Bo ekspres przed włączeniem należy napełnić wodą a w momencie włączenia od razu wcisnąć przycisk ekstrakcji lub gorącej wody żeby szybko napełnić bojler wodą zanim grzałki zaczną świecić . Takie grzanie na sucho do niczego dobrego nie prowadzi, nawet jak bezpiecznik je zatrzyma.
A co do bezpiecznika z wyłącznikiem myślałem ze we wszystkich ekspresach takie są.
No nie do końca sie Bacek z Tobą zgadzam,musisz mi wybaczyć

Masz rację ,że przed włączeniem każdy ekspres powinien mieć w rezerwuarze/zbiorniku zapas wody( jesli ekspres jest podłaczony do sieci to powinien miec otwarty dopływ bieżacej wody) to nie podlega dyskusji.
Co do drugiej częsci to pomyśl trochę co piszesz. Jeśli grzałki są umieszczone w bojlerze(wieksze bojlery) to przy włączeniu ekspresu grzałka najczęsciej załaczaja się z chwilowym (kilkusekundowym) opóźnieniem.
Najpierw włącza się pompa która pompuje wode ze zbiornika/lub z sieci do bojlera.Po chwili uruchamia się element grzewczy(grzałka).
Jesli Ty wtedy spuszczasz wtedy wode, to może być to niekorzystne.
W moim ekspresie zaraz po właczeniu i automatycznym uruchomieniu sie pompy jak odkręce zawór gorącej wody to nic nie leci, w bojlerze nie ma wystarczajacej ilości wody (bo jest cześciowo spuszczana z powrotem do zbiornika z wodą ,po wyłaczeniu wkspresu).Woda zaczyna leciec dopiero po tym jak pompa ja przepompuje ze zbiornika do bojlera i tam sie nagrzeje po ok 5-6 min od wlączenia.
Jesli chodzi o dźwignie włączajacą ekstrakcje, to zaraz po włączeniu ekspresu woda z grupy parzącej leci(tzw "prysznic" dziala od razu).
Dzieje się tak ponieważ woda jest pompowana ze ziornika przez wymiennik ciepła przechodzący przez bojler pary (ale nie przepływa przez bezpośrednio przez sam bojler) i płynie do grupy parzacej. Nie ma więc sensu właczanie "prysznica" zaraz po włączeniu ekspresu(nie wpływa to na trwałość grzałki).Po prostu przepłukujesz tylko grupę zimną woda,nic więcej.
W twoim ekspresie(Rancillo Silvia) nie ma HE. Woda i na ekstrakcje i do dyszy z gorąca woda jest czerpana z małego bojlera(0,3 litra). Jesli pompa się załacza tzn ze w bojlerze jest za mało wody, nie właczaj prysznica i dyszy przed nagrzaniem wody w bojlerze,chyba ze grupę parzącą chcesz przeplukać, lub przepuścić trochę wody przez ekspres.
Pozdrawiam