Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1000zł.  (Przeczytany 15626 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres kolbowy do 1000zł.
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Maj 2016, 13:54:23 »
z tym może być problem. We Wrocu nie będzie czegoś, kiedyś? :)
We Wrocławiu też jest z kim rozmawiać, choćby z Czarny Deszczem, Caffe Targową, czy Gniazdem.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Maj 2016, 13:55:02 »
Cytat: Svetherus w Dzisiaj o 10:47:43

co ma np. Ascaso a czego nie ma Poemia?

Stabilność temperaturową, czyli powtarzalność rezultatów i brak kwasu akumulatorowego w filiżance.

O ile młynek pozwoli bo jak nie to nadal będzie kwas.

Offline Svetherus

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Maj 2016, 14:55:57 »
Bo większość z nas przekonała się na własnej skórze, że to faktycznie są złomy i że lepsza kawa wyjdzie z aero za stówkę, niż ze złomu za pięć.

ja wiem. Serio - bez problemu wierzę w to, że jest różnica w smaku kawy pomiędzy ekspresem+młynkiem za 1000zł a za 3000zł. Tylko ciężko znaleźć konkretne info z czego ta różnica wynika konkretnie - a jak ktoś chce rozkminiać temat, to takie coś się przydaje :)

We Wrocławiu też jest z kim rozmawiać, choćby z Czarny Deszczem, Caffe Targową, czy Gniazdem.

Ok :) Pewnie się zainteresuję, dzięki :)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Maj 2016, 15:02:38 »
ja wiem. Serio - bez problemu wierzę w to, że jest różnica w smaku kawy pomiędzy ekspresem+młynkiem za 1000zł a za 3000zł. Tylko ciężko znaleźć konkretne info z czego ta różnica wynika konkretnie - a jak ktoś chce rozkminiać temat, to takie coś się przydaje :)
Kilka postów wyżej masz odpowiedź, stabilność temperaturowa to słowo-klucz, o jakości wykonania nie wspominając.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Maj 2016, 15:48:51 »
Czyli z polskiego na nasze. W najprostszych konstrukcjach ekspresów (pomijam dźwignie) wygląda to tak że mamy bojler. W nim wodę która się grzeje. Kiedy zaczynamy ekstrakcję gorąca woda z bojlera jest pompowana na kawę ale jednocześnie zimna woda jest pompowana do bojlera. Przez co woda w bojlerze ochładza się i ta ciągle schładzająca się woda wypchana jest na kawę. Żeby to zjawisko minimalizować można zrobić duży bojler, espresso to w w wersji podwójnej przybliżeniu do 60ml. Są ekspresy które mają 50ml bojler. Na bojlerze który ma 1l taka ilość zimnej wody nie zrobi wrażenia. Innym sposobem jest dawanie dużej masy metalu szybko oddającego ale i akumulującego ciepło aluminium/miedź/mosiądz. W ekspresach z termoblokiem właśnie ilość metalu który może dodatkowo dogrzać wodę zakumulowanym ciepłem ma znaczenie. Są dodatkowe metody jak aktywne grzanie nie tylko bojlera ale i osobno grupy lub przepuszczanie wody które idzie do bojlera "kawowego" przez drugi bojler w którym woda jest wstępnie ogrzewana. I pewnie jeszcze kilka innych sposobów jak PID'y żeby mieć lepszą  stabilność i wyższą cenę maszyny.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi