Autor Wątek: Cena a jakość kawy  (Przeczytany 56466 razy)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Cena a jakość kawy
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Kwiecień 2016, 10:56:37 »
A dlaczego nie pisać o tych palarniach?

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Kwiecień 2016, 11:05:57 »
Żeby niepotrzebnie nie podnosić ciśnienia. Zawsze znajdzie się ktoś kto z moją opinią się nie zgodzi lub kogoś niechcący urażę no i kolejna wojna polsko-polska gotowa. Naród się wykrwawi a palarnie zbankrutują  :diabelek:

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Kwiecień 2016, 11:07:43 »
Ja to raczej podpialbym pod dyskusje no ale...

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Kwiecień 2016, 11:38:30 »
A jak ziarna są kiepskie to i cudowanie z parzeniem niewiele im pomoże.

Nie przesadzaj, są "magicy". którzy potrafią z takiej kawy wyczarować napój cudowny. Ambrozję z feerią smaków i aromatów. Próbowałem kilka razy powtórzyć ich doświadczenia ale nigdy mi się to nie udało.

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Kwiecień 2016, 13:57:15 »
Ale przecież potrafimy dyskutować o różnych ekspresach, młynkach, mokach i nie ma wojny przy ich porównaniu, więc czemu nie o palarniach?
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Kwiecień 2016, 15:37:03 »
Myślę że pierwszego dnia poziom emocji nie pozwolił na czytanie ze zrozumieniem, więc i dyskusja nie mogła zaistnieć.

@Lubusz
Moim zdaniem żaden magik nie wyczaruje nic dobrego dolewając tylko wody do kiepskich ziaren. Są ziarna trudniejsze do dobrego zaparzenia i łatwiejsze. Duży udział oprócz umiejętności przygotowującego może mieć np. skład użytej wody i metoda przygotowania. 
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2016, 16:24:12 wysłana przez krystians »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Kwiecień 2016, 15:57:29 »
A ascaso vs Silvia ?  [emoji12]

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Kwiecień 2016, 16:55:41 »
Myślę że pierwszego dnia poziom emocji nie pozwolił na czytanie ze zrozumieniem, więc i dyskusja nie mogła zaistnieć.

Tak, ale skąd te emocje? Bo we mnie ich nie ma. Nic mi w tej dyskusji nie podniosło ciśnienia. Raczej chłodno to (kawowy brutalny rynek) oceniam.

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Kwiecień 2016, 17:31:12 »
Moim zdaniem żaden magik nie wyczaruje nic dobrego dolewając tylko wody do kiepskich ziaren. Są ziarna trudniejsze do dobrego zaparzenia i łatwiejsze. Duży udział oprócz umiejętności przygotowującego może mieć np. skład użytej wody i metoda przygotowania. 

Czytałeś niektóre recenzje i próbowałeś potem tych kaw ?  ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2016, 17:46:07 wysłana przez lubusz »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Kwiecień 2016, 18:44:55 »
Tak, ale skąd te emocje? Bo we mnie ich nie ma.
Bo wyraziłeś niezadowolenie i nie było to narzekanie na komercyjne media, ostatnio tylko na to można narzekać ;)

Czytałeś niektóre recenzje i próbowałeś potem tych kaw ?
Nie wiem o które recenzje chodzi, więc trudno mi się rzeczowo odnieść, ale tak czytałem różne, w tym wiele z opisów podawanych przez palarnie. Często mają się nijak do moich odczuć, a czasem idealnie się pokrywają. To że się nie pokrywają wcale nie oznacza, że mi nie smakują, choć oczywiście czasem tak jest. Czasem jest też na odwróy że próbuję kawę która teoretycznie z opisu nie powinna mi smakować a odkrywam w niej rzeczy znacznie przyjemniejsze.

Uczestniczyłem w paru cuppingach organizowanych przez kawiarnię z doświadczonymi baristami i przeważnie te opisy się nie zgadzały z tym co zarówno ja jak i inni uczestnicy byli w stanie wyczuć. Spotkałem się też z sytuacjami, że ta sama kawa z różnych zbiorów i/lub paleń inaczej smakowała. Przeważnie są to kawy właśnie z niższych półek cenowych. W takich kawach warto odważyć troszkęwięcej i wysypać na talerz ziarenka i przebrać.  Poza tym w miarę kontaktu z tlenem, wilgocią i innymi substancjami w otoczeniu kawa zmienia smak, ba nawet sam nastrój przy piciu może mieć wpływ na odbiór, więc takie opisy traktuję jako pewnego typu punkt orientacyjny czego można się spodziewać w ziarnach. Oczywiście że ktoś może koloryzować i pomijać pewne aspekty. Jednak przeważnie te oskarżenia są bezpodstawne. Śmiem twierdzić że większość osób które spożywa dużo cukrów, sztucznych aromatów i glutaminianu sodu ma spore problemy z rozpoznawaniem aromatów, bo ich zmysł smaku jest że tak powiem przekalibrowany.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2016, 18:49:57 wysłana przez krystians »

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Kwiecień 2016, 21:31:29 »
Może włożę kij w mrowisko, ale trudno. Czasami odnoszę wrażenie, że jest wiele osób, które śledzi to forum, ale się nie wypowiada. Choćnby w takim temacie jak ten. Z niektórych wypowiedzi można wywnioskować, że jak nie pijasz mikrolotów, za conajmniej 150zł, to guzik wiesz o kawie, a twoje kubki smakowe są ograniczone.
Tutaj na forum często jest tak, że jak guru powie że dana kawe jest super to albo się zgadzasz, albo jesteś laik.
Kupuję kawy od różnych osób/sklepów, od niektórych często i to te same, ale staram się też testować.
Nie sugeruję się już opiniami z forum bo kilka razy po takim zakupie okazywało się że to nie moje klimaty.
Kiedyś nawet po większym zakupie, super polecanej kawy, odesłałem ją.
Napisał też o tym jeden z Was, że podejscie do klienta ma znaczenie. Dla mnie bardzo, dlatego jest palarnia od ktorej wiem ze juz nigdy nie kupie.

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Kwiecień 2016, 21:37:26 »
Przyrównam to trochę do "rudej". Nie pijam JW, ani Balan..., bo tego sie moim zdaniem nie da pić, ale zawsze mam domu jakąś, butelkę bo są goście co piją to z colą. J. Danielsa wypiję, ale bez szału. W kwocie 150-200zl za butelkę jest sporo dobrych Whisky i tu moim zdaniem zaczyna się to samo co z kawą, tzn. Kwestia smaku, gustu. Próbowałem conajmniej kilkudziesięciu szkockich, próbowałem Octomore, rzez niektorych uznawane za najlepsze, ma 169ppm. Niejeden Ardberg mi smakował, ale najbardziej lubię Lagavulin i Laphroaig. Mogę pić je naprzemiennie, są inne, raz mam ochotę na jedno, raz na drugie, ale zawsze mam je w domu. Jestem pewien że są osoby ktore nie lubią whisky z Isle Island bo mają inny gust.
Tak samo uwazam ze spokojnie w kwocie 80-100zl mozna kupic bardzo dobrą kawę na poziomie Laphroaig i wiem że mi kawowy Octomore nie jest do szczescia potrzebny.
Ostatnio dwa razy kupilem kawe z kawiarni, w ktorej mi zasmakowala, 99zl/kg nie wiem co to za kawa, ale byla smaczna i to u mnie sie liczy.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Kwiecień 2016, 21:42:14 »
Ale nie o tym rzecz jest... To co piszesz, to wiadomo, jest najważniejsze: niech Ci smakuje i już, nieważne za ile i od kogo. Moje refleksje dotyczyły czegoś innego...

A z ciekawości: daj namiar na tego guru, który często jakieś kawy poleca, a potem krytykuje Twój wybór... ;) Dziś do palarni wieczorem (bo pracujemy często do wieczora) wszedł dziwny gość z pytaniem o której jutro otwieramy.
-- Macie kawy z Kenii?
-- Tak.
-- A Blue Mountain macie?
-- A po co Panu Blue Mountain? A nie mamy.
-- AAA! Blue Mountain nie macie. Bo Blue Mountain to i tamto. Niedobrze pan odpowiedział...
-- Spadaj Pan.
Przyjdzie jutro czy nie? ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2016, 21:51:53 wysłana przez Antonio »

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Kwiecień 2016, 21:45:37 »
Wiec jak nie w tym rzecz, to proszę usunąć moje posty...
Staracie się udowodnić co jest wzorcem kawy i poniekąd wzorzec ten narzucić.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Kwiecień 2016, 21:53:33 »
Zerknij ma rozwinięcie mojego posta. Jak widzisz staram się ludzi pozbawić tego wzorca... ;)
Usuwać postów nie mogę... Dyskusja nasza zaczęła się od refleksji nad dużymi różnicami cen zakupu surowca w zależności od jego jakości. Taki problem dotyczy wielu dziedzin.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2016, 21:56:09 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi