Autor Wątek: Młynek do espresso do 2000zł  (Przeczytany 73314 razy)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Młynek do espresso do 2000zł
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Grudzień 2016, 19:54:24 »
Będziesz zadowolony :). Daj znać jak potestujesz :).

Offline michi99 Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Steel Duo
  • Młynek: Eureka Zanith Club 60e, Baratza Vario, Comandante, Timemore Slim
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Grudzień 2016, 21:51:49 »
Jestem na ostatnim etapie wyboru młynka i akurat w tym wątku jest mowa o moich faworytach, tj. Fiorenzato F4 E Nano V2 i Baratza Vario. Nie mam uprzedzeń do wyglądu żadnego z nich.  Młynek będzie służył do kawy z ekspresu. I tu pojawia się pytanie do forumowiczów: który jest cichszy? Niedawno urodziło mi się dziecko i zależy mi na jak najrzadszych pobudkach.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Grudzień 2016, 00:19:08 »
Żaden chyba nie jest cichy. Z tego co pamiętam, niemowlęta budzi na pewno nie hałas...

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #108 dnia: 11 Grudzień 2016, 07:37:21 »
 Najcichsza jest ponoć Eureka Atom

« Odpowiedź #109 dnia: 11 Grudzień 2016, 19:54:15 »
Eureka Atom rzeczywiście podobno ma system wygłuszający, ale nie mieści się w budżecie. Jeśli chodzi o budzenie dziecka, to hałas ekspresu mu nie przeszkadza, ale hałasu młynka póki co nie toleruje. Dlatego spośród wybranych przeze mnie dwóch młynków, wolałbym ten cichszy.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #110 dnia: 11 Grudzień 2016, 20:05:50 »
To wybierz ten szybszy ;).

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Grudzień 2016, 20:22:36 »
Za 6 miesięcy maluchowi nie będzie nic przeszkadzać. A coś takiego jak cichy elektryk raczej nie istnieje. Baratza/Solis który miałem był cichszy  niż Eureka E65,  ale bynajmniej nie szeptał.
Albo więc ty robisz kawę jak dziecko baraszkuje albo dziecko szybko przywyknie. Albo kupisz teraz ręczne C40,  Lido E którym pokrecisz w ciszy, a za pół roku dokupisz młyn elektryczny,  a ręczniak będzie do alternatyw/do pracy.
Mnie np.  budziła pompa wibracyjna gdy ekspres wystartowany timerem uzupelniał wodę o 5:30 rano. Dlatego maszyna chodzi 24/7 a następna maszyna będzie pod sieć wodną podpięta, chyba że Rocket jakiś upgrade-kit wymyśli.
LMWDP #469

« Odpowiedź #112 dnia: 11 Grudzień 2016, 21:55:27 »
No dobrze, skoro oba są podobnie głośne to nadal mam kłopot z wyborem. Przedstawię zatem moje subiektywne plusy i minusy obydwu konstrukcji:

1) Fiorenzato F4 E Nano:
 - plusy: żarna 58mm (lepszy przemiał?), solidniejsza konstrukcja (brak plastiku);
 - minusy: trudniejsza kalibracja po czyszczeniu, trudniejszy dostęp do ustawień (mniej przycisków, trzeba grzebać w menu), duży hoper (niepotrzebny tak duży w domu), większa retencja.

2) Baratza Vario:
 - plusy: prosty powrót do ustawień po czyszczeniu, proste przestawianie czasów mielenia, trzy czasy mielenia, mały hoper, mniejsza retencja;
 - minusy: żarna 54 mm (gorszy przemiał?), żarna ceramiczne (to jest +/-, bo niby trwalsze, ale droższe), więcej plastikowych części.

Jak pisałem wcześniej, nie mam uprzedzeń do wyglądu. A kawę staram się robić właśnie wtedy jak DrUsagi pisał: jak dziecko baraszkuje.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #113 dnia: 11 Grudzień 2016, 23:16:18 »
To może Eureka Zenith 60E
Zlikwidujesz minusy Fiorka:hopper i kalibracja a i ustawienia proste.
A żarna już 60mm
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #114 dnia: 11 Grudzień 2016, 23:33:54 »
- minusy: trudniejsza kalibracja po czyszczeniu,

Mam inne Fiorenzato, ale podobne konstrukcyjnie i z kalibracją po czyszczeniu nie mam żadnego problemu. Zmniejszam grubość mielenia przy wyłączonym młynku, aż się żarna zetkną. A później przestawiam na wcześniejsze ustawienia i tyle. Jaki z tym problem?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Grudzień 2016, 00:29:51 »
Nie wiem jak można z tego, co opisał WS, robić jakiś wielki problem. Taka kalibracja nie jest minusem... ;)

Te trzy czasy mielenia to jakiś żart? ;) F ma ich chyba sto...
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2016, 00:40:39 wysłana przez Antonio »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Grudzień 2016, 07:41:51 »
Pewnie, że nie ma problemu w innych młynkach, ale skoro to może być prostsze to czemu nie. Ja swojego poprzedniego młynka z tym "prostym" systemem  czyszczenia nie lubiłem czyścić, a w poprzednie ustaiwienie nie trafiałem nigdy. W młynkach gastro 2mm w tą, czy w tamtą robią duża różnicę. W Eurekach czyszczenie jest prostsze i tyle, nie oceniam, czy to są lepsze mlynki, czy gorsze, ale czyszczenie lepiej rozwiązali niż konkurencją. Ludzie balet z gadżetami i wagami obstawiają zapominając o tym jak ważny wpływ na smak espresso ma czysty sprzęt.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #117 dnia: 12 Grudzień 2016, 09:22:29 »
W młynkach gastro 2mm w tą, czy w tamtą robią duża różnicę.

Widać, że się nudzisz :).

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Grudzień 2016, 09:43:28 »
Dobra, nie było tematu, nudzę się, nie ma problemu z czyszczeniem. Eurece też się pewnie nudziło jak wymyślali ten sposób mocowania żaren. Użytkownikom, którzy piszą,  że im się szybciej i prościej czyści młynek też się nudzi  :picardpalm:

« Odpowiedź #119 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:05:52 »
To może Eureka Zenith 60E
Kurcze, bardzo kusząca jest ta Eureka. Boję się tylko rozmiaru. Nie brałem pod uwagę czegoś tak dużego. No i hopper, trzeba dokupić mniejszy albo... przyciąć.

A odnosząc się do czyszczenia Fiorka to ostatnio był zdaje się wątek (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3536.0) o zatkanym kawą gwincie i porady jak go czyścić: śrubokrętem, szczoteczką od dremelka, nożykiem do tapet itp. Nic zachęcającego.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi