Autor Wątek: Ekspres dźwigniowy  (Przeczytany 77547 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Ekspres dźwigniowy
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Maj 2014, 10:48:58 »
Ładne te maszynki ale... za ok 10kPLN które trzeba wydać na nówkę praktycznie bez regulacji choćby temperatury to jakoś wolałbym kupić  DB z pompą rota (np. R58 - i jeszcze zostanie sporo kasy). Jak dla mnie dźwignia ma sens ale nie w tych pieniądzach - mógłbym przeznaczyć na nią kwotę do 3 kPLN (nowa) lub 1,5 kPLN (używka). Jakoś nie przekonuje mnie ona do wydania aż takich pieniędzy nawet biorąc pod uwagę teoretyczną możliwość kształtowania profilu ciśnienia.  :evil:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Maj 2014, 11:50:54 »
A tutaj kolejna w dobrej cenie.

Szkoda, że w Kanadzie. Zza oceanu to bym ekspresu nie sprowadzał. Cło, VAT, drogi transport, inne napięcie w sieci. 

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Maj 2014, 12:07:59 »
@spinka - Regulację temperatury masz - nawet w starych maszynach z otwartym bojlerem jak np. Ararex Caravel - tam jest potencjometr. A w zamkniętobojlerowcach jest presostat i termosyfon w grupie, wiec nie rożni się to od HXa aż tak bardzo. A HX'a nowego za 3tyś PLN to poza Oscarem chyba nie dostaniesz :P Trochę nie fair pisać że regulacji temperatury nie ma :P bo jest taka jak w HXach. A grupa Bosco nie wymaga flush'y i innnych bajerów podczas pracy ;)

No ale żeby z tego wojna nie wyszła :) Moim zdaniem największą przeszkodą w zakupie dźwigni jest brak dostępności - nie da się wejść do sklepu, napić kawy, pomacać - tak jak można z HX i E61 zrobić. Kupujesz w ciemno. Gdybyś wchodząc do sklepu mógł porónać 3 HXy i 3 dźwignie, wszystkie w twoich widełkach cenowych, to wybór

Wysokie ceny dużych dźwigni (pomijam Europiccolę, Microcimbali, Ponte Vecchio) jak QM Achille (ma pompę rota do napełniania bojlera ;) ), Londinium to chyba jednak głównie kwestia popytu/podaży. To jest produkt jak by nie było niszowy. Jednogrupowce mają głównie bojlery rzędu 5 i więcej litrów (Astoria, La Pavaoni, Izzo, Wega, Fracino). Ich ceny nie odbiegają tak bardzo od cen profesjonalnych barowych maszyn HX o podobnych parametrach. Są to maszyny typowo gastronomiczne a nie dedykowane dla domowych baristów.

Niszę tą chce wypełnić teraz QM z Veloce i próbuje Bezzera ze Stregą. Strega ma dla mnie sens tylko z podpięciem pod wodę, bo wersja ze zbiornikiem gdzie grupę napełnia pompa wibracyjna jest porażką. Co potrafi Veloce - czas pokaże. Ale może to być maszyna, która wprowadzi dźwignię pod nasze strzechy. Bo Londinium to taka wisienka na torcie.

Czy dźwignia jest prostsza w budowie niż HX - chyba skomplikowanie/prostota budowy jest porównywalna.

LMWDP #469

• Administrator
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Maj 2014, 12:16:37 »
Regulacja jak w HX-ie... czyli praktycznie jej nie ma bo upuszczanie wody na ślepo bez termometru jest takim sobie rozwiązaniem. Skoro już coś kosztuje taką kasę to naprawdę problemem jest wstawienie termometru czy PIDa? Ot taka polityka...
Dostępność to kolejna sprawa, niemal wszystko trzeba ciągnąć z zagranicy i tu się chyba wiele nie zmieni bo kombinacja ceny i ilości klientów nie zachęca do wypełnienia niszy.  :(

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Maj 2014, 12:29:01 »
Regulacja jak w HX-ie... czyli praktycznie jej nie ma bo upuszczanie wody na ślepo bez termometru jest takim sobie rozwiązaniem.
I tu jest wyższość grupy Bosco nad E61 :) nie trzeba nic upuszczać. Ustawiasz ciśnienie, mierzysz temp. wody - i podobno temperatura jest stała. Robisz strzał za strzałem a ona się nie zmienia. Nawet jak maszyna godzinę czy dwie jest nieużywana to temperatura się nie zmienia. Tak piszą użytkownicy.

Skoro już coś kosztuje taką kasę to naprawdę problemem jest wstawienie termometru czy PIDa?
A tyle złociszy ludzie za HXy bez termometrów i PIDów płacą  :evil:

Może zaczniemy nowy temat - "Idealna maszyna, konfiguracja marzeń"? Ciekawe co by nam z tego wyszło?

Taka myśl - szkoda że np nie można samemu konfigurować ekspresu - coś jak z komputerem. Zaczynasz od płyty głównej (bojler ileś tam litrów), jak dwa procki to bierzesz DB. Tak skłądasz z klocków, wybierasz obudowę, a na koniec urządzenia wyjściowe - grupa kawowa E61, Bosco, Bezzera czy cokolwiek innego. To był by szał!

LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Maj 2014, 12:49:15 »
Ja w epoce nic nie muszę upuszczać. Raz ustawiłem ciśnienie na takie jakie mi pasuje i temperatura jest zawsze jednakowa.
To w e61 tak nie ma?

Wysłane z mojego MI 3W

rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Administrator
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Maj 2014, 12:51:16 »
Ależ oczywiście że w HX też tak jest, ale w bojlerze a nie na grupie  ;)

• Global Moderator
« Odpowiedź #82 dnia: 07 Maj 2014, 09:14:39 »
Może szukający taniej i sprawnej w 101% dźwigni skuszą się na te odnawiane przez Francesco. Każda z jego maszyn ma co najmniej nowe uszczelki, czasem jest na nowo chromowana/malowana. Generalnie pełna renowacja. Ceny oczywiście wyższe niż kupno "wraka" do remontu - ale nie każdy chce/potrafi/ma czas na zabawy w renowacje.

Aktualna lista jest tutaj. Są zamknięte i otwarte bojlery. Ceny z reguły nie przekraczają 350€, no chyba że mówimy o klasykach wśród klasyków jak Faema Feamina.

Dla przykładu Carravel z regulacją temperatury - sprzęt dla pijących małe czarne, bo to otwarty bojler. Cena 275€
http://www.francescoceccarelli.eu/Vetrina/arrarex/caravel_2.0_blu/DSC_0581.JPG
Ekspres dźwigniowy
http://www.francescoceccarelli.eu/Vetrina/arrarex/caravel_2.0_blu/DSC_0583.JPG
Ekspres dźwigniowy
http://www.francescoceccarelli.eu/Vetrina/arrarex/caravel_2.0_blu/DSC_0591.JPG
Ekspres dźwigniowy

Koszta wysyłki do naszego kraju oscylują w okolicach 40€. No chyba że maszyna jest lżejsza - wtedy koło 25€.

@Spinka - mieści się w budżecie ;)
LMWDP #469

• Global Moderator
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Maj 2014, 16:02:30 »
I jeszcze ciepła - Olympia Club, bardzo rzadki model

LMWDP #469

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Wrzesień 2014, 19:52:53 »
Doktorze zainteresował mnie link który podałeś tutaj odnośnie używanych dźwigni. Warto w to inwestować? Widziałem filmik Twojej La peppiny. Zastanawia mnie czy z takiej maszyny można uzyskać dobre espresso np jak z kolby gastro, i czy można zrobić Cappucino? Jest coś na tamtej liście co polecasz ewentualnie od Francesco?

• Global Moderator
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Wrzesień 2014, 20:31:26 »
Od Francesco zawsze warto. To sprzety moze troche drozsze ale zrobione na tip top. Dla porownania obejrzyj włoski ebay.

Espresso z dzwigni to inna liga. Zupelnie inne smaki wydobywa. Jak dla mnie jest glebsze.

Dzwignia jednak wymaga nauki i cierpliwosci to jak by 2 teściowe na raz sie pojawily a ty masz zachować spokój. Ale jak już opanujesz to w filiżance jest ambrozja.

Te zabytkowe dźwignie rzadko kiedy spieniają mleko. One sa głównie jak sprzęt do espresso przewidziane.

Ja osobiście wybieram dźwignię ze sprężyna. Odpada jeden parametr.
LMWDP #469

« Odpowiedź #86 dnia: 19 Wrzesień 2014, 20:39:08 »
A co myślisz o tym Carravel podobne to będIe do Twojej la peppiny?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Wrzesień 2014, 20:40:44 »
Ergonomia uzytkowania takich ekspresow jest slaba ale majac wiedze i bardzo duzo cierpliwosci, mozna przyrzadzic espresso lepsze niz na typowych kolbach. Nie bez powodu i do kawiarni stawilem dwugrupowa dzwignie. Jezeli kupisz taka Olympie (patrz zdj. wyz ), to i cappu spokojnie zrobisz. Przy tych mniejszych bym otpuscil od takiego pomyslu. Ale pamietaj ze bez dobrego mlynka zabawa bedzie marna.

« Odpowiedź #88 dnia: 19 Wrzesień 2014, 21:08:03 »
Zapytam Francesco o tą Carravel, bo jest całkiem w dobrym stanie trochę ponad 300 euro, mam mało miejsca w kuchni,( dlatego pomysł dzwigni).Czy za te pieniądze kupię coś lepszego? Temperatura będzie stabilna? W Gaggi Classic którą miałem narzekałem na brak stabilności. W filiżance miałem albo kwas albo gorycz, ni w ząb nie mogłem się jej nauczyć, tutaj będzie  jeszcze trudniej?

« Odpowiedź #89 dnia: 19 Wrzesień 2014, 21:37:51 »
Czy może ta la pavoni Europiccola? W sumie w tych pieniążkach to była  Isomac Venus wcześniej wspomniana na niemieckim forum, ale tam to już nie wiem jak kupować

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi