Autor Wątek: Wygrajmy Mistrzostwa Świata Baristów 2016  (Przeczytany 30777 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Wygrajmy Mistrzostwa Świata Baristów 2016
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Czerwiec 2016, 12:54:32 »
Będę szczera: my BARDZO chcielibyśmy wypalić kawę na Mistrzostwa Świata. Obawiamy się jednak, że "nie ma takiej opcji"  :)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Czerwiec 2016, 13:23:02 »
Absolutnie nie potrafiłbym, ja bardziej alternatywy wiec moze brewers Cup, ale jeszcze pare lat :)
Niesamowicie ciekawe jest to co piszesz. Z drugiej strony znałem sporo zawodników i poznałem jeszcze więcej i większość z nich to luzacy, którzy nie spinają sie przed występem, mówiąc ze dla nich to tylko dobra zabawa i poświadczają to wieczorem swietnie sie bawiąc na imprezach :) moze stad moje zdziwienie, skąd takie super sztywne podejście do tego finału.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Czerwiec 2016, 14:00:56 »
Co sztywnego jest w rzetelnym przygotowaniu się do występu? Malaval nie wygląda na sztywniaka  :lol2:  :evil:.

Mnie przyszła na myśl inna refleksja na temat kalibracji sędziowskich. Kiedy one się odbyły? Co najmniej parę tygodni przed imprezą. Może nie na temat, ale w nawiązaniu do sensorycznych możliwości organizmu, opiszę moje ostatnie przykre doświadczenie. Tak się składa, że od kilku tygodni pracujemy na nowej Brazylii odmiany Yellow Bourbon. Nowa, ze świeżego zbioru, ale jako że ostatnio w Brazylii nie było najlepiej, to ziarna są dość małe i suche, zupełnie inne niż ubiegłoroczne. Od początku moich z nimi doświadczeń miałem wrażenie, że efekty moich paleń do espresso są zbyt kwaskowate. Sukcesywnie więc podnosiłem finalną temperaturę procesu palenia, a moje wrażenia nie zmieniały się zbytnio: wciąż tę kwaskowatość czułem w połączeniu z pewną dysharmonią. Aż tu nagle po paru tygodniach tych poczynań stwierdzam, że wszystko to, co wydawało mi się zbyt kwaskowate, de facto jest zbyt gorzkie, a kwaskowatości nie ma prawie wcale. Na 100% więc wiem, że nic nie wiem. Na 100% nie odróżniam ze 100% dokładnością goryczy od kwaskowatości...  :-( :chory2:

To samo założenie należałoby odnieść do tzw. sędziów sensorycznych brylujących na zawodach WBC. To ciekawe, że oni wydają się być dumni, że jakąś tam certyfikację przeszli i że sędziują na zawodach WBC. Trochę to bezkrytyczne, bo są tylko narzędziem (niedoskonałym). W trakcie zawodów powinno się oceniać na bieżąco umiejętności sędziów (powtarzalność, umiejętność posługiwania się skalą itp.), a nie ufać ślepo jakiejś tam kalibracji z przeszłości.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2016, 14:04:19 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #48 dnia: 26 Czerwiec 2016, 14:15:43 »
Kalibracja była w środę o 13 na trzy dni przed zawodami, a chodziło tylko o to by sędziowie sie zgrali w swoich odczuciach, z czego udało sie to juz przy drugim podejściu.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Czerwiec 2016, 14:33:48 »
A jaka jest "korzyść" z faktu, że sędziowie "zgrają: się w swoich odczuciach?
Pomyślałeś o tym? Jeśli chodzi o duży panel, nie trzeba się tym kłopotać..
Do uzyskania rzetelnej oceny "wystarczy" statystyka..

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Czerwiec 2016, 14:35:24 »
Kalibracja była w środę o 13 na trzy dni przed zawodami, a chodziło tylko o to by sędziowie sie zgrali w swoich odczuciach, z czego udało sie to juz przy drugim podejściu.

Czytałeś coś o "cykliczności" percepcji kobiety? 13 dni to mniej więcej połowa cyklu..:-)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Czerwiec 2016, 14:41:08 »
Kobieta, która może być super testerem w danym dniu (owulacja), za 13 dni może okazać się totalnie anosmiczna..

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Czerwiec 2016, 15:19:15 »
Wyraże to "expressis verbis": Mistrzostwa są Wielkim Biznesem.
Widzę to chociażby na przykładzie Rachel Peterson i Hacienda La Esmeralda.
Ponieważ tak się zdarzyło, że w moje ręce trafiła jej kawa podarowana przez nią na Mistrzostwa Polski (15 kg mikrolotu, który sprzedawał się potem, na aukcji za około 100 UDS za librę, czyli za pół kilo) a obdarowany i tak chciał wystartować na mikrolocie 90 PLUS (zawodnik na mikrolocie 90 PLUS na poziomie Mistrzostw Świata wygrywa nieodmiennie od kilku lat, także w tym roku), nawiązałam listowny kontakt z Rachel. To, czego doznałam przy kontakcie z jej kawą można określić mianem ZAUROCZENIA.

Mikrolot był myty, kawa została zebrana 6 marca tego roku. Potem miałam okazję próbować całego prawie przeglądu mikrolotów Esmeraldy i muszę powiedzieć, że mikroloty naturalne są jeszcze bardziej NIESAMOWITE: zwłaszcza Noria3, na której wygrane zostało Mistrzostwo USA.
Zawodnicy na Esmeraldzie prawie zawsze wchodzą do finałów, ale nigdy nie wygrywają.

Rachel zapytała mnie, co takiego mają w sobie kawy 90 PLUS, że wygrywają ZAWSZE?
Josef Brodsky, założyciel 90 PLUS, to chyba jedyny plantator w Panamie, który NIGDY nie wysyła kaw na  konkurs The Best of Panama, w którym kawy są oceniane na ślepo przez dziesiątki sędziów COE: na ślepo. Dlaczego Brodsky tam swoich kaw nie wysyła?? Rachel wysyła tam kawy systematycznie i paczka "zwycięskich próbek konkursu the Best of Panama" zawiera całą kolekcję Esmeraldy. Podobnie jest z Finca Lerida czy Panama Kotova..na których chyba nikt jednak nie startuje.

Paliłam 3 próbki kaw Brodskiego i jakoś mnie nie "zauroczyło" a w Berlinie, w Coffee Profilers straciłam pieniądze na 130 g Percy za 35 EURO.
Było 3 tygodnie po paleniu i NICZYM nie pachniało. Etiopia Nekisse z 90 PLUS także niczym specjalnym nie pachniała. Miała intensywność aromatyczną dwa razy niższą, niż Rocko..przy dwukrotnie wyższej cenie.

Finca Lerida chciała  wysłać swoją kawę na zawody NATYCHMIAST, bez żadnej opłaty.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2016, 15:26:20 wysłana przez Elka »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Czerwiec 2016, 15:22:09 »
To nie tak.
To nie tak. Napisałeś, że zawodnicy to banda nieudaczników, którzy nie znają się na swojej, bądź co bądź prostej, robocie, dlatego jedyne co im pozostaje, to gwiazdorzenie po zawodach, a że chodzi o $$$ -- te wydane i te do zarobienia potem -- tylko potwierdza Twoją tezę.

Moim zdaniem jest to zbyt duże uproszczenie, a biorąc pod uwagę kilkoro naszych reprezentantów, obraźliwe.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Czerwiec 2016, 15:42:29 »
Odnośnie Mistrzostw Brewers w tym roku najbardziej zaskoczył mnie Dmitri Borodaj, Rosjanin, którego bardzo lubię.
Dmitri spędził wiele tygodni w Kolumbii, eksperymentując z fermentacjami.

Potem jednak zrobił błyskawiczny "w tył zwrot" i wystartował na Geishy od Willema Boota, z plantacji La Mula.
Zajał 7-me miejsce. Napisał, że Geishe zwyciezców wypalone były bardzo ciemno.
Znam styl palenia Borodaja i wiem, jak dobrze pali.

Polak wystartował w Brewers na Kolumbii czy na Kostaryce wypalonej w  Szwecji. Ten sam roaster palił też dla swojej zawodniczki, ale ona popełniła jakiś błąd i nie przeszła "compulsory". Zawodnik na Cerro Azul po fazie eliminacyjnej miał 1-sze miejsce w "open". Jego występ oceniony był na 90 punktów i zdystansował w tej rundzie wszystkich.

Polak miał w tej rundzie..65,79 punktów.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2016, 15:49:08 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Czerwiec 2016, 00:57:36 »
Właśnie odbyłam wirtualną rozmowę z biznesmanem z Panamy na temat możliowości dokonania zakupów.
Biznesman zajmuje się, między innymi, introdukcją Geishy w innych krajach (nawet w Brazylii).
Jedno zdanie szczególnie zapadło mi w pamięć: "Posadziliśmy cultivary Harrar, Moka, SL28 w Salvadorze/Panamie, ale przyszłoroczne zbiory mamy już SPRZEDANE..NA NASTĘPNE ZAWODY"  :-D

« Odpowiedź #56 dnia: 27 Czerwiec 2016, 11:57:38 »
Napisałem wyraźnie na TRZY dni przed zawodami, nie trzynaście. Wg mnie sędziowie stresują sie tak samo jak zawodnicy, a moze i bardziej, wiec podchodzą do swojej pracy bardzo profesjonalnie, a Ty piszesz jakby to byli jakieś Mietki zabrane przypadkiem spod sklepu. W przeciętnej kawiarni w Anglii wszyscy mają w miarę "skalibrowane" smaki, by wiedzieć co sprzedają i jak zrobić dobre espresso. Co dopiero sędziowie, którzy całe życie spędzili w kawie i na wasnym podniebieniu zbudowali nieraz całe imperia kawowe?
Tak jak pisałem wcześniej. Masz ogromna wiedzę i chętnie bym sie pouczył od Ciebie, ale co do sędziów mamy inne zdanie.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Czerwiec 2016, 12:15:39 »
Czy czytałeś o tym, jak stworzone zostało nowe koło aromatów wg SCAA? ;) Tak o to dopytuję, bo jest to pierwsze przedsięwzięcie światka speciality coffee oparte na podstawach naukowych: matematyki, statystyki. To całe sędziowanie na WBC nic nie ma wspólnego z obiektywizmem i rzetelnością (przesadzam, bo sędziowie są OK i mają dorobek i w ogóle się znają na kawie), ale dajmy już temu spokój, bo nic nowego nie wnosi.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec 2016, 13:12:46 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Czerwiec 2016, 19:17:59 »
Jeśli chodzi o coś nowego w wątku, to: udało się!

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Czerwiec 2016, 21:10:14 »
Napisałem wyraźnie na TRZY dni przed zawodami, nie trzynaście. Wg mnie sędziowie stresują sie tak samo jak zawodnicy, a moze i bardziej, wiec podchodzą do swojej pracy bardzo profesjonalnie, a Ty piszesz jakby to byli jakieś Mietki zabrane przypadkiem spod sklepu. W przeciętnej kawiarni w Anglii wszyscy mają w miarę "skalibrowane" smaki, by wiedzieć co sprzedają i jak zrobić dobre espresso. Co dopiero sędziowie, którzy całe życie spędzili w kawie i na wasnym podniebieniu zbudowali nieraz całe imperia kawowe?
Tak jak pisałem wcześniej. Masz ogromna wiedzę i chętnie bym sie pouczył od Ciebie, ale co do sędziów mamy inne zdanie.

Szczympku, to nie o to chodzi.
Chodzi o "prawo wielkich liczb"..a 3 dni to może być taka przepaść czasowa jak 13 dni lub 13 lat..dla powtarzalności :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi