Autor Wątek: Młynek do espresso do 2000zł  (Przeczytany 73275 razy)

Offline robertino Mężczyzna

Odp: Młynek do espresso do 2000zł
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Październik 2016, 16:27:18 »
Co myślicie o Fiorenzato F4? Wydaje się, że to zdecydowanie lepszy wybór od Vario.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Październik 2016, 16:32:24 »
Przyzwoity pewnie mały młynek tej samej klasy co Compak K3 Touch.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Październik 2016, 17:26:05 »
Nie wiem czy używka wchodzi w grę ale ja kupiłem półtora roczną Eureka Zenith 65 E.  Mam nadzieję że to będzie młyn docelowy. Jest u mnie od tygodnia i próbujemy się dogadać z ekspresem!

Offline medicus Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Macap M2M, Comandante
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Październik 2016, 11:07:25 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Mam od kilku dni podobny dylemat.  Kupiłem Silvię, a mój dotychczasowy młynek żarnowy po prostu nie daje rady.  Wiele czytałem, jeszcze więcej oglądałem i może uda Wam się mnie nakierować na właściwą drogę. Mam mętlik w głowie ;). Moje przemyślenia poniżej.

Czego potrzebuję:
1. Budżet 1400zł a maksymalnie 2000zł.
2. Marka, która nawet za kilka lat nie będzie sprawiała problemu z serwisem (wysokie szanse że dystrybutor/serwis na terenie Polski będzie).
3. Rozmiar kuchenny- duży młyn gastro nie wchodzi w grę.
4. Przygotowuję 1-4 espresso dziennie.
5. Chciałbym żeby to już był młyn docelowy w miarę możliwości.
6. Na dziś właściwie do espresso (do frencha wystarczy mój krups)
7. Najlepiej nowy.

Co biorę pod uwagę:
1. Macap M2M- plus: rozsądna cena, rozmiar, design, marka, prostota. minus:żarna 50mm, regulacja stopniowa
2. Macap M4- plus: żarna 58mm, bezstopniowość, design, rozmiary akceptowalne,  marka, prostota. minus:dyspenser/dozownik z przodu(problemy z czyszczeniem, możliwa retencja kawy, chyba utrudniające rozwiązanie przy robieniu 1-4 kaw dziennie?
3. Eureka Mignon- plus: design, rozmiar, bezstopniowa regulacja minus: wątpliwości użytkowników forum, bezstopniowość utrudniająca przeskok między skrajnymi stopniami mielenia, żarna 50mm
4. Rancilio Rocky plus:chyba więcej stopni mielenia niż Macap M2M, ma grono zwolenników minus:ludzie narzekają na jakość wykonania, niemożność zdjęcia hoppera, co do designu mam mieszane uczucia.
5. Fiorenzato F 4 E Nano plus:design, rozmiar do zaakceptowania, żarna 58mm, marka, na stronie oficjalnej jest już wersja V2 z wyświetlaczem jak w EVO(pewnie niedługo zawita do Polski) minus:cena, elektronika, jeszcze dostępna tylko wersja V1 w Polsce.

Czego nie chcę:

1. Baratza Vario- nie mogę na niego patrzeć... po prostu mi się nie podoba

Z góry dzięki za pomoc :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Październik 2016, 11:17:14 »
A nie bierzesz pod uwagę używki? Czarny Deszcz sprzedaje swojego Fiorenzato F64 EVO - https://www.olx.pl/oferta/mlynek-fiorenzato-f64-evo-swietny-stan-atrakcyjna-cena-CID619-IDh8nbb.html#:356b48d775 - i myślę, że taki młynek byłby spokojnie Twoim młynkiem docelowym... :)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Październik 2016, 11:26:18 »
Ciekawe czemu Czarny Deszcz sprzedaje po pół roku tego Fiorka.
http://www.coffeedesk.pl/product/924/Eureka-Zenith-Club-60E-Czarny
zapytaj Coffeedesk, może udzielą Ci rabatu i zmieścisz się w budżecie, to kontaktowe ludki są :)
http://mastroantonio.pl/Mlynki-do-kawy,c,4
trochę droższy, ale pewnie Ci się wygląd nie będzie podobał.
Vario to jest dobry młynek, ale rozumiem, że sprzęt musi się podobać.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Październik 2016, 12:21:59 »
trochę droższy, ale pewnie Ci się wygląd nie będzie podobał.
Droższy, ale ma żarna 64mm, co jest samo w sobie dużym plusem. Oprócz tego, rozebranie wszystkiego wokół żaren, łącznie z wylotem zmielonej kawy zajmuje parę minut. Wygląd pewnie zmieniłby się bardzo, gdyby korpus pomalować na jakiś sensowny kolor. Producent nie czuje jeszcze siły koloru, ale można pomalować młynek we własnym zakresie. Parę dni temu trafiły w moje ręce pierwsze młynki E5P. Wkrótce jeden taki trafi na biurko :).
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2016, 12:58:39 wysłana przez Antonio »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Październik 2016, 13:06:55 »
ja bym odpuścił tylko Rocky, w bezpośrednim porównaniu nie potrafił zmielić tak drobno jak eureka: https://youtu.be/8RQ6AD-uhD0?t=3m A do espresso to właśnie ten zakres będzie w użyciu.
Za 1200-1300 za nowy młyn masz sprawdzone i popularne modele eurekę i m2m, wybór to bardziej kwestia gustu, ew. wielkości, bo oba dają radę. Pod espresso wydaje mi się, że płynna regulacja jest istotną zaletą, tym bardziej że to alternatyw masz drugi młynek.

Za 2x wyższą kwotę ciekawą opcją wydaje się Ceado.

Ale czy płacąc dużo więcej odczujesz równie dużą różnicę różnicę na posiadanym ekspresie...? W tym teście porównano eurekę (płaskie żarna 50mm, płynna regulacja) za 1300 i rocket fausto (płaskie żarna 65mm, płynna regulacja) za 3300: https://youtu.be/esmptGFPyyo?t=4m32s  Wynik testu zinterpretuj sobie sam.

« Odpowiedź #53 dnia: 23 Październik 2016, 13:11:58 »
Wielkie dzięki za rzeczową pomoc.

Zenith bardzo mnie kusi. Napiszę do ludzi z coffeedesk może jakimś cudem coś z ceny da się jeszcze zejść :). Problemem jest rozmiar. Żona zrobi ze mnie żyrandol jak postawię go na blacie roboczym.

A jeśli mielibyście wybierać między:
1. Fiorenzato F 4 E Nano a Eureką Zenith Club 60 (jeśli ostatecznie zdecyduję się na taki budżet)?
2. M2M, M4, Minion, Rocky (jeśli będę chciał się koniecznie zamknąć w 1600zł)?

Florek EVO(co oczywiście zrozumiałe jest jeszcze większy gabarytowo) niż Zenith...

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Październik 2016, 13:25:26 »
W zasadzie każdy lepszy młynek będzie miał słuszne rozmiary, większość to gastronomiczne sprzęty.
Do Eureki można dokupić w przyszłości mały hopper (pojemnik na kawę), wiadomo, że to zawsze wydatek, ale taka możliwość jest. Hoppery w większości młynków są przystosowane pod gastronomię i mają wielgachne pojemniki. :)

Coś musi być nie tak z tym testem na Youtube. Eureka strasznie zbryla, tak samo Rocket. Moja Demoka mniej zbryla niż 3x droższy Rocket :)
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2016, 13:31:22 wysłana przez essewissa »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Październik 2016, 13:46:11 »
A ja bym się upierał przy deszczowym fiorku... Dlaczego? Sprzęt uchodzi za bardzo pancerny, ma pół roku więc sporo życia przed sobą i jest to sprzęt z wysokiej półki... Rozumiem, że duży, aczkolwiek ja przy rozważaniach odnośnie wyboru młynka zapytałem siebie co się bardziej opłaca - kupić młynek tańszy, mniejszy i z perspektywą wymiany na coś lepszego w przyszłości, czy poczekać i wziąć od razu coś docelowego. Skończyło się na Mazzerze Super Jolly... Czyli sprzęcie docelowym. Może kiedyś w przyszłości, ale bardzo odległej, zachce mi się go zmieniać. Ale póki co nie widzę takiej potrzeby... Bo z moim użytkowaniem ten młynek pewnie będzie ze mną do usranej, bo nie uda się go zajechać.

Offline Deszcz

• Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Październik 2016, 13:58:41 »
Ciekawe czemu Czarny Deszcz sprzedaje po pół roku tego Fiorka

Bo mamy trzy, a wystarczą nam dwa. Był potrzebny, ale już nie jest. ;)
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Październik 2016, 14:40:18 »
Z forumowym rabatem Zenith wychodzi 2041,55. Co do Fiorka v2 z nowym wyświetlaczem- już dawno jest na blacie :).

« Odpowiedź #58 dnia: 23 Październik 2016, 15:20:49 »
Z forumowym rabatem Zenith wychodzi 2041,55. Co do Fiorka v2 z nowym wyświetlaczem- już dawno jest na blacie :).
I jak wrażenia z korzystania z nowego wyświetlacza we Florku v2? Robi użytkową różnicę?
Zenith robi się po "kombo" z różnych rabatów bardzo atrakcyjnym rozwiązaniem.

Wielkie dzięki- Wasze rady wiele mi pomogły-rozjaśniły, usystematyzowały opcje i pokazały nowe rozwiązania.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Październik 2016, 19:13:28 »
medicus,
Stara wersja świeciła mocno na niebiesko. Może gdyby wyświetlała tylko godzinę to byłoby spoko. Nie wiem czy da się to wyłączyć, żeby to nie przeskakiwało? Nowy wyświetlacz jest statyczny. Do czasu jak nie mieli się kawy. W trakcie mielenia jest animacja jak w f64. Nie wszystkim się to podoba. Różnicy nie ma - kwestia wizualna tylko. Ogólnie jest ok, ale partia, którą wypuścili jest trochę niedorobiona. Chociaż to Włosi. Może za dużo wymagam od młynka za 2k :). Cały ten panel jest nierówno założony co przekłada się na to, że przyciski nie są podświetlone tak jak powinny być. Przebija zielona płytka, którą widać przy wyłączonym młynku.
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2016, 19:33:53 wysłana przez Cinello »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi