Autor Wątek: Cena a jakość kawy  (Przeczytany 56583 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Cena a jakość kawy
« Odpowiedź #105 dnia: 13 Kwiecień 2016, 19:19:44 »
Jak pisał mój kolega kiedyś krytykując popkulturę - z prądem płyną tylko śmieci. Przeważnie Ci którzy idą pod prąd nie mają lekko. W krajach wysokorozwiniętych łatwiej znaleźć ludzi chcących płacić za niezwykłe dzieła ludzkich rąk i umysłu. Nie tylko offowi palacze kawy mają problem z polskim rynkiem, praktycznie wszystkie twórcze środowiska w naszym kraju są niedoceniane, w tym naukowe.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2016, 19:34:31 wysłana przez krystians »

Offline dopeman

« Odpowiedź #106 dnia: 13 Kwiecień 2016, 21:46:20 »

Jak pisał mój kolega kiedyś krytykując popkulturę - z prądem płyną tylko śmieci.

Zbigniew H.?

Offline Koszmar Mężczyzna

• Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Kwiecień 2016, 23:00:35 »
Dołączam się do głosu donkiszota: kupuję ile mogę, ale i reklamuję na prawo i lewo. Dobre polskie produkty,polecam z przyjemnością :ok:
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #108 dnia: 14 Kwiecień 2016, 00:48:33 »
to ja mam pytanie do fachowców zajmujących się kawą - jaki Waszym zdaniem poziom cenowy można obecnie uznać za rozsądne minimum i maksimum przy zakupie detalicznym w przypadku ziaren jednorodnych najwyższej klasy? 120-140zł/kg? Czy to się jakoś dzieli wg. regionów świata, że np. brazylie mogą być trochę tańsze bo masowa uprawa, a inne droższe ? Czy jest taka granica powyżej której nie ma specjalnego sensu przepłacać, bo niewiele się już zyskuje ?

To bardzo trudne pytanie. Rynkiem kaw "conventional" rżadzą "rekiny giełdowe", doprowadzając plantatorów z wielu krajów do granicy bankructwa. Obecnie kawa z tego segmentu jest raczej "tania", ale taki trend może się "niespodziewanie" odwrócić.

Rynkiem Speciality rządzą zupełnie inne prawa: prawo równowagi między podażą a popytem. Im rzadszy cultivar i trudniejsza technologicznie obróbka, tym dana kawa kosztuje drożej, jeśli profil sensoryczny jest ciekawy.

Loty i mikroloty Cup of Excellence licytowane są na aukcjach, zdominowanych przez firmy azjatyckie. Żaden lot lub mikrolot nie jest zbyt drogi dla nabywcy z Japonii lub Chin.

Oto wyniki aukcji kaw Cup of Excellence z Hondurasu:

https://www.allianceforcoffeeexcellence.org/en/cup-of-excellence/country-programs/honduras-program/2015/auction-results/

Podane ceny są cenami za librę..a nie za 1 kg..

Poniżej wyniki aukcji kaw "The best of Panama":

http://auction.stoneworks.com/PA2015/final_results.php

oraz Hacienda Esmeralda:

http://auction.stoneworks.com/ES2015/final_results.php

Dobre Brazylie nie są obecnie "tanimi kawami". Znacznie tańsze mogą okazać się "prowincjonalne mieszanki" np. z Kolumbii: podstawa wszelkich kaw aromatyzowanych..

« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2016, 00:53:03 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Kwiecień 2016, 01:05:03 »
Wracając do Brazylii: cena Brazylii "conventional": to około 3 Euro/kg (nawet 2,5 Euro), cena Brazylii Coe kilkanaście Euro..
Cena Kolumbii "conventional": 3-4 Euro, ceny mikrolotów Coe z Kolumbii od 12 Euro wzwyż.
Mówimy o cenie kawy surowej, u dealera, bez kosztów transportu i ubytków wagowych.
Cena Sulawesi Toraja Toarco ponad 60 zł/kg: najdroższe jest ziarno peaberry i AA. Proszę doliczyć Vat, cenę gazu, podatek liniowy, koszt torebek oraz pracy..

Cena Kostaryki Hacienda Sonora natural: ponad 12 Euro/kg (bez transportu i ubytku wagowego). Tu liczy się cultivar (Villa Sarchi) i obróbka "naturalna" Cena Kostaryki "conventional": 4-4,5 Euro..
Kawy "conventional" kosztują w zakupie od 3 do 5 Euro/kg (arabika). Łatwo policzyć, że przy ich sprzedaży nawet "poniżej 100 zł", marża producenta jest ogromna..

Ceny robust: 2-3 Euro/kg
Ceny "śmieci" przetwarzanych przez duże koncerny i sprzedawanych w postaci kawy mielonej 1-1.5 Euro/kg..
W "mielonkach" znajdą się "patyki i kamyki", nie mówiąc już o ziarnach spleśniałych czy sfermentowanych. Pali się je bardzo ciemno, głównie w celu zatuszowania defektów..

Tyle ja w tym temacie.. miotla  :ogien:

« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2016, 01:24:22 wysłana przez Elka »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Kwiecień 2016, 01:44:53 »
@przemek.frencel
niestety Herberta nie znałem osobiście :), ten mój znajomy to jeden z muzyków tworzących niegdyś grupę wiem grającą z Grechutą, ale to nie ważne.

@Elka
ta najdroższa panama $311USD za kg zielonego ziarna..  :wow2: Jednak nie oszukujmy się, dla Japończyka $300 to zupełnie inny pieniądz niż dla Polaka, z racji chociażby zarobków i cen towarów na ich rynku. To też nie dziwne, że oni potrafią zapłacić najwięcej. Poza tym oni cenią najwyższą jakość.

Dla mnie Sonora w waszym wydaniu jest piękna, ta dominująca nuta jest tak indywidualna i intensywna, że wydaje mi się, że nie pomyliłbym jej z żadną inną kawą.
Jestem bardzo ciekaw tej geshy z Kolumbii.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #111 dnia: 14 Kwiecień 2016, 01:57:00 »

@Elka
ta najdroższa panama $311USD za kg zielonego ziarna..  :wow2: Jednak nie oszukujmy się, dla Japończyka $300 to zupełnie inny pieniądz niż dla Polaka, z racji chociażby zarobków i cen towarów na ich rynku. To też nie dziwne, że oni potrafią zapłacić najwięcej. Poza tym oni cenią najwyższą jakość.

Dla mnie Sonora w waszym wydaniu jest piękna, ta dominująca nuta jest tak indywidualna i intensywna, że wydaje mi się, że nie pomyliłbym jej z żadną inną kawą.
Jestem bardzo ciekaw tej geshy z Kolumbii.

Będzie wkrótce  :kwiat:

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #112 dnia: 14 Kwiecień 2016, 11:58:21 »
A możesz Ela sprecyzować kiedy będzie to wkrótce? :-) Zamierzam w ciągu kilku dni złożyć u Was zamówienie i chciałbym przy okazji nabyć tą Geishe:-) Więc kiedy? ;-)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #113 dnia: 14 Kwiecień 2016, 12:00:15 »
Geisha jeszcze jest poza granicami Polski..

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Kwiecień 2016, 12:07:54 »
Czyli jednak nieprędko się pojawi? Szkoda :-(

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #115 dnia: 14 Kwiecień 2016, 19:12:24 »

@Elka

No, niekoniecznie Japończycy :-)

World Coffee Events Channel 2 on Livestream.

Bardzo mi się podoba występ Rusłana Shulgi. Pięknie jest, gdy na wypalonych przez siebie ziarnach w zawodach startują roasterzy..
Podoba mi się, w jaki sposób Rusłan potraktował ziarno: zrobił ponad 20 (!) próbnych profili palenia.
Wiem, że finalne palenie wykonane zostało na samplerze..i że Rusłan zebrał kilka identycznych paleń, które wymieszał..Widać w tym ogromny szacunek dla ziarna, tak przecież cennego :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2016, 19:36:39 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Kwiecień 2016, 08:22:45 »
Chciałabym zaproponować teraz podróż na drugi kraniec kawowego świata.
Kiedyś odwiedziłam biuro największego w Polsce importera zielonej kawy, obsługującego palarnie przemysłowe, produkujące kawy z segmentu supermarketów. Importer ten ziarna odprawia wagonami. Co stanowi większość obrotu:

http://www.buhlergroup.com/static/global/en/media/02-Process_Technologies/Coffeesorting_robustavariety2_defect_003.jpg
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0621/3033/files/Defect_Coffee_grande.jpg?716
http://foodrecap.net/wp-content/uploads/2012/10/insect-damaged-and-black-beans.jpg

Ziarna o brązowej barwie (sfermentowane), leżące w towarzystwie fragmentów liści, patyków, czy kamieni. Wypalone ciemno, te obce ciała trafią do mielonek  kawka.  Cena takiego surowca oscyluje pewnie w granicach 1-1.5 Euro. Palarnie przemysłowe sprzedadzą je za za 20-30 zł, może do 40-tu, mieszając zręcznie ze "zdrowym surowcem" lub nie mieszając wcale (cena jest ściśle uzależniona od jakości, także w segmencie non specialty) .W odróżnieniu od kaw speciality, z których większość schnie na tzw. łóżkach, kawy o niższym gradzie schną na gołym gruncie, stąd ich aromaty "pyliste". Tim Wendelboe opublikował kiedyś ciekawe zdjęcie, obrazujące stado kur przechadzające się po takich schnących ziarenkach. Jako rezultat powstanie lot kawy szczególnie bogaty "w związki azotowe"  kawka. Kawki droższe przychodzą w workach grain pro a np. Kenie w vacum. Kawy zwykłe podróżują w zwykłej jucie. Czasem można w takiej locie wykryć tzw. defekt juty, aczkolwiek w dzisiejszych czasach jest on rzadkością. Nie jest natomiast rzadkością dorzucanie "kamieni", żeby worek był cięższy.

Tutaj znajdą Państwo artykuł o defektach:

https://bootcoffee.com/wp-content/uploads/2012/05/Ruling1_reprint_Jan05.pdf

Tu jest bardzo ciekawy artykuł, dokładnie "w temacie":
http://www.kohanacoffee.com/blogs/news/17129575-what-is-the-difference-between-specialty-premium-or-commercial-coffee

« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2016, 08:28:25 wysłana przez Elka »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Kwiecień 2016, 08:27:41 »
No proszę jakie ładne i kolorowe mogą być ziarenka a nie wszystkie takie jednakowe  :evil:
Aż strach patrzeć, mam nadzieję, że przynajmniej jeśli nie do sortowni to przynajmniej do jakiejś wialni trafiają przed dalszą obróbką

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #118 dnia: 15 Kwiecień 2016, 08:39:12 »
Spinaczu, widzę że jesteś, jak zawsze, optymistą  :).
Ziarenka trafią do pieca przemysłowego, choć często przedtem poddaje się je jakiejść obróbce parowej, mającej na celu pozbycie się pewnych toksyn (np. mikotoksyn, weytwarzanych przez grzyby)  i tzw.molekuł killer.  Jako wynik powstanie "kawa niskodrażniąca".

Pisałam o kilkunastoprocentowym ubytku wagowym w trakcie procesu palenia. W piecu przemysłowym tego problemu nie ma. Kawa w trakcie procesu palenia traktowana jest gorącym powietrzem o temperaturze sięgającej do 500 C (w moim piecu do 220 C-230 C), dochodzi błyskawicznie
do granicy samozapłonu a potem trzeba ją błyskawicznie "ugasić", spryskując ziarna parą wodną. Porowata materia ziarna błyskawicznie wchłania wodę i ..nie ma już ubytku kawowego. Koncern jest "do przodu" z kosztem surowca..  kawka

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #119 dnia: 15 Kwiecień 2016, 09:25:07 »
Jakaś konkretna palarnia czy to jest praktyka we wszystkich przemysłowych palarniach ? Dosyć często jestem w takiej palarni która należy do koncernu, w tej chwili chyba czwartego na świecie w obrocie kawą, i nic takiego nie widziałem. Mają dwa piece, z bardzo dużym zasypem a cykl palenia jest w granicach 11-12 minut

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi