Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1000zł.  (Przeczytany 15627 razy)

Offline Svetherus

Ekspres kolbowy do 1000zł.
« dnia: 09 Maj 2016, 23:59:08 »
 :bry:

Moja znajomość kawy polega na piciu mokki z bialettiego (nie pamiętam którego, sorry) oraz innych wynalazków a'la bialetti, oraz na codzień - frenchpressa.

Chciałbym zakupić sobie ekspres do espresso. To ma być jego celem - nie są mi potrzebne żadne inne wynalazki cappucino/latte/podobne.
Po przebrnięciu przez forum i kilkanaście tematów tego typu, wiem - najpierw młynek potem kolba, młynek ważniejszy itd. Ale jest jeden problem - mam już młynek, co gorsza, jest to prezent ślubny więc jego sprzedaż odpada bo żona nie byłaby najszczęśliwszą osobą pod słońcem gdybym to zrobił. Młynek jest ulubionej przez wszystkich firmy pt. KRUPS (gvx242). Więc tak, rozumiem, nie jest to najlepszy wybór, wręcz pewnie daleko, ale póki się nie zepsuje, będę go używał, amen.

Ekspres - tak jak pisałem - interesuje mnie tylko espresso - spienianie mleka nie jest mi w żaden sposób potrzebne.
Budżet - 1000zł.
Jeśli uda mi się wysupłać więcej to już wiem - Gaggia Classic. Ale póki co budżet 1000zł. Tak wiem - używki (ktoś może sprzedaje coś ciekawego?). Ale gdyby jednak nówkę?

Dzięki za podpowiedzi.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Ekspres kolbowy do 1000zł.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maj 2016, 00:43:20 »
Nówka - zapomnij, absolutne minimum to ascaso basic = 1350
Używka - na pewno da się coś znaleźć ten na przykład.

Ale! Żadna z tych pozycji nie ma żadnego ale to żadnego sensu z w/w młynkiem. Nie ma i już, po prostu kawa wyjdzie podła, gorsza niż z kawiarki.

Offline Svetherus

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maj 2016, 00:59:26 »
Ooook, dzięki :)
Dwa pytanka - co jest złego w tym młynku? Że pył? Czy coś jeszcze? Pytam z ciekawości, nie żeby usprawiedliwiać niekupowanie innego - to już chyba wyjaśniłem :)
Dwa - a co z tańszymi modelami Gaggia? Np. Carezza deluxe (akurat na chybił trafił za 907zł znalazłem)  bądź Gaggia deluxe (za 629zł)?

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj 2016, 01:15:14 »
Krups nie zmieli wystarczająco drobno, a nawet jak zaczniesz kombinować z jakimiś podkładkami, to skoki regulacji są za duże, żeby trafić z grubością przemiału.
Dodatkowo tu masz zdjęcie żaren z krupsa:
Zaznaczenie_137.png

a tu z dobrego młynka:
Zaznaczenie_138.png

Muszę tłumaczyć różnicę?  :mrgreen:

Gaggię jakiś czas temu przejęła taka jedna firma od spisku żarówkowego i od tej pory nie ma co patrzeć na ich nowe wynalazki.

Offline Svetherus

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2016, 01:19:16 »
OJ. :) No tak. Może się krups zepsuje co przecież jest podobnoż cechą charakterystyczną tej firmy :)
Czyli z tego co czytałem, to kolega @Janusz i ascaso :) Bo ta akurat używka którą podrzuciłeś mnie nie przekonuje - nie lubię pękniętego sprzętu :)

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2016, 01:33:16 »
Trzymaj jakieś ozdobne kamyczki na półce nad młynkiem :diabelek:

W tym budżecie trzeba szukać kompromisów albo mega okazji - trafiają się, tylko trzeba dużo cierpliwości. Kiedyś kupiłem LaCimbali juniora poniżej 1000, działa do dzisiaj mimo ponad 20 lat na karku.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2016, 09:16:53 »
Zawsze możesz pieprz, ziele angielskie zmielić czy inne przyprawy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Svetherus

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maj 2016, 10:47:43 »
Trzymaj jakieś ozdobne kamyczki na półce nad młynkiem

heh, może i jest to jakieś rozwiązanie ;)

UWAGA - być może durne pytanie ;)
A co z Saeco Poemia (tą droższą wersją za ok. 600zł). Ja wiem, wiem, nie należy wymieniać tej nazwy, ale ciekawy jestem co ma np. Ascaso a czego nie ma Poemia? Czy to "tylko" kwestia trwałości materiałów czy coś innego? Lubię wiedzieć na co ewentualnie mam wydać 2x tyle piniądza po prostu :) I dalej - czy jeśli w tym budżecie to lepiej Saeco czy tanią Gaggie, czy to generalnie jeden pies? Hau.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maj 2016, 10:55:42 »
Zgadłeś, to zdecydowanie durne pytanie  :picardpalm:. Wątków odnośnie wyboru ekspresu kolbowego Ci u nas dostatek, więc i coś na temat różnic o które pytasz też coś znajdziesz.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maj 2016, 11:41:01 »
co ma np. Ascaso a czego nie ma Poemia?
Stabilność temperaturową, czyli powtarzalność rezultatów i brak kwasu akumulatorowego w filiżance.

czy jeśli w tym budżecie to lepiej Saeco czy tanią Gaggie, czy to generalnie jeden pies? Hau.
Lepiej żaden (nowy). Za to można wyposażyć się w kilka różnych sprzętów alternatywnych, dobry młynek i dużo dobrego ziarna.

Offline Svetherus

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maj 2016, 12:03:53 »
Zgadłeś, to zdecydowanie durne pytanie  . Wątków odnośnie wyboru ekspresu kolbowego Ci u nas dostatek, więc i coś na temat różnic o które pytasz też coś znajdziesz.

Jest sporo, sporo też przejrzałem - większość wygląda tak:
"co ty chcesz kupować za złom Saeco/Krups/delonghi/zelmer/amica/whirpool, za X złotych. Lepiej kup aeropressa, frenchpressa, moldavianpressa i kawę, albo prawdziwy ekspres za X razy 3 złotych."

I jako geek w kilku tematach absolutnie to rozumiem - tyle, że jako "non-geek" w temacie kawy chciałbym wiedzieć dlaczego mam wydać więcej. Odpowiedź "BO TAK" jest niesatysfakcjonująca :)

A odpowiedzi kolegi Maćka rozjaśniają dużo :) Dziękuję :)

Tak BTW - tematy o kawach na różnych forach wyglądają najczęściej tak jak powyżej, albo "Kup KRUPSA, kolega szwagra kupił i mu robi dobre kapuczino wieczorem". Brak jest treści ładnie wyjaśniającej - chociażby poprzez głupie wklejenie zdjęć żaren młynka ;)

brak kwasu akumulatorowego w filiżance.
Prawdziwy mężczyzna pije kwas akumulatorowy i zagryza rdzą.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maj 2016, 12:13:31 »
Ze względu na przygotowania do Festiwalu Kawy brak mi czasu na wyjaśnianie Ci tu tych niuansów. Ale zapraszam na Festiwal Kawy do Łodzi. Tam będziemy mogli Ci wiele wyjaśnić i pokazać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Svetherus

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maj 2016, 12:18:36 »
do Łodzi

z tym może być problem. We Wrocu nie będzie czegoś, kiedyś? :)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maj 2016, 12:37:36 »
Ze swojej strony dodam, że nie jestem kawowym geekiem (dowodem jest sprzęt wymieniony w stopce), i całkiem  niedawno także stałem przed wyborem sprzętu, jednak wnikliwe czytanie wątków, i umiejętność wyciągania wniosków z doświadczeń bardziej doświadczonych miłośników dobrej kawy pozwoliły mi na właściwy (przynajmniej na razie) wybór.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maj 2016, 13:48:11 »
Jest sporo, sporo też przejrzałem - większość wygląda tak:
"co ty chcesz kupować za złom Saeco/Krups/delonghi/zelmer/amica/whirpool, za X złotych. Lepiej kup aeropressa, frenchpressa, moldavianpressa i kawę, albo prawdziwy ekspres za X razy 3 złotych."

Bo większość z nas przekonała się na własnej skórze, że to faktycznie są złomy i że lepsza kawa wyjdzie z aero za stówkę, niż ze złomu za pięć. :mrgreen:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi