Autor Wątek: Czy kupić młynek...  (Przeczytany 2966 razy)

Offline rt

• Ekspres: Saeco Via Veneto Deluxe
  • Młynek: szukam...
Czy kupić młynek...
« dnia: 12 Marzec 2016, 17:39:13 »
...w mojej specyficznej (?) sytuacji: od wielu lat piję espresso z Saeco Via Veneto De Luxe, egzemplarz jeszcze z "lepszych czasów", dobrze o niego dbam.

Ja i żona pijemy w sumie 2-3 doppio dziennie (czyli niedużo). Surowiec to mielona Lavazza espresso (czarna), zazwyczaj wiem, które serie sa dobre i kupuję większą ilość; jeśli źle trafię, to jest trochę gorzej, dalej da się wypić, ale szału nie ma; jeśli dobrze trafię, to jestem zadowolony, w każdym razie efekt jest wyraźnie lepszy niż spora większość tego, co mogę kupić w kawiarniach. Ograniczeń ekspresu jestem świadomy, lata praktyki pozwalają mi część z nich skutecznie omijać.

Rozważam teraz kupno młynka z dwóch powodów:
1. Zastanawiam się, czy lata picia cały czas tego samego nie spowodowały, że smakuje mi to, bo to znam (a, obiektywnie, wcale nie jest dobrze); staram się od czasu do czasu pić poza domem dla porównania, wynik niby jak wyżej, ale wątpliwość pozostaje (mam podejrzenia, że większość kawiarni oszczędza na kawie albo dostosowuje smak do oczekiwań większości klientów),
2. Od niedawna mam problemy z pozyskaniem dobrych serii mojej ulubionej kawy.

Pytanie: czy kupno dobrego młynka (i potem kawy, 70-90 PLN/kg) będzie dla mnie oznaczać *wyraźnie* lepsze rezultaty, niż te, które otrzymuję z mojej obecnej kombinacji ekspres+kawa?

Możliwość eksperymentowania z różnymi kawami jest oczywiście zaletą, ale interesuje mnie przede wszystkim odpowiedź na powyższe pytanie...

Dobry młynek to dla wyjaśnienia dla mnie: Fiorenzato F4 E Nano, Macap M2M, Eureka Mignon, Vario z wagą.

Budżet, a tym samym w drugiej kolejności nowy ekspres, to nie problem. Nie chcę jednak wydać pieniędzy (i zastawiać blatów w  kuchni) bo mogę, ale zrobię to, jeśli będzie lepiej.

Będę wdzięczny za opinie!

Z posiadaczy młynów, pił ktoś ostatnio mieloną czarną Lavazzę? :)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Czy kupić młynek...
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2016, 17:49:22 »
Różnica będzie znaczna, ogromna, to tak jak być przesiadł sie z poloneza na mercedesa. Ignorant powie, to jeździ i to jeździ. Ale Ty chyba do nich nie należysz.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2016, 18:02:20 »
Używałem kiedyś via veneto, prosta maszynka z kilkoma fochami -- jak piszesz do opanowania. Dodanie do niej młynka to właściwy kierunek.

Offline rt

• Ekspres: Saeco Via Veneto Deluxe
  • Młynek: szukam...
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2016, 18:07:38 »
Różnica będzie znaczna, ogromna, to tak jak być przesiadł sie z poloneza na mercedesa. Ignorant powie, to jeździ i to jeździ.

No tak, ale czy porównujesz z tą konkretną kawą, czy ogólnie? Co do zasady wiem, gotowe mielone są słabe, ta się pozytywnie odróżnia.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2016, 18:08:53 »
Z tą konkretną, raz ze to mielona, dwa że lavazza to włoski najniższy niemal poziom.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2016, 21:43:37 »
Pytanie: czy kupno dobrego młynka (i potem kawy, 70-90 PLN/kg) będzie dla mnie oznaczać *wyraźnie* lepsze rezultaty, niż te, które otrzymuję z mojej obecnej kombinacji ekspres+kawa?
Zdecydowanie tak. Sypiąc nieświeżą kawę do ekspresu ciężko o jakikolwiek sensowny rezultat. Nawet jak kupujesz świeżą kawę, to jest ona zwietrzała (kiedy kupujesz już zmieloną). Druga sprawa to jakość kawy. Lavazza nie jest ani dobra jakościowo, ani opłacalna (jakość/cena). Dużo, dużo lepiej wyjdziesz na kupowaniu świeżych kaw ziarnistych z dobrych palarni (przedział 70-90 zł - bardzo sensowny). A młyny, które wymieniłeś bardzo fajne.
Skok jakościowy który wykonasz to po prostu przeskoczenie ogromnej przepaści. Różnicę zauważysz na pewno.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi