nie działa odpalanie telefonu czy konta bankowego- to może i dobrze - no dutki.   
 Tekst przydługi - Taki chyba jestem.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2025, 08:13:13 wysłana przez Mario1969 »

Offline GrzegorzC.

• Krups
  • Ekspres: Ekspres KRUPS Evidence EA8908
« Odpowiedź #3914 dnia: 29 Listopad 2025, 17:05:59 »
Cześć,
Jestem z Bielska-Białej (stolica Podbeskidzia  :))
Przeszukuję internety z celu kupna ekspresu kolbowego i młynka. Poza tym, szukam wszystkiego, co związane jest z zaparzeniem dobrego espresso. Cieszę się, że trafiłem do tego forum, bo czuję, że zagoszczę tutaj na długo.
Do tej pory korzystam z ekspresu automatycznego Krups, ale zbyt dużo razy, ku mojemu nieszczęściu, albo właśnie oświeceniu wypiłem dobre espresso, że czas zacząć parzyć swoje w domu  :)
Budżet do ok 5 tys.. Jeśli ktoś przeczyta i jest. w stanie pomóc, to wszelkie sugestie, mile widziane :)

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi