Witam. 
A czy mógłby ktoś opisać jakie są różnice pomiędzy modelami Ascaso Basic -> ARC -> Dream?
Co zyskujemy dopłacając do kolejnego droższego modelu?
W innym wątku było wspomniane, że "bebechy" są podobne. Co zatem je różnicuje poza wyglądem oczywiście
Tyle razy już na takie pytania odpowiadałem...Myślałem że już się to nie zdarzy. A jednak...A więc odpowiadam:
1. Wnętrze we wszystkich tych modelach jest takie samo. Zawór trójdrożny jest we wszystkich tych modelach.
2. BASIC ma obudowę z tworzywa ABS. Jest więc ekspresem lekkim, łatwo się przemieszcza po blacie np. przy dopinaniu portafiltra. Plastik ma też to do siebie, że po pewnym czasie może zacząć coś tam pękać. Szczególnie jeśli nie wymienia się na czas uszczelek w grupie a za to dopina coraz mocniej kolbę. Plastik na górze praktycznie nie grzeje położonych tam filiżanek.
3. ARC Black & Inox ma obudowę ze stali lakierowanej proszkowo w kolorze czarnym z przednim panelem z przyciskami ze stali nierdzewnej szczotkowanej. Jest więc cięższy i stabilniejszy na blacie niż BASIC. Płyta podgrzewacza jest ze stali nierdzewnej polerowanej - ładnie grzeje filiżanki. No i nic w nim nawet po długiej eksploatacji nie ma prawa pękać.
Obydwa modele (BASIC i ARC) mają w standardowym wyposażeniu:
- portaliter
- podwójną wylewkę
- pięć sitek (pojedyncze i podwójne sitko na kawę świeżo mieloną z młynka, pojedyncze i pdwójne sitko ciśnieniowe na kawy marketowe., sitko do saszetek POD)
- plastikową miarkę - łyżeczkę do kawy
- jedną saszetkę proszku odkamieniającego Coffee Washer
- tamper plastikowy
Ja od siebie zawsze dodaję do tego gratis pojedynczą wylewkę na espresso oraz tamper aluminiowy.
4. DREAM ma obudowę z odlewu aluminium. Góra to aluminium lakierowane proszkowo (lub ręcznie polerowane - Polish) a spód to ręcznie polerowane aluminium. Ma klikające, stalowe przełączniki oraz okrągły, analogowy termometr. Na wyposażeniu standardowym ma wszystko co wyżej napisałem oraz dodatkowo pojedynczą wylewkę na espresso oraz dodatkową nasadkę do spieniania mleka ze stożkiem i dziurką na końcu.
Dysza pary we wszystkich modelach jest taka sama. Różnica tkwi tylko w tej nasadce dodawanej do wyposażenia ekspresu DREAM. Można ją sobie dokupić.
Pomogłem ?