Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 392599 razy)

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #1050 dnia: 04 Kwiecień 2025, 09:39:01 »
Daj znać jak potestujesz :)

Pierwsze spostrzeżenie: Domori Anthology 50% pod względem subiektywnie odbieranej „mocy” jest słabsza od 50% z Lidla. Ta z lidla bardziej gorzka, bliżej jej do Domori 70%. Z czego to wynika?

Oczywiście bardzo smaczna, ale te % nie są sobie równe. Z ciekawości teraz jeszcze spróbowałem Domori 70%. Ma ciekawy posmak, kojarzy mi się z alkoholem. Przepraszam za skojarzenie, jestem w tym laikiem, ale to mi pierwsze przyszło do głowy.
Menakao bardzo fajna, ciekawa.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
« Odpowiedź #1051 dnia: 04 Kwiecień 2025, 10:10:49 »
Edit: wait, nie porównujesz przypadkiem mlecznej Domori i deserowej Fin Carre?

Są czekolady 100%, którym bym nie dał nawet 80%, bo tak fantastycznie słodkie były ziarna (Beskidowi się trafiły takie Peru Satipo kiedyś) :-) Zawartość kakao to nie jest jakiś super precyzyjny sposób porównywania tabliczek, zwłaszcza że wlicza się w nie też dodatek tłuszczu kakaowego (albo kakao w proszku, którego nie ma w rzemieślniczych tabliczkach).

Przy typowej przemysłowej czekoladzie mamy bardzo mocno prażone ziarna mało porywających odmian forastero/amelonado, często bardzo "kakaowe" w smaku, jakieś Ghany czy WKSy. Domori znacznie subtelniej podchodzi do kakao i używa tylko kakao odmian aromatycznych, czyli nawet jeśli kakao zdarzy im się wziąć z WKSu to nie będzie to forastero, tylko forastino. Dla pozostałych krajów - trinitario/nacional, criollo, w tym różne podtypy criollo ocalone na dwóch dużych plantacjach w Wenezueli i Ekwadorze w ramach Projektu Criollo.

Alkoholowe skojarzenia są zupełnie na miejscu, zresztą Domori często sugerowało, z jakim (zazwyczaj mocnym) alkoholem można parować poszczególne tabliczki.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2025, 10:14:07 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #1052 dnia: 04 Kwiecień 2025, 10:36:23 »
Edit: wait, nie porównujesz przypadkiem mlecznej Domori i deserowej Fin Carre?
tak! To teraz uwaga....  Okażę się jeszcze większym laikiem :). Do tej pory sądziłem, że określenie „czekolada deserowa” jest po prostu przypisana do określonego zakresu %, wlaśnie w okolicach 50%, czyli, że każda czekolada 50% jest „deserowa” nawet, jeśli nie jest to napisane.

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1053 dnia: 04 Kwiecień 2025, 11:04:57 »
Deserowa to jest taka "ciemna" czekolada, która nie jest jeszcze gorzką. Internety mówią, że "Zgodnie z Polską Normą PN-A-88000:2005 „Wyroby półcukiernicze i cukiernicze”, czekolada deserowa jest produktem o zawartości cukru w zakresie od 40% do 50%, natomiast czekolada gorzka jest produktem zawierającym do 40% cukru."

Gdyby w tym Domori nie było mleka to byłoby gorzką czekoladą wg tej definicji :D To jest darkmilk, czyli taka mleczna czekolada, która ma dużo kakao.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #1054 dnia: 04 Kwiecień 2025, 12:04:48 »
Czyli o tym, czy czekolada jest „deserowa” decyduje nie ilość kakao, tylko ilość cukru. Ale dlaczego 50% z Lidla jest dużo ciemniejsza i bardziej gorzka od Domori? Czy kakao w Domori jest dużo slabsze w smaku?

Kolejna ciekawostka. Sprobowałem Domori 38% i ona jest bardzo podobna do tej 50%
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2025, 12:08:47 wysłana przez Dale Cooper »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1055 dnia: 04 Kwiecień 2025, 12:13:07 »
Kakao też się wypala i od tego jak się je wypali będzie zależeć jego kolor i smak, podobnie jak w kawie.

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1056 dnia: 04 Kwiecień 2025, 12:25:01 »
50% z Lidla to jest ciemniejsza, bo nie jest mleczną czekoladą jak Domori 50% ;-) No i jest zrobiona z mocno palonego (afrykańskiego?) kakao, zamiast z delikatnie przetwarzanego blendu criollo i trinitario jak Domori.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1057 dnia: 04 Kwiecień 2025, 20:53:56 »
Domori 38% Anthology, delikatna, kremowa, jest  w porównaniu z wyrobami czekoladopodobnymi. Domownikom posmakowała, ale szybko znika.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1058 dnia: 07 Kwiecień 2025, 09:39:15 »
szybko znika
Jest co cecha mało kakaowych tabliczek. Setki trzymają się mocno, tzn. nie da się dużo na raz zjeść ;).

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #1059 dnia: 07 Kwiecień 2025, 11:01:21 »
Domori 70% Dark Chocolate with Criollo Cocoa. Ciemna, gorzka czekolada a ja czuję słodycz i jakby maliny ?  :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1060 dnia: 07 Kwiecień 2025, 11:25:13 »
Ciemna, gorzka czekolada a ja czuję słodycz i jakby maliny ?
Bo w 100 gramach masz 29 gramy cukru. Nie oceniam czy to dobrze czy źle, ale wystarczy żeby czuć słodycz. Więc nie nazwałbym tego gorzką  czekoladą.

Tyle piszczecie, że aż sam się skusiłem, przepłacić ;)

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #1061 dnia: 07 Kwiecień 2025, 11:50:21 »
Więc nie nazwałbym tego gorzką  czekoladą.
Tyle piszczecie, że aż sam się skusiłem, przepłacić ;)
Tak jest na naklejce po polsku. Tą co kupiłem to cena za 100g wychodzi 23,98. Czekolada Lindt 22zł za 100g. Więc nie widzę jakiejś większej różnicy w tym przypadku. Owszem Menakao z dodatkami jest droższa ale jeszcze nie kosztowałem :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1062 dnia: 07 Kwiecień 2025, 12:02:41 »
Właśnie zauważyłem, że mam problem z takimi 70% tabliczkami. Ciężko rozróżniam. Takie czy owakie single a smakują tak samo ;). Tymczasem każde ziarnko kakao ma swój indywidualny charakter.

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1063 dnia: 07 Kwiecień 2025, 13:03:30 »
W innych językach na ten rodzaj czekolady mówi się raczej "ciemna" czy "czarna" czekolada, powiedziałbym że jeśli gorzka czekolada naprawdę jest gorzka to solidnie jest z nią coś nie tak :-)

70% kakao często pozwala już docenić różnice między tabliczkami, może te single trinitario są do siebie trochę za podobne i mocniej trzeba się w nie wczuć, zwłaszcza że Domori potrafi mieć taką swoją specyficzną 'gęstą' konsystencję po produkcji w młynach kulowych. Ale sporo bardzo charakterystycznych ciemnych czekolad to właśnie 70-tki, np. Porcelana czy Chuao kojarzone przede wszystkim z Amedei i Domori. 70-tki od Auro (Saloy, Paquibato) też są niepowtarzalne. Menakao to też zupełnie inny świat.

Offline Poppin

« Odpowiedź #1064 dnia: 15 Kwiecień 2025, 16:54:50 »
Powodzenia Piotrze. Mam na razie duży zapas kakao i czekolady, ale jak go nieco zużyję to chętnie uzupełnie w Twoim sklepie. Dobrze mieć dobre źródło. :)
Swoją drogą, myślałeś o rozdzielaniu kakao bensdorp na mniejsze paczki i/lub wprowadzeniu do oferty któregoś z ich kakao single origin?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi