Autor Wątek: Kolbowy czy automat??  (Przeczytany 29933 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolbowy czy automat??
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Wrzesień 2015, 22:27:35 »
Nie oczekuję powtarzalności, a jedynie smacznej kawy, niekoniecznie perfekcyjnego espresso jakie otrzymujecie w swoich ekspresach za 5tys i więcej.
Problem polega na tym, że w tej cenie można kupić tylko wszystko i nic. Ta grupa cenowa zmienia się cały czas, cały czas są nowe modele, nie wiadomo co jest w środku, a jest tego na rynku sporo. Wystarczająco sporo aby -- przypuszczam -- nikt nie był zorientowany co tak naprawdę działa, a co tylko udaje. Trudno powiedzieć, który jest wstanie w ogóle zagrzać wodę do pożądanej temperatury. Nie zepsuje się (tak myślę, chyba, że sztuka wadliwa, ale gwarancja powinna to załatwić) pytanie czy w ogóle będzie można trafić na punkt, w którym będzie smacznie? Jeśli smakują Ci shoty z zimnej wody, to bierz co tam uważasz. Będzie lepiej lub gorzej, ale szkoda czasu na przebieranie.

Kolejne pytanie, czy chcesz cokolwiek? czy chcesz się jednak trochę do tego przyłożyć i wyrzucisz system supercrema? będziesz mielił jak trzeba? czy jakkolwiek?

Generalnie to jest przedział cenowy bez sensu więc nie ma znaczenia co kupisz. Te szlaki nie są przetarte, bo ci którym zależy jednak na smaku idą wyżej lub w bok, ci którym nie zależy wybierają co im się podoba i nie ma od nich relacji ze świadomego użytkowania.

Moje doświadczenia w tych cenach kończą się na jednym modelu i mogę o nim powiedzieć: działa już ~8lat, parzy kawę codziennie, nigdy(!) nie zrobił kawy która by mi smakowała. Zimna woda i już. Za to znam osobiście 3 przypadki, w których takie ekspresiki zostały zastąpione przelewem, phinem, aeropressem (w różnych kolejnościach) i tanim młynkiem oczywiście. Ekspresiki zostały wyrzucone, podarowane, odstawione. Pieniądze wyrzucone. Przycisk do papieru. Radość, że łał ekspres w kuchni. Tyle.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2015, 22:30:03 wysłana przez donkiszot »

Offline ziomiwan

• Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Październik 2015, 21:22:23 »
Ok. W takim razie podajcie jakieś modele (nie koniecznie w cenie 600zł, a wyższej) takie minimum do zrobienia dobrej kawy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Październik 2015, 22:26:46 »
Rancilio Silvia, Gaggia CC, NS Oscar - trzeba tylko je tanio upolować. A żeby było tanio trzeba cierpliwości

Zobacz na te poniżej 100€
http://m.ebay.de/sch/i.html?_nkw=Gaggia+classic&isNewKw=1&mfs=GOCLK&acimp=0&_trksid=p2053742.m2428.l1313.TR2.TRC1.Xgaggia+classic&sqp=gaggia+classic

Szukaj z literowkami w nazwie, jedno g w Gaggia, albo jedno s w classic.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2015, 22:34:48 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline ziomiwan

« Odpowiedź #63 dnia: 15 Październik 2015, 20:27:25 »
Poczekam więc cierpliwie i spróbuję coś upolować. Na ebay zagramanicznym jeszcze nie kupowałem, tym bardziej .de, bo ni w deche niemiecki u mnie.

A czy z Gaggia dostępnych na alledrogo da się coś wybrać? np
http://allegro.pl/ekspres-gaggia-new-baby-i5725429555.html
http://allegro.pl/gaggia-espresso-pure-14-dni-gwarancji-rozruchowej-i5729106053.html

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Październik 2015, 11:31:38 »
W PL wybrać się da - ale ta pierwsza jak dla mnie za droga a ta druga jakoś za tania :)

Niemiec ma tą zaletę że rzadko kiedy chce oszukać - przynajmniej takie jest moje doświadczenie. A te tanie Gaggie w Polsce to w większości są z niemieckich wystawek :(

Co do ebay.de - polecam translator google - z angielskiego na niemiecki daje radę, z polskiego na niemiecki bywa gorzej :)
LMWDP #469

Offline ziomiwan

« Odpowiedź #65 dnia: 16 Październik 2015, 19:09:20 »
Ok rozumiem. Ten pierwszy i tak wychodzi mniej więcej tyle co taki za 100eurasów z niemców.
Ale skoro mówisz, że prawdopodobnie będzie to lepszym wyborem to chyba się zbiorę i cierpliwie upoluję.

Gaggia Classic różni się czymś znaczącym od Gaggia Baby?

Znalazłem jeszcze na olx
http://olx.pl/oferta/ekspres-cisnieniowy-baby-gaggia-dose-CID628-IDbV9f7.html#de488c0498
http://olx.pl/oferta/exspres-cisnieniowy-faema-faemart-CID628-IDaDdor.html#5d7c341f2c
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2015, 19:23:50 wysłana przez ziomiwan »

• Global Moderator
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Październik 2015, 21:21:26 »
Ta Faema ciekawa. La Cimbali Domus to brat bliźniak. 58mm PF ale zapinany w lewo a nie w prawo. Maszyny z końcówki  XX wieku. Zadbane mogą przeżyć właściciela. Pompa może być do wymiany - nowa to koło 100pln.
LMWDP #469

Offline ziomiwan

« Odpowiedź #67 dnia: 17 Październik 2015, 11:33:03 »
http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-gran-gaggia-prestige-stal-inox-i5735109174.html
Jeszcze taki znalazłem, tylko ta kolba jakoś tak słabo wygląda i cena niska, niewiem czy warto byłoby ryzykować.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Październik 2015, 14:25:58 »
to Saeco Poemia z inną metką. "Trochę" inna liga niż powyższe używki.

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Listopad 2015, 23:20:17 »
Przy wyborze kolbowy czy automat można teraz pomyśleć o hybrydzie. Jakość ekspresu kolbowego, kawa świeżo mielona z młynka, ale samo parzenie to jeden przycisk i kawa wychodzi pyszna. Już niedługo zorganizujemy pokazy z testami, ale warto poznać temat na stronie  222 model Velocino.

« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2015, 06:40:31 wysłana przez Spinacz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi