Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42442 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Marzec 2016, 22:25:32 »
Bo ekspres przed włączeniem należy napełnić wodą a w momencie włączenia od razu wcisnąć przycisk ekstrakcji lub gorącej wody żeby szybko napełnić bojler wodą zanim grzałki zaczną świecić . Takie grzanie na sucho do niczego dobrego nie prowadzi, nawet jak bezpiecznik je zatrzyma.

A co do bezpiecznika  z wyłącznikiem myślałem ze we wszystkich ekspresach takie są.

No nie do końca sie  Bacek z Tobą zgadzam,musisz mi wybaczyć  ;)
Masz rację ,że przed włączeniem każdy ekspres powinien mieć w rezerwuarze/zbiorniku zapas wody( jesli ekspres jest podłaczony do sieci to powinien miec otwarty dopływ bieżacej wody) to nie podlega dyskusji.
Co do drugiej częsci to pomyśl trochę co piszesz.  Jeśli grzałki są umieszczone w bojlerze(wieksze bojlery) to przy włączeniu ekspresu grzałka najczęsciej załaczaja się z chwilowym (kilkusekundowym) opóźnieniem.
Najpierw włącza się pompa która pompuje wode ze zbiornika/lub z sieci do bojlera.Po chwili uruchamia się element grzewczy(grzałka).
Jesli Ty wtedy spuszczasz wtedy wode, to może być to niekorzystne.
W moim ekspresie zaraz po właczeniu i automatycznym uruchomieniu sie pompy jak odkręce zawór gorącej wody to nic nie leci, w bojlerze nie ma wystarczajacej ilości wody (bo jest cześciowo spuszczana z powrotem do zbiornika z wodą ,po wyłaczeniu wkspresu).Woda zaczyna leciec dopiero po tym jak pompa ja przepompuje ze zbiornika  do bojlera i tam sie nagrzeje po ok 5-6 min od wlączenia.
Jesli chodzi o dźwignie włączajacą ekstrakcje, to zaraz po włączeniu ekspresu woda z grupy parzącej leci(tzw  "prysznic" dziala od razu).
Dzieje się tak ponieważ woda jest pompowana ze ziornika przez wymiennik ciepła przechodzący przez  bojler pary (ale nie przepływa przez bezpośrednio przez sam bojler) i płynie do grupy parzacej. Nie ma więc sensu właczanie "prysznica" zaraz po włączeniu ekspresu(nie wpływa to na trwałość grzałki).Po prostu przepłukujesz tylko grupę zimną woda,nic więcej.
W twoim ekspresie(Rancillo Silvia) nie ma HE. Woda i na ekstrakcje i do dyszy z gorąca woda jest czerpana z małego bojlera(0,3 litra). Jesli pompa się załacza tzn ze w bojlerze jest za mało wody, nie właczaj prysznica i dyszy przed nagrzaniem wody w bojlerze,chyba ze grupę parzącą chcesz przeplukać, lub przepuścić trochę wody przez ekspres.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 23:16:21 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Marzec 2016, 23:11:41 »
w bojlerze nie ma wody bo jest spuszczana z powrotem do zbiornika z wodą

Ciekawe, co się stanie, jeżeli akurat będziesz miał pełny zbiornik?

wymiennik ciepła znajdujący sie w bojlerze pary

Ale Twój ekspres to chyba Hx, nie ma w nim bojlera pary.

Jesli pompa się załacza tzn ze w bojlerze jest za mało wody

Silvia nie ma automatycznego dopełniania bojlera, trzeba to zrobić  manualnie po spienianiu. A jak wtedy będziesz czekał na zagrzanie wody w bojlerze, to spalisz grzałkę.

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Marzec 2016, 23:25:10 »

Silvia nie ma automatycznego dopełniania bojlera, trzeba to zrobić  manualnie po spienianiu. A jak wtedy będziesz czekał na zagrzanie wody w bojlerze, to spalisz grzałkę.
W zbiorniku z wodą sa 2 rurki,jedną(rurka z filtrem) woda jest pompowana za pomocą pompy do bojlera, a druga rurka czesc wody wraca z bojlera do zbiornika.To sie dzieje po wyłaczeniu ekspresu.
Tak mój ekspres  posiada tzw wymiennik ciepła ( HX).
Ziornik pary jest i ma pojemność 1400 ml. To jest zbiornik na pare i goracą wode.
Przez HX  płynie woda do grupy parzącej czyli tzw prysznica.( do tego nie jest wykorzystywana woda z bojlera)
Nie miałem przyjemności obsługiwać ekspresu Rancillo Sylvii .Ale wręcz nie wierzę w to, ze gdy w małym bojlerze(a jest tam bojler 300 ml) braknie wody to sie pompa nie załaczy. Producent musiał rozwiązac to w ten sposób ,ze jak wody zaczyna brakować  (a w bojlerze 300 ml często pewnie brakuje wody )to włacza sie pompa.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 23:30:24 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Marzec 2016, 23:28:46 »
Ogólnie mówimy o SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS i zarówno w nim jak i w Silvi jak i w całej masie podobnych ekspresów nie ma automatycznego napełniania bojlera. Pompa załącza się tylko w momencie włączenia włączenia przycisku ekstrakcji lub przycisku gorącej wody o ile jest.

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Marzec 2016, 23:34:03 »
Co Ty Bacek za głupoty piszesz  :doh:
Co do Gaggia Cubica sie nie wypowiadam bo go nie znam ale  w ekspresie z bojlerem pompa sie włacza zaraz po właczeniu ekspresu zeby przepompować wode  ze zbiornika do bojlera i ją nagrzać do temperatury albo do ekstrakcji(czyli ok 90 st C) albo gdy właczysz przycisk pary to do ok 120 st C.
Tak jak piszesz ,ze pompa włacza sie tylko podczas ekstrakcji to dzieje się  w ekspresach z termoblokiem.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 23:44:05 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #35 dnia: 09 Marzec 2016, 23:39:21 »

To dopełnienie bojlera o ktorym piszesz (po wykorzystaniu go w funkcji pary,) to nic innego jak przełaczenie z powrotem w funkcje parzenia kawy. Wtedy woda jest pompowana ze zbiornika zeby obnizyc temp rozgrzanego  bojlera z ok 120 do ok 90 stC

Offline Bacek

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Marzec 2016, 23:47:01 »
 :picardpalm: Oj kolego, ja dokładnie wiem co piszę bo Silvię rozebrałem na części pierwsze i dokładnie wiem jak jest zbudowana i gwarantuje Ci że nie działa tak jak opisujesz. Jak masz ochotę to zapraszam do instrukcji obsługi i procedury pierwszego uruchamiania ekspresu. No chyba że producent też się myli i nie wie co wyprodukował. Żeby tak w ogóle się działo to musiał by tam być czujnik poziomu wody w boilerze któego tam nie ma. A druga rurka która wchodzi do zbiornika wody to tylko odprowadzenie od OPV przez który ucieka woda żeby zmniejszyć ciśnienie w bojlerze do jakichś ok 10 bar.
od biedy włączając pompę w ten sposób dało by się napełnić bojler ale trwało by to wtedy coś koło minuty.

Proste ekspresy nie mają mechanizmu automatycznego napełniania. Niektóre HX też go nie mają. Bodajrze Oscar I jak mu braknie wody to zapala lampkę niskiego poziomu wody i wyłącza grzałkę (czujnikiem poziomu wody) ale uzupełnić ją już musi użytkownik ręcznie.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 23:52:47 wysłana przez Bacek »

« Odpowiedź #37 dnia: 09 Marzec 2016, 23:49:31 »
 WS "Ale Twój ekspres to chyba Hx, nie ma w nim bojlera pary."

Jest w nim jak najbardziej zbiornik pary i goracej wody jako jeden duży zbiornik.
Hx przechodzi przez ten zbiornik, woda do parzenia przepływa wlasnie przez Hx i sie wstepnie nagrzewa do ok 65-70 st, nastepnie dalsze grzanie podczas przepływu przez rozgrzana grupę.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 23:54:26 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #38 dnia: 09 Marzec 2016, 23:57:32 »
:picardpalm: Oj kolego, ja dokładnie wiem co piszę bo Silvię rozebrałem na części pierwsze i dokładnie wiem jak jest zbudowana i gwarantuje Ci że nie działa tak jak opisujesz. Jak masz ochotę to zapraszam do instrukcji obsługi i procedury pierwszego uruchamiania ekspresu. No chyba że producent też się myli i nie wie co wyprodukował. Żeby tak w ogóle się działo to musiał by tam być czujnik poziomu wody w boilerze któego tam nie ma. A druga rurka która wchodzi do zbiornika wody to tylko odprowadzenie od OPV przez który ucieka woda żeby zmniejszyć ciśnienie w bojlerze do jakichś ok 10 bar.
od biedy włączając pompę w ten sposób dało by się napełnić bojler ale trwało by to wtedy coś koło minuty.

Proste ekspresy nie mają mechanizmu automatycznego napełniania. Niektóre HX też go nie mają. Bodajrze Oscar I jak mu braknie wody to zapala lampkę niskiego poziomu wody i wyłącza grzałkę (czujnikiem poziomu wody) ale uzupełnić ją już musi użytkownik ręcznie.
To co opisalem wyzej ( załączanie automatyczne pompy,kontrola ilosci wody w bojlerze) dotyczymojego ekspresu.
I w takim razie cieszę sie bardzo że mam Lelita Mare Pl 62  a nie Rancillo Silvie(mimo ze Mara kosztuje ponad 2,5 raza tyle co Silvia).Ma przynajmniej  wszystko co potrzeba grupe E 61, duzy bojler ,wymiennik ciepła, no i nie muszę recznie dolewki wody do bojlera robic ;)
ps. kurcze to Rancillo Silvia to jakas wyzsza szkoła jazdy z tą obsługa jest  :taktak:   [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 00:05:40 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Marzec 2016, 23:59:09 »
W zbiorniku z wodą sa 2 rurki,jedną(rurka z filtrem) woda jest pompowana za pomocą pompy do bojlera, a druga rurka czesc wody wraca z bojlera do zbiornika.To sie dzieje po wyłaczeniu ekspresu.

Czyli kiedy jest pełny zbiornik, to ekspres będzie się musiał zlać pod siebie, bo woda z bojlera już się w nim nie zmieści.

Tak mój ekspres  posiada tzw wymiennik ciepła ( HX).
Ziornik pary jest i ma pojemność 1400 ml. To jest zbiornik na pare i goracą wode.

Bojler pary, jak nazwa wskazuje, jest na tylko na parę. Jak na przykład w ekspresach dwubojlerowych, gdzie są oddzielne zbiorniki na parę i do parzenia kawy.

To dopełnienie bojlera o ktorym piszesz (po wykorzystaniu go w funkcji pary,) to nic innego jak przełaczenie z powrotem w funkcje parzenia kawy. Wtedy woda jest pompowana ze zbiornika zeby obnizyc temp rozgrzanego  bojlera z ok 120 do ok 90 stC

Fantazja Cię ponosi. Lepiej poczytaj, co to jest automatyczne uzupełnienie wody w bojlerze.

« Odpowiedź #40 dnia: 10 Marzec 2016, 00:08:52 »
No nie kolego. W jednobojlerowych ekspresach z Hx, bojler ( jeden i ten sam) sluzy do pary i gorącej wody( ta goraca woda nie jest wykorzystywana do parzenia kawy)
Natomiast do parzenia kawy słuzy własnie Hx. Przez Hx przepływa zimna woda ze zbiornika i sie ogrzewa. dalej płynie do grupy.Nie przeplywa więc przez bojler.
W dwubojlerowych jest tak jak piszesz.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 00:14:23 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Bacek

« Odpowiedź #41 dnia: 10 Marzec 2016, 00:11:38 »
ps. kurcze to Rancillo Silvia to jakas wyzsza szkoła jazdy z tą obsługa jest  :taktak:   [emoji38]
Tak działają wszystkie jednobojlerowe (nie hx) ekspresy jakie do tej pory widziałem w granicy od 100PLN do 3000pln. Jak jest w droższych nie wiem bo się nie interesowałem.

« Odpowiedź #42 dnia: 10 Marzec 2016, 00:15:25 »
Tak działają wszystkie jednobojlerowe (nie hx) ekspresy jakie do tej pory widziałem w granicy od 100PLN do 3000pln. Jak jest w droższych nie wiem bo się nie interesowałem.

To sie bardzo cieszę ze mam jednak ten wymiennik (Hx)  :taniec:
ps jak jest w tych drozszych to już wiesz bo wyzej szczegołowo to opisałem
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 00:18:23 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #43 dnia: 10 Marzec 2016, 09:06:50 »
Bacek jeśli faktycznie w twoim R Silvia  pompa włącza się tylko po włączeniu przycisku ekstrakcji to zwracam honor.
Tylko zastanawiam się w takim razie jak to działa.
Znasz swoją R Silvie wiec pytam z ciekawości .
1 nalewasz wody do zbiornika
2 włączasz ekspres i co poziom wody w ziorniku nie opada ? a grzałka załacza się i grzeje pusty bojler? po co w ogóle grzac pusty bojler?
3 dopiero jak naciskasz przycisk ekstrakcji to wtedy dopiero pompa pompuje zimna wodę ze zbiornika do goracego bojlera i dalej na grupę? :wow2:
Nie pasuje mi to zupełnie ...
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 09:13:37 wysłana przez PiotrekBM »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Marzec 2016, 09:17:37 »
Ale to jest tylko pierwsze uruchomienie. Każdego następnego razu przecież od razu grzeje wodę, z poprzedniego zalania.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi