Autor Wątek: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD  (Przeczytany 24452 razy)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Witam
Zastanawiam się nad zmianą mojego RS na HX lub dwubojlerowca. Przyczyna - RS moim zdaniem słabo pieni, poza tym gdy pojawiają się goście zrobienie 5 i więcej espresso, rozgrzanie ekspresu i spienianie jest uciążliwe, tak samo jak czekanie aż ostygnie.
Poza tym byłem kilka dni temu w palarni i po rozmowie z baristka stwierdziła, że na ekspresach domowych typu RS nie wychodzi tak jak na gatronomicznym, a próbowała u znajomych się wykazać wielokrotnie :)
Nastawiam się na coś używanego, szczególnie, że zawodowo jestem majstrem od AGD, choć nie od ekspresów.
Co byście mi doradzili z tych, co powyżej wymieniłem, ew Nuova Simonelli Mac, może Faema Due?. Jak rozwiązuje się problem zasilania takiego ekspresu? Jakie pompy zasilające się do tego stosuje? Wolałbym nie z kranu, aby go zbyt szybko nie zakamienić.
A jaką przewagę nad HXem ma dwubojlerowiec? Co daje, że para jest pobierana z drugiego bojlera, w którym panuje niższe ciśnienie, niż w wodnym?
Czy grzałki  w ekspresach na 380V zasilane są z 230V czy 380V?
Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie i wskazówki, co wybrać.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2016, 12:30:26 wysłana przez multifan4 »

Odp: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwiecień 2016, 12:49:24 »
A może kolega, który tak bardzo chciałby zmienić HX na 2B wytłumaczy jaka jest między tymi ekspresami różnica z punktu widzenia eksploatacji? Co daje niższe ciśnienie w bojlerze parowym?
Może kolega pracował na 2B i widzi znaczną różnicę? Sam się waham między HX a 2B, tylko ja bym chciał używkę gastronomiczną.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwiecień 2016, 12:56:24 »
Dwa bojlery, jako używka gastronomiczna, to raczej nie realne.
Więc masz problem z głowy :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwiecień 2016, 13:12:15 »
A może kolega, który tak bardzo chciałby zmienić HX na 2B wytłumaczy jaka jest między tymi ekspresami różnica z punktu widzenia eksploatacji? Co daje niższe ciśnienie w bojlerze parowym? 
Może kolega pracował na 2B i widzi znaczną różnicę? Sam się waham między HX a 2B, tylko ja bym chciał używkę gastronomiczną.
Z punktu widzenia eksploatacji jest  troche podobnie. Ani w dwubojlerowcu ani w jednobojlerowcu z Hx nie potrzeba czekać  na spienianie mleka po zrobieniu shota . Mozna jednoczesnie robić ekstrakcje i spieniac mleko.W DB masz wiekszą mozliwośc regulacji.
W 1 bojlerowcu z Hx masz bojler serwisowy(do wody i pary).Woda do parzenia kawy nie pochodzi z tego bojlera.Woda do grupy jest pompowana przez pompe prosto ze zbiornika wody (lub z sieci wodnej )przepływa przez wymiennik ciepła(znajdujacy sie "na" lub "wewnatrz" bojlera serwisowego) , po tym wstepnym ogrzaniu  płynie wąskimi rozgrzanymi rurkami do rozgrzanej grupy(tu sie ostatencznie nagrzewa  )i dalej przez grupe do sitka z kawą w portafiltrze. Bojler serwisowy jest nagrzany do ok 115-125 st i wewnatrz wyst cisnienie ok 1,0-1,3 bara. W zaleznosci od regulacji na PID mozesz regulowac temp wypływajacej z grupy wody(sa specjalne tabelki z zaleznosciami ile na PID i jaka temp wody przepływajacej przez kawe).
W DB  woda przepływajaca przez kawe w sitku na załozonym PF  nie pochodzi bezposrednio  ze zbiornika/przyłacza ale z mniejszego bojlera tzw kawowego, nagrzanego do temp ok 90 st( tu na PID w bojlerze kawowym ustawiasz sobie temp i woda o takiej temp +/- 0,5 st C przepływa przez kawe. do regulacji temp w zaleznosci od rodzaju kawy i efektu /smaku jaki chcesz osiągnac, chłodniejsza woda wiecej kwasowosci w smaku, cieplejsza wiecej goryczy.
W DB masz przewaznie mozliwosc regulowania cisnienia i temp równiez w bojlerze serwisowym.W zaleznosci jaka temp ustawisz (od 110 st wzwyz to zmieniasz rowniez cisnienie w bojlerze.)
Zeby dobrze spienic mleko niekoniecznie musisz miec cisnienie 1,5 bara. Moze byc 1,2 bara w bojlerze serwisowym, wazne zeby bojler był duzy. W Rancilio Sylwi masz 300 ml bojler i musisz czekac az temp po zaparzeniu shota wzrosnie w nim zeby spienic mleko. kilka kaw pod rzad wymaga czasu,niestety. Koleżanka baristka nie odkryła Ameryki twierdząc ze mało pary jest z 300 ml bojlerka jak na co dzien pracuje na ekspresach które maja bojlery pary po kilka litrów.

« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2016, 13:36:42 wysłana przez PiotrekBM »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwiecień 2016, 13:42:21 »
Przy używanych ekspresach trzeba sprawdzić w jakim stanie jest hydraulika, szczególnie te elementy które cały czas są w kontakcie z wodą a nie da ich się tanio wymienić. Cała reszta to żaden problem nawet dla domowego majsterkowicza. Zasilanie ekspresu to 230 V, tyle że przy większej mocy z dwóch oddzielnych faz. Woda przewaznie z sieci, można zastosować odkamieniacz lub filtr na wejściu wody do ekspresu.
Przykład tańszego jednogrupowego eskpresu i jak może wyglądać po renowacji

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwiecień 2016, 13:58:54 »
Dziękuję za informację. Tego typu ekspresem właśnie jestem zainteresowany. A czym się różni ten z linku od droższych na przykład Faema Due czy Astoria Divina?
Który ekspres w zbliżonym budżecie - to kilka kzł będzie miał preinfuzję? Przyznam, że interesuje mnie poza HX 2B i bardziej skłaniałbym się ku 2B.
Z jakimi markami jest najmniejszy problem z częściami zamiennymi oraz eksploatacyjnymi typu uszczelki choć oczywiście w pełni zdaję sobie sprawę z tego, że mogą one być w serwisie drogie. Jednak lepiej zapłacić, niż zostać z uszkodzonym ekspresem, do którego nie da się czegoś kupić.
Czy w tych ekspresach jest możliwość nastawienia temperatury ekstrakcji?
Skoro HX kosztuje niewiele ponad tysiąc złotych, dlaczego początkującym poleca się sprzęt typu RS, który używany też kosztuje około tysiąca? Czyżby chodziło podłączenie do wody oraz wymiary?
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2016, 15:06:56 wysłana przez multifan4 »

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2016, 14:52:39 »
Serdecznie dziękuję za piękny, wyczerpujący opis, powinien być gdzieś przypięty, nie wiedziałem o tym wcześniej. Fajnie jest mieć możliwość dokładnej regulacji temperatury.
Czy w 2B można zrobić preinfuzję?
Wychodzi na to, że warto zainwestować w 2B.
Czy Faema Due nie jest dwubojlerowcem, a czasem można taki kupić za kilka kzł.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2016, 14:56:10 wysłana przez multifan4 »

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwiecień 2016, 14:57:45 »
A dlaczego uważasz że na użytek domowy Hx nie wystarczy?
DB ma wskazany PID, a to razem wzięte będzie kosztowało, jesli jeszcze ma mieć pompe rota to już sporo bedzie kosztowało.
Jak juz pisałem, żeby nie wymóg pompy rotacyjnej to już dawno miałbym w domu jeden z oferowanych na forum ekspresów i niezłą sumkę zaoszczędzona w portfelu. Chyba że nie masz limitu na ekspres.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwiecień 2016, 15:13:41 »
Skoro HX kosztuje niewiele ponad tysiąc złotych
Nie spotkałem jeszcze HX-a w takiej cenie. Chyba że jakiś zajechany, do generalnego remontu

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwiecień 2016, 15:22:34 »
Lobo_M  oczywiscie że do domu wystarczy 1 bojlerowiec z Hx.
Zobaczysz jak odbierzesz swój nowy ekspres i po przepłukaniu go(bo nówka sztuka ;) zaparzysz kawe. Zdecydowana róznica bedzie miedzy Rancilio Silvia i ta nową Bezzą.
Kup tylko dobrą,świezą kawke ( zeby ok 20-30% robusty miała, wtedy geściutka i apetyczna  leci :taktak:  czyli zamów ja za jakies 4- 5 tyg zeby dostawa równo z ekspresem byla.
ps wszystko co wyzej Hx to tylko ludzkie zachcianki. LaMa Linea Mini ma np 2 bojlery i podobno wymiennik ciepła zeby woda w małym bojlerze kawowym sie szybciej nagrzała. Czego to ludzie nie wymylślą :taktak:
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2016, 15:27:25 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwiecień 2016, 15:28:42 »
A czy ekspres z linku i zdjęć powyżej Carimali nie jest HXem?

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwiecień 2016, 15:44:46 »
Nie jest

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwiecień 2016, 15:49:41 »
Dziękuję za odpowiedź i wyprowadzenie mnie z błędu. Nie widzę tylko przycisku "pomógł". A któryś z wymienionych przeze mnie powyżej - Astoria Divina, Faema Smart lub Faema Due, Nuova Simonelli Mac? W jaki sposób można poznać, że ekspres posiada wymiennik ciepła lub dwa bojlery? Jak producent to opisuje w danych technicznych?

Jak w takim razie działa ekspres z fotografii powyżej? Podobnie jak RS z malutkim zbiornikiem 300ml? Na takim ekspresie nie spienię od razu po ekstrakcji?

Wszystkie ekspresy (chyba) z opisanych przeze mnie powyżej mają spory bojler. Czy to, że ekspres ma spory bojler - jeden - to nie oznacza, że ma on wymiennik ciepła?
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2016, 15:58:59 wysłana przez multifan4 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwiecień 2016, 17:09:12 »
Spienisz od razu, podczas ekstrakcji nawet. I o ile mnie pamięć nie myli to Carimali seria Uno to klasyczne maszyny z HXem na pokładzie.
LMWDP #469

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwiecień 2016, 17:12:33 »
Nie jest

Na pewno? Bo jak widzę bojler 3.5l to podejrzewał bym hx.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi