Autor Wątek: Gaggia Classic, czy Ascaso Basic?  (Przeczytany 28239 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Gaggia Classic, czy Ascaso Basic?
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Marzec 2016, 22:49:39 »
DeLonghi  type Bar12F
wiec przeskok o kilka klas zaliczylem :taktak:

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Marzec 2016, 23:57:31 »
no właśnie, i to zaburza Twoją ocenę. Przesiadłeś się z plastikowej zabawki (3kg) od razu na metalowy ekspres ważący 18kg. Niesłusznie pomijasz jednak zupełnie przyzwoite ekspresy domowe z przedziału 9-14kg, wykonane również z metalu. Dla mnie dużo bardziej obiektywna jest wypowiedź raf77:
jesteś w błędzie, bo do jednego worka wrzucasz wszystkie małe jednobojlerowe ekspresy.
A one bardzo dobrze nadają się do espresso, o ile nie przekroczą pewnej granicy, minimalnej pojemności cieplnej.
Innymi słowy, gdy nie są zbyt tanie i zbyt lekkie.
Przykładowo powiem ci że espresso z rancilio Silvia sterowanego PID, smakuje identycznie jak espresso z rancilio Epoca 4L hx.
Mówię to na przykładzie osobistych testów, miałem oba na blacie.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2016, 00:19:18 wysłana przez grex »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Marzec 2016, 00:28:44 »
no właśnie, i to zaburza Twoją ocenę. Przesiadłeś się z plastikowej zabawki (3kg) od razu na metalowy ekspres ważący 18kg. Niesłusznie pomijasz jednak zupełnie przyzwoite ekspresy domowe z przedziału 9-14kg, wykonane również z metalu. Dla mnie dużo bardziej obiektywna jest wypowiedź raf77:
jesteś w błędzie, bo do jednego worka wrzucasz wszystkie małe jednobojlerowe ekspresy.
A one bardzo dobrze nadają się do espresso, o ile nie przekroczą pewnej granicy, minimalnej pojemności cieplnej.
Innymi słowy, gdy nie są zbyt tanie i zbyt lekkie.
Przykładowo powiem ci że espresso z rancilio Silvia sterowanego PID, smakuje identycznie jak espresso z rancilio Epoca 4L hx.
Mówię to na przykładzie osobistych testów, miałem oba na blacie.
mialem taka mozliwosc to sie od razu na 20 kg ekspres przerzuciłem, czy to źle?
nie mówie ze rancilio jest złe, nie mialem nie oceniam,troche złe odebrałes to co napisałem
co do Mary, to dosc wymagajacy ekspres (i dla młynka i dla robiącego kawe/obnaża niedoskonałosci jednego i drugiego
na pewno nie dla poczatkujacego miłosnika kawy
pewnie jest lepsza od ekspresu wazacego 10-14 kg ale trzeba to umiec wyciagnąc z niej
ja sie od  ponad miesiąca ucze ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2016, 00:33:21 wysłana przez PiotrekBM »

Offline insane

« Odpowiedź #48 dnia: 06 Kwiecień 2016, 15:35:43 »
Kupilem niedawno basica ale po przetestowaniu musialem go zwrocic robil mocno ciepla kawe a nie goraca jak powinno to wygladac

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Kwiecień 2016, 16:03:08 »
Chyba nie ode mnie kupiłeś. Nie kojarzę zwrotu... Jakoś moi klienci na temperaturę nie narzekają. Czy nie czynisz przypadkiem jakiegoś błędu - np. nie rozgrzany portafilter lub zimna filiżanka ?  Poza tym jaka jest różnica w stopniach między mocno ciepłą kawą a gorącą ? No i czy przypadkiem nie wymagasz od espresso za dużo - w sensie zbyt wysokiej temperatury ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Kwiecień 2016, 18:05:26 »
każdy jeden ekspres wymaga nagrzania, jeśli ktoś robi kawę zaraz po zgaśnięciu lampki, w minutę od włączenia ekspresu to nie ma takiej maszyny która odpowiednio się rozgrzeje w takim czasie. W przypadku termobloku można można przyspieszyć nagrzewanie używając najpierw spieniacza.
Mierzyłem temperatury wody na grupie - po porządnym wygrzaniu woda płynąca z grupy w modelu arc osiąga wartości wskazane w definicji espresso jako zalecane: Exit temperature of water from unit 88 ± 2°C https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso. Więc jeśli ktoś ma w tej sytuacji chłodną kawę to albo nie umie używać ekspresu, albo ma coś uszkodzone.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Kwiecień 2016, 18:59:16 »
I może nie posiada też młynka...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi