Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 393030 razy)

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #1035 dnia: 01 Kwiecień 2025, 11:46:45 »
Ja osobiście bym tu rozdzielił dwie sprawy. Dla purystów oczywiście czekolada to będzie, jak piszesz, tylko kakao w składzie. Jednak dla przeciętnego zjadacza produktu zwanego czekoladą, ważne jest po prostu, żeby była smaczna i w miarę możliwości zdrowa (najmniej niezdrowa). A więc z jednej strony mamy „prawdziwą czekoladę” robioną z poszanowaniem tradycji, fair trade itd - z kosztem 50-100 zl za 100g. Z drugiej strony mamy wyrób, który większości osób sprawia przyjemność w jedzeniu i zawiera w składzie kluczowy składnik pozwalający mu tę nazwę nosić - koszt 5-10 zł. Ja np nie lubię Milki czy Wedla, ale cenię czekolady marki własnej Lidl (Fin Carre oraz bardziej premium J.D. Gross).
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2025, 11:49:27 wysłana przez Dale Cooper »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1036 dnia: 01 Kwiecień 2025, 12:07:52 »
Fin Carre oraz bardziej premium J.D. Gross
Kiedyś, gdy prawie nic o czekoladzie nie wiedziałem, uważałem podobnie. Teraz ciężko mi przełknąć takie tabliczki. Podobnie, słynny "Lindt" w świecie prawdziwej czekolady uchodzi za najgorszy "sensorycznie" i mentalnie towar. Niestety, nie da się oszukać podniebienia. Duże koncerny, duże firmy stosują niskie chwyty, by się nam przypodobać, dobrze sprzedać, podszyć się pod rzemieślników. Sztuczne albo w ogóle dodatkowe aromaty typu wanilia -- wg mnie to w ogóle skreśla daną czekoladę z moich zainteresowań. Wolę czyste, prawdziwe kakao: ziarna albo choćby "odtłuszczony proszek". Lindtowe albo Lidlowe tabliczki pachną zupełnie inaczej niż te skromne w składzie ale rzetelne czekolady. W kwestii zdrowia mamy z czekoladą problem taki sam jak z kawą, niestety. Im tańsza, tym więcej czekolada ma cukru/mleka i tym bardziej jest szkodliwa.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
« Odpowiedź #1037 dnia: 01 Kwiecień 2025, 12:23:48 »
Duży przemysł coraz częściej używa języka kraftu, po drodze solidnie go zniekształcając ;) Lubię określenie "ciemna czekolada" bardziej niż "czekolada gorzka", no ale oczywiście nie w kontekście czekolady, która ma 30 czy 50% kakao. Te raczej powinny pozostać deserowymi. W końcu legitna kraftowa mleczna potrafi tego kakao mieć sporo więcej.

Niepożądany jest mocny aromat kwasu octowego pozostały z fermentacji kakao, ale ten generalnie eliminuje prażenie kakao i późniejsze konszowanie czekolady. Różne kwaskowe nuty są OK, zdarzają się nawet w najbardziej prestiżowych tabliczkach.

O czekoladowych/kakaowych nutach i defektach można fajnie doczytać tutaj - https://www.chocolatetastinginstitute.org/chocolate-and-cacao-flavor-profile-map/ "acetic" to będzie właśnie taki mocny octowy strzał

Co do ceny prawdziwej czekolady to seria Antologia od Domori pokazuje, że to może być 18 zł / 75g czyli 24 zł/100g - jeszcze przed rabatem dla forumowiczów.

Co do lidlowych czekolad, zdaje się, że spora część marki własnej J.D. Gross to jest całkiem niezły niemiecki Rausch. Tabliczki single origin miały przyzwoity skład, gorzej z droższymi wynalazkami typu "dubajska" gdzie już były dziwne emulgatory, niewiele pistacji i bardzo dużo cukru. Niestety jeśli spodziewamy się, że ich single dobrze oddają cechy kakao z danego kraju, to raczej się rozczarujemy.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #1038 dnia: 01 Kwiecień 2025, 13:11:37 »
Czy między tymi Anthology a serią z portretami (Menakao) będzie odczuwalna różnica?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1039 dnia: 01 Kwiecień 2025, 13:49:10 »
A jak jest z czekoladami mlecznymi? U nas w domu znacznie szybciej schodzą mleczne niż ciemne. Jest odczuwalna różnica pomiędzy wedlami, a kraftowymi? Zamówiłem na próbę Anthology 38%

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #1040 dnia: 01 Kwiecień 2025, 14:13:31 »
Jak mówimy o czekoladach poniżej 100/kg łatwo dostępnych i ze składem kakao+cukier to Auchan i czekolada do gotowania 64% 200g. Żadne milki/wedle i inne wynalazki.
Psychologicznie mam barierę na więcej niż 100/kg.

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1041 dnia: 01 Kwiecień 2025, 15:17:13 »
Menakao jest specyficzne, zwłaszcza w przypadku mlecznej czekolady - typowe nuty czerwonych owoców z Madagaskaru przekładają się tutaj na takie dosyć nietypowe nuty kefiru/maślanki. Nijak to Wedla i podobnych nie będzie przypominać :)

Zachęcam do poszukiwania darkmilków, czyli mlecznych czekolad o trochę wyższej zawartości kakao. W tej mojej aktualnej ofercie to będą np. Original Beans Femmes de Virunga 55, Auro Luna 50, Menakao 45, Domori 50 i "pseudomleczna" Definite 55 z migdałami.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1042 dnia: 01 Kwiecień 2025, 17:33:53 »
Duży przemysł coraz częściej używa języka kraftu, po drodze solidnie go zniekształcając ;) Lubię określenie "ciemna czekolada" bardziej niż "czekolada gorzka", no ale oczywiście nie w kontekście czekolady, która ma 30 czy 50% kakao. Te raczej powinny pozostać deserowymi. W końcu legitna kraftowa mleczna potrafi tego kakao mieć sporo więcej.

Niepożądany jest mocny aromat kwasu octowego pozostały z fermentacji kakao, ale ten generalnie eliminuje prażenie kakao i późniejsze konszowanie czekolady. Różne kwaskowe nuty są OK, zdarzają się nawet w najbardziej prestiżowych tabliczkach.

O czekoladowych/kakaowych nutach i defektach można fajnie doczytać tutaj - https://www.chocolatetastinginstitute.org/chocolate-and-cacao-flavor-profile-map/ "acetic" to będzie właśnie taki mocny octowy strzał

Co do ceny prawdziwej czekolady to seria Antologia od Domori pokazuje, że to może być 18 zł / 75g czyli 24 zł/100g - jeszcze przed rabatem dla forumowiczów.

Co do lidlowych czekolad, zdaje się, że spora część marki własnej J.D. Gross to jest całkiem niezły niemiecki Rausch. Tabliczki single origin miały przyzwoity skład, gorzej z droższymi wynalazkami typu "dubajska" gdzie już były dziwne emulgatory, niewiele pistacji i bardzo dużo cukru. Niestety jeśli spodziewamy się, że ich single dobrze oddają cechy kakao z danego kraju, to raczej się rozczarujemy.

A możesz tutaj wstawić taki set do degustacji różnych smaków za powiedzmy 100 zł?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1043 dnia: 01 Kwiecień 2025, 17:42:00 »
Z setów to w tej chwili https://sklepczekolada.pl/produkt/zestaw-30-czekoladek-degustacyjnych-single-origin-70-140g-domori/ albo mniejsza wersja https://sklepczekolada.pl/produkt/zestaw-czekoladek-degustacyjnych-70-12-szt-55g-domori/ (i kod rabatowy SEKRETY) żeby spróbować czekolady 70% kakao z różnych ziaren

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1044 dnia: 01 Kwiecień 2025, 18:28:53 »
Też kupiłem ten większy set. Ale to chyba ciężki temat do testowania i porównania. Ciężko się otwiera te małe zawiniątka i tabliczka jest mikrusieńka ;).

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1045 dnia: 01 Kwiecień 2025, 19:19:46 »
Do neapolitanek można się przyzwyczaić, ale faktycznie na degustacjach i tak wolałem połamać tabliczki. Grubość tabliczki to jednak co innego niż takiej czekoladki.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #1046 dnia: 01 Kwiecień 2025, 20:13:07 »
No to rozpoczynam Wielkie Narodowe Testowanie Czekolady ;) Wspomnianą wcześniej Millennium zakupiłem. U mnie przegrała starcie nawet z Fin Carre z orzechami.
Na portalu aukcyjnym kupiłem 3 tabliczki Domori i jedną Menakao. Jestem bardzo ich ciekawy.

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1047 dnia: 01 Kwiecień 2025, 20:28:04 »
Daj znać jak potestujesz :)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #1048 dnia: 02 Kwiecień 2025, 09:32:05 »
Daj znać jak potestujesz :)

Hej,na popularnym serwisie Felmex to Wy (SklepCzekoladaPL)?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1049 dnia: 02 Kwiecień 2025, 10:14:54 »
Konta SklepCzekoladaPL i ChocoShop24, czyli jak widzisz tam Domori/Menakao/Original Beans/Auro/Definite Chocolate/A.Morin/Krakakoa to mój wybór kraftowych czekolad.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi