Autor Wątek: Porada dla początkującej "kawomaniaczki"  (Przeczytany 15959 razy)

Offline Angelene Kobieta

Odp: Porada dla początkującej "kawomaniaczki"
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Maj 2016, 18:43:45 »
Maćku, o jakiej zniżce mówisz? Do jakiego sklepu, jak dużą i po wpisaniu jakiego kodu można z niej skorzystać?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Maj 2016, 19:03:02 »
Szczegóły masz w tym dziale, sprawdź w świeżopalonej i w akcesoriabaristy.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2016, 19:34:08 wysłana przez fux »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Maj 2016, 19:31:00 »
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2016, 19:33:51 wysłana przez fux »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Maj 2016, 19:33:34 »
Poprawiłem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Maj 2016, 19:59:38 »
:redface:

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #35 dnia: 14 Maj 2016, 21:21:07 »
Dzięki za porady. Póki co, stanęło na tym, że wstrzymamy się z zakupem młynka do espresso, a na razie zakupimy coś do alternatyw. W tej chwili wahamy się pomiędzy dwoma modelami - Baratza Encore oraz Nivona Cafe Grano. Myśleliśmy jeszcze o Wilfie, ale ponieważ ten sprzęt obecnie jest niedostępny w coffeedesk (i nie wiadomo, kiedy dokładnie wróci - dopytałam), chwilowo odrzuciliśmy to rozwiązanie. Który z tych dwóch Waszym zdaniem jest lepszy? Pozdrawiam :)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Maj 2016, 21:42:11 »
Wilfa ma być na początku czerwca ponoć.

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #37 dnia: 14 Maj 2016, 21:50:23 »
Dzisiaj jeszcze kontaktowałam się ze sklepem, póki co młynka nie ma, najwcześniej pojawi się nie w najbliższym, a jeszcze następnym tygodniu, a my potrzebujemy sprzętu "na już".  Wiadomo, że trzeba będzie trochę poczekać na dostarczenie przesyłki, ale jednak jest różnica pomiędzy końcem nadchodzącego tygodnia, a początkiem czerwca ;)

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #38 dnia: 15 Maj 2016, 18:54:22 »
A co powiecie o sprzęcie marki Graef? Konkretnie chodzi mi o modele CM800 i CM900. Czy ktoś zorientowany mógłby mnie oświecić, jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami oraz co owa różnica (bądź różnice) w rzeczywistości zmieniają? Bo rozrzut pomiędzy ceną jednego i drugiego jest dość spory... Czy ten młynek nada się do mielenia do kawiarki, posiadanego przeze mnie ekspresu oraz AP? Czy jest lepszy, czy też gorszy od Nivony i Baratzy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Maj 2016, 11:01:48 »
Angelene w razie czego u nas jest dostępna Wilfa, odezwij się na priv to dam znać co możemy zaoferować.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Iceflower

• Ekspres: Kawiarka
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Lipiec 2016, 21:48:46 »
Witam,

Dołączę swoje pytanie do tego wątku ponieważ mój "dylemat" wygląda niemal identycznie.
Otóż głównym zastosowaniem młynka ma być espresso a tylko czasami alternatywa.
Zastanawiam się więc nad wyborem pomiędzy: Baratza Preciso ewentualnie Ascaso i-1 STEEL.
Co uważacie za lepszy wybór?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Lipiec 2016, 08:37:46 »
Jak dla mnie Precisio średnio nadaje się niestety do espresso, szczególnie do jasno palonych kaw. Do alternatyw natomiast całkiem nieźle.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Lipiec 2016, 10:05:12 »
chodzi mi o modele CM800 i CM900. Czy ten młynek nada się do mielenia do kawiarki, posiadanego przeze mnie ekspresu oraz AP? Czy jest lepszy, czy też gorszy od Nivony i Baratzy?
cm800 do metod alternatywnych ok, do espresso nie bardzo. Tak samo jak pozostałe tanie modele które wymieniłaś. Niestety ekspres (szczególnie przy pojedynczej dozie kawy) wymaga precyzyjnego i bardzo drobnego przemiału z którym tanie młynki radzą sobie słabo, co powoduje komplikacje podczas parzenia i nieudane ekstrakcje https://www.youtube.com/watch?v=T-r1-Mgmx1c.

Jak dla mnie Precisio średnio nadaje się niestety do espresso, szczególnie do jasno palonych kaw. Do alternatyw natomiast całkiem nieźle.
w taki sam sposób pisano o nim w recenzjach tego młynka. Ja sam nie miałem z nim styczności.
i-1 z kolei jest najtańszym młynkiem z płaskimi żarnami, do espresso ok ale ze względu na brak podziałki na pokrętle używanie go naprzemiennie do kilku różnych metod parzenia może być problematyczne. W cenie zbliżonej do baratzy da się znaleźć macap m2m lub eureka.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2016, 10:27:45 wysłana przez grex »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Lipiec 2016, 10:28:06 »
ze względu na brak podziałki na pokrętle używanie go naprzemiennie do 2 różnych metod parzenia może być problematyczne
Z podziałką nie byłoby wiele lepiej, tak czy inaczej pierwsza porcja po przestawieniu espresso/drip lub odwrotnie nadaje się do wyrzucenia.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Lipiec 2016, 10:39:22 »
masz rację jeśli używamy młynka z napełnionym hopperem, wtedy komora mielenia zawsze jest wypełniona i każda zmiana powoduje stratę surowca.

Ale w niektórych młynkach można używać mikro-hoppera tylko na 1 porcję kawy + ostukać młynek po użyciu, wtedy komora mielenia po użyciu zostaje pusta i ilość materiału z poprzedniego mielenia jest znikoma. Wsypujesz 10g wypada 10g. Przy takim użytkowaniu strat po zmianie nastawu praktycznie nie ma.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2016, 10:45:13 wysłana przez grex »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi