Autor Wątek: Smaki Italii by Isiek  (Przeczytany 10341 razy)

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
Odp: Odp: Rocket R58
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwiecień 2016, 21:23:43 »
Panowie, nie którzy do Ferrari leja paliwo z Orlenu i też są zadowoleni ,ktoś lubi spalone ktoś słodkie i owocowe ... I jest super dlatego że jesteśmy różni ;) Jak ja zazdroszczę temu co nie czuję różnicy pomiędzy Kimbo a Speciality albo Ma Topem ... To :doh: zazdrość przemawia prze ze mnie  :Bicz:

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Kwiecień 2016, 09:01:11 »
A tak z ciekawości.... to jakie paliwo lać do Ferrari ?  To wciąż samochód z normalna homologacją... i z normalnym silnikiem, choć mocniejszym..
Tak przy okazji to lejąc paliwo na Shellu ( z jednym wyjątkiem ) Statoil ..itd wszędzie lejemy paliwo z Orlenu...

Samochody nie jeżdżą na paliwie lotniczym....

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Kwiecień 2016, 13:15:02 »
pięknie rozjechany został główny temat :)

:szampan:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Kwiecień 2016, 14:20:21 »
Od dawna wiadomo że na każdym forum tematu nowego postu dotyczą max 2 pierwsze strony :-D

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Kwiecień 2016, 17:33:33 »
Tu jest nadal pierwsza ;) ale od zawsze uważam, że siłą każdego fotum jest (paradoksalnie) offtopic. Inaczej robi się sucha wiki.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Kwiecień 2016, 19:02:51 »
W tapatalku już czwarta. Tak, oftop to podstawa budowania relacji międzyludzkich a bez tego forum umiera.

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Kwiecień 2016, 19:21:51 »
Tytułem "odchamiania" od włoszczyzny, chciałbym spróbować 2- 3 mieszanki ze stajni Mastro Antonio- polecacie je tak gorąco. Czy Ariadna i Ma Top- przewinęły się w tym wątku-  to to co powinienem spróbować? Może mi coś polecicie co zagra z R58. Moim dotychczasowym doświadczeniem kawowym się pochwaliłem, mogły by być mieszanki względnie nieodległe smakowo. I na marginesie, czy przy tych mieszankach od Antonio powinienem poklikać w temperaturach na bojlerach?? A może z ciśnieniem przy ekstrakcji??? Dotychczas nie zmieniałem fabrycznych. Proszę o poradę. Pozdrawiam

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Kwiecień 2016, 21:00:06 »
Weź Polish Horse od Gorana (@rango) do tego 9 mix. A potem już jakiś singiel  z Honduras czy Salwadoru docenisz.
LMWDP #469

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Kwiecień 2016, 00:22:43 »
Ooo tak, tak Polish Horse - miło wspominam i z pewnością wrócę :)

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Kwiecień 2016, 09:46:03 »
Dzięki, no to zamawiam........

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Maj 2016, 20:06:21 »
No to sobie pozamawiałem od Antonio, Coffeesite i Gorana, jestem już przy czwartej mieszance. Przepijam cały worek kawy, potrzeba przecież przynajmniej kilku, kilkunastu wypitych espresso i cappuccino tak aby kubki smakowe wykryły różne "głębie smakowe" no i chwilę schodzi z przestawieniem młynka. Krótki ranking:
1. Polish Horse- dobry do espresso i do capu, bardzo równy smak i nic nie zaskakuje- zaleta, ale mam nadzieje że z czasem nie będzie to wadą
2. Ariadna- superdelikatna, jak dla mnie trochę za bardzo, smakuje bardziej jako ristretto, capu obowiązkowo na bazie dubla- fajny smak ale mimo wszystko mleko go trochę zabija. Za to najlepszy zapach po otwarciu torby. Załamka od najstarszej córki- tak delikatna jak zbożowa....  :(
3. Quattro Grani od coffeesite- Zdecydowanie do espresso ale bardzo dobrego, do capu- mniej. Bardzo klasyczna
4. 9Mix- superzdecydowany początek- krótka i mocna porzeczka ale nie zostaje zbyt długo na języku, później lekko gorzka czekolada. Uniwersalna ale bardziej do espresso

CDN...
Ps. Co z tymi temperaturami???

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Maj 2016, 12:45:50 »
Z temperaturami masz troche zabawy.
Próbuj regulowac temp testując tylko na espresso ( pod  cappucino ciezko cokolwiek ustawiac, bedzie dobre espresso to i capu z takiej smakuje lepiej).
Jesli za kwasne wg Ciebie espresso, zwieksz temperature na bojlerze kawowym, najlepiej zobaczysz różnice jesli ustawisz min temp... "kwasu " w espresso bedzie duzo, jesli ustawisz bojler na max tem bedzie przewaznie gorzka, przepalona kawa...
wtedy wiedząc jak smakuja kawy z 2 skrajnych ustawien, wureguluj tak zeby Ci smakowało.
pamietaj  ze jedna kawa jest smaczniejsza na 88 st inna na 90... musisz poeksperymentowac...powodzenia

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Maj 2016, 13:14:53 »
Dzięki PiotrekBM, rozjaśniłeś mi trochę. A no bawię się, bawię się, kolejne 3 worki na tapecie....  ;)

Isiek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Maj 2016, 15:00:09 »
Uzupełnię ranking bardzo subiektywny, bardzo subiektywnie odczuwanych smaków
2. Powrót do słonecznej Italii- New York ekstra- naprawdę naprawdę broni się, nie przypalona, do espresso nawet chyba najlepsza
3. Guatemala cobain- ekstra, naprawdę, świetnie akcentowana i do espresso i z mlekiem

wszystkie poprzednie przesuwamy o 1 oczko w dół...
.... a na samym końcu Top Red  :-( :-( :-( :-(. Po poczytaniu forum spostrzegłem, że jest flagową mieszanką dużej części forumowiczów, punktem odniesienia..... sorry, nie polecam i to zdecydowanie, moje (moje) kubki smakowe zastrajkowały na całej linii ....
Cieszę się, że przynajmniej dla mnie NY ekstra  broni się, a wspaniałym odkryciem jest Polish Horse, za co Wam, Forumowicze dziękuję
Pozdrawiam
PS- teraz chyba kolej na Czarny Deszcz, ale jeszcze 2 worki NY przede mną....

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Maj 2016, 15:22:24 »
Iśku, jesteś nie pierwszym i nie ostatnim tak wrażliwym, i nie lubisz pięknych kaw z naturalnej obróbki, z których RED się składa. Dla przypomnienia:
O aromatach kaw naturalnych...
Kawy bywają różne, palone ciemniej, palone jaśniej. Może kiedyś dojrzejesz do tych ostatnich ;). Gdybyśmy tkwili w miejscu, w którym teraz jesteś, nigdy nie uruchomilibyśmy palarni kawy i wciąż importowalibyśmy włoskie mieszanki...  :-\
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2016, 15:28:06 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi