Autor Wątek: Gaggia Classic, czy Ascaso Basic?  (Przeczytany 28243 razy)

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
Odp: Gaggia Classic, czy Ascaso Basic?
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Marzec 2016, 08:55:23 »
No nie kwestionuje ich niezawodności oraz jakie mają drugie życie (rodzina itp). Ale czasem drugie życie wynika z (nie)możliwości uzyskania rozsądnej ceny przy odsprzedaży :)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Marzec 2016, 10:02:13 »
decydując się na wybór między tymi modelami warto pamiętać że nie tylko Ascaso w 2015 się zmieniło.
Po przejęciu Gagii przez Philips-Saeco w 2015 r. również nowa gaggia classic została mocno zmieniona względem starszego popularnego modelu (np. utrudniające nagrzanie ekspresu auto-wyłączanie po 15 minutach, brak zaworu OPV, w zestawie tylko sitka z zaworkiem, na plus: powiększony bojler który od teraz jest ze stali a nie jak poprzednio z aluminium). Starszy model GC też nie był bez wad bo miał malutki bojler wykonany z czystego aluminium bez żadnej powłoki ochronnej (pozostali producenci stosują mosiężne bojlery). Aluminium (szczególnie w wysokich temperaturach) uznaje się za toksyczne dla zdrowia i nie jest zalecane podgrzewanie w nim żywności, m.in. dlatego właśnie firma zrezygnowała z jego montowania.

Moim zdaniem ten nowy model GC wychodzi obecnie naprawdę drogo, na dzień dobry trzeba dokupić normalne sitka bo w zestawie są tylko ciśnieniowe to razem z obecną cenę wyjdzie jakieś 1630zł, sporo osób wymienia też prysznic na ims i dyszę pary na rancilio. Jak się zliczy te dodatkowe wydatki to wychodzi cena ponad 1800zł, niemal tyle co Rancilio... A z kolei starego modelu jak się poczyta doniesienia o szkodliwych właściwościach aluminium trochę strach używać, nie zachęca też zerknięcie jak wyglądają aluminiowe bojlery w tym modelu po paru latach używania: https://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACURfksGnK1GbIjgEj0vNook3TpQhFRmJn61g-yiGX2atmby7reCk3OYZnkhaaLhQ6EiRP_1KQo3jAdOpnBsYXBBDVhyoSCQSPS82iiTdOEakPO4fVXo2GKhIJlCEVGYmfrWARdgkLy2kG8b0qEgn7KIZfZq2ZvBF45FFDl3KA0CoSCbut4KTc5hmeESZTS3kXaR86KhIJSFpouFDoSJER4_1IgcCcnKUcqEgk_18pCjeMB06hGdhMkgyoOx5CoSCWcGxhcEENWHEdg_1BKRZKKio&q=gaggia%20classic%20boiler&safe=off&ved=0ahUKEwjQroLG6sTLAhVDEJoKHeXMDcQQ9C8ICQ&dpr=1&biw=1366&bih=643
Kto wie czy nie jest to jednym z powodów ich "popularności" w dziale Pchli Targ
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 10:52:16 wysłana przez grex »

Offline Rigidigi

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Marzec 2016, 10:25:43 »
to wychodzi cena jakieś 1750zł, niemal tyle co Rancilio...
Czyli wg Ciebie lepiej celować w ten model?

Offline grex

« Odpowiedź #33 dnia: 16 Marzec 2016, 10:42:57 »
są na rynku różne konstrukcje i każdy wybiera co chce.
Gybym chciał kupić model z bojlerem i miał do wydania ok. 2 tys. to wolałbym Rancilio Silvia od nowej Gaggi classic, która zresztą obecnie stała się ekspresem marki Philips-Saeco http://www.philips.co.uk/c-p/RI9303_01/manual-espresso-machine.
W mniejszych pieniążkach wybrałbym któryś z nowych modeli Ascaso - tych od maja 2015. Termoblok podobnie jak HX używa zawsze świeżej wody do parzenia, i jest prostszy w użytkowaniu od małego bojlera.

Warto pamiętać jeszcze o jednej rzeczy, o której pisano na tym forum już wiele razy - mając więcej gotówki lepiej je dołożyć do młynka, a nie ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 10:58:45 wysłana przez grex »

Offline Rigidigi

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Marzec 2016, 11:58:05 »
Warto pamiętać jeszcze o jednej rzeczy, o której pisano na tym forum już wiele razy - mając więcej gotówki lepiej je dołożyć do młynka, a nie ekspresu.
Tak. Mam to na uwadze.

Także poszukiwania trwają :)

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Marzec 2016, 15:00:40 »
Rigidigi Młynek zawsze idzie w parze z kawą ,to jak  mąż i żona :lol2: jedno i drugie musi być dobre.

Offline Rigidigi

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Marzec 2016, 15:03:40 »
Kilkudniowa lektura forum dała mi tę wiedzę, że ważniejszy dobry młynek i dobra kawa, a sam ekspres to drugorzędna sprawa, przy moim zapotrzebowaniu na kilka filiżanek tygodniowo,

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Marzec 2016, 16:00:59 »
są na rynku różne konstrukcje i każdy wybiera co chce.
Gybym chciał kupić model z bojlerem i miał do wydania ok. 2 tys. to wolałbym Rancilio Silvia od nowej Gaggi classic, która zresztą obecnie stała się ekspresem marki Philips-Saeco http://www.philips.co.uk/c-p/RI9303_01/manual-espresso-machine.
W mniejszych pieniążkach wybrałbym któryś z nowych modeli Ascaso - tych od maja 2015. Termoblok podobnie jak HX używa zawsze świeżej wody do parzenia, i jest prostszy w użytkowaniu od małego bojlera.

to wszystko zalezy od tego jaki masz młynek bo jak masz cos za 2 tys to mysle że równie dobrze mieli jak taki za 3 tys

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Marzec 2016, 16:05:05 »
Rigidigi Młynek zawsze idzie w parze z kawą ,to jak  mąż i żona :lol2: jedno i drugie musi być dobre.
jedno ,drugie i trzecie(ekspres niestety tez robi swoje)
mi u znajomych/rodziny kawa przestala smakowac odkąd  zmieniłem maly ekspres  z termoblokiem na Hx i e61
jak to mówia w dupie sie przewróciło  :lol2:

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #39 dnia: 16 Marzec 2016, 17:33:14 »
Cytuj (zaznaczone)
jedno ,drugie i trzecie(ekspres niestety tez robi swoje
tak tak....  mąż żona i teściwa...........
Cytuj (zaznaczone)
jak to mówia w dupie sie przewróciło
A kto bogatemu zabroni  :smiech:
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 17:36:32 wysłana przez Coffeinka »

« Odpowiedź #40 dnia: 16 Marzec 2016, 17:49:59 »
śmiej sie śmiej
sprobujesz BM Jamajka na dobrze nagrzanym ekspresie z Hx i e 61 to "gdzieś " bedziesz miał kawe z ekspresu pokroju Gaggia, Ascaso czy Rancilio :taktak:

ps ciekawe jak ci co maja LaMarz/Slayery i inne  KVDW maszynki ,kawy z cudenka za 5-6 tys w ogóle nie pija  chyba kawka
ps 2 . coffeinka widzę że 'lubisz' swoją teściową tzn " mamusie"  ;), ja na szczęscie jeszcze oficjalnie nie mam, bo też bede ja pewnie musiał  :buziak:
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 18:11:08 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Marzec 2016, 18:55:20 »
Piotrze Ja nie mam ani obsesji ani pier..znaczy się hopla :doh: na punkcie kawy,nie doszukuje się smakowej finezji i zatracania się w  :kawa: to nie moje sacrum. Moje kubki smakowe zahartowane są w boju przez etylowe i inne takie tam  :piwko: Wystarczy że kawa jest dobra i koniec.Ale nikogo tu nie chcę urazić ,skoro ktoś to uwielbia i stać go na to, to sobie kupuje takie zabaweczki.I w pełni to rozumiem  :taktak:  Co do teściowych to są dwie szkoły ja jestem z tej  :buziak: :kwiat: i takiej Ci życzę.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Marzec 2016, 19:44:39 »
śmiej sie śmiej
sprobujesz BM Jamajka na dobrze nagrzanym ekspresie z Hx i e 61 to "gdzieś " bedziesz miał kawe z ekspresu pokroju Gaggia, Ascaso czy Rancilio :taktak:

ps ciekawe jak ci co maja LaMarz/Slayery i inne  KVDW maszynki ,kawy z cudenka za 5-6 tys w ogóle nie pija  chyba kawka
ps 2 . coffeinka widzę że 'lubisz' swoją teściową tzn " mamusie"  ;), ja na szczęscie jeszcze oficjalnie nie mam, bo też bede ja pewnie musiał  :buziak:
Strasznie duży skrót myślowy, tu zastosowałeś, jeszcze ktoś pomyśli, że rancilio albo gaggia, hx nie umie zrobić....

Dodatkowo jesteś w błędzie, bo do jednego worka wrzucasz wszystkie małe jednobojlerowe ekspresy.
A one bardzo dobrze nadają się do espresso, o ile nie przekroczą pewnej granicy, minimalnej pojemności cieplnej.
Innymi słowy, gdy nie są zbyt tanie i zbyt lekkie.

Przykładowo powiem ci że espresso z rancilio Silvia sterowanego PID, smakuje identycznie jak espresso z rancilio Epoca 4L hx.
Oczywiście ten sam młynek i ta sama kawa.
Mówię to na przykładzie osobistych testów, miałem oba na blacie.

Tu zasada jest prosta.
Im cięższy tym lepszy.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 21:48:27 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

« Odpowiedź #43 dnia: 16 Marzec 2016, 21:24:55 »
Piotrze Ja nie mam ani obsesji ani pier..znaczy się hopla :doh: na punkcie kawy,nie doszukuje się smakowej finezji i zatracania się w  :kawa: to nie moje sacrum. Moje kubki smakowe zahartowane są w boju przez etylowe i inne takie tam  :piwko: Wystarczy że kawa jest dobra i koniec.Ale nikogo tu nie chcę urazić ,skoro ktoś to uwielbia i stać go na to, to sobie kupuje takie zabaweczki.I w pełni to rozumiem  :taktak:  Co do teściowych to są dwie szkoły ja jestem z tej  :buziak: :kwiat: i takiej Ci życzę.

heh,wiesz jak to mówią jeden woli córke, drugi tesciową  :D :taktak:
No właśnie piszesz że kawa ma byc dobra i koniec. Kiedyś, przed długi czas (całkiem niedawno ) piłem  kawe z małego ekspresu z termoblokiem i sądziłem ze jest dobra i koniec. Niestety pomylilem się. Mam tamten ekspresik i go nie uzywam. Mimo, że sie nagrzewa szybko. Po prostu kawa z niego nie smakuje tak jak z Mary.
Co do kubkow smakowych zahartowanych etanolem... wszystko jest dla ludzi. Ważne żeby nie przesadzic i z alko i z kawą. Ja staram się nie pić wiecej jak dwie kawy dziennie. Ważne jednak, zeby te 2 kawki smakowały :taktak:

« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 21:44:33 wysłana przez PiotrekBM »

Offline grex

« Odpowiedź #44 dnia: 16 Marzec 2016, 22:10:27 »
a jaki miałeś wcześniej?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi