Autor Wątek: Gaggia Classic, czy Ascaso Basic?  (Przeczytany 28281 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gaggia Classic, czy Ascaso Basic?
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Marzec 2016, 16:49:16 »
Do phina wystarczy młyn za 250zł.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marzec 2016, 16:50:04 »
Jeżeli mówimy o rozpuszczalnej Ince to 3tys powinno wystarczyć ;)

Pewnie pytanie do Janusza ale głównie chyba różnice w wyglądzie i materiale obudowy. Ktoś ostatnio pisał że Basic ma trochę gorsza końcówkę dyszy pary, ale podobno nie ma problemu z wymianą.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marzec 2016, 17:51:16 »
Kiedyś się różniły tylko obudowami, po wprowadzeniu termobloków w miejsce boilera różnic przybyło (trójdrożny gdzieś się pojawił) ale to już Janusz jest najbardziej kompetentny.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Marzec 2016, 18:04:59 »
Witam. :bry:
A czy mógłby ktoś opisać jakie są różnice pomiędzy modelami Ascaso Basic -> ARC -> Dream?
Co zyskujemy dopłacając do kolejnego droższego modelu?

W innym wątku było wspomniane, że "bebechy" są podobne. Co zatem je różnicuje poza wyglądem oczywiście :)

Tyle razy już na takie pytania odpowiadałem...Myślałem że już się to nie zdarzy. A jednak...A więc odpowiadam:
1. Wnętrze we wszystkich tych modelach jest takie samo. Zawór trójdrożny jest we wszystkich tych modelach.

2. BASIC ma obudowę z tworzywa ABS. Jest więc ekspresem lekkim, łatwo się przemieszcza po blacie np. przy dopinaniu portafiltra. Plastik ma też to do siebie, że po pewnym czasie może zacząć coś tam pękać. Szczególnie jeśli nie wymienia się na czas uszczelek w grupie a za to dopina coraz mocniej kolbę. Plastik na górze praktycznie nie grzeje położonych tam filiżanek.

3. ARC Black & Inox ma obudowę ze stali lakierowanej proszkowo w kolorze czarnym z przednim panelem z przyciskami ze stali nierdzewnej szczotkowanej. Jest więc cięższy i stabilniejszy na blacie niż BASIC. Płyta podgrzewacza jest ze stali nierdzewnej polerowanej - ładnie grzeje filiżanki. No i nic w nim nawet po długiej eksploatacji nie ma prawa pękać.
Obydwa modele (BASIC i ARC) mają w standardowym wyposażeniu:
- portaliter
- podwójną wylewkę
- pięć sitek (pojedyncze i podwójne sitko na kawę świeżo mieloną z młynka, pojedyncze i pdwójne sitko ciśnieniowe na kawy marketowe., sitko do saszetek POD)
- plastikową miarkę - łyżeczkę do kawy
- jedną saszetkę proszku odkamieniającego Coffee Washer
- tamper plastikowy
Ja od siebie zawsze dodaję do tego gratis pojedynczą wylewkę na espresso oraz tamper aluminiowy.

4. DREAM ma obudowę z odlewu aluminium. Góra to aluminium lakierowane proszkowo (lub ręcznie polerowane - Polish) a spód to ręcznie polerowane aluminium. Ma klikające, stalowe przełączniki oraz okrągły, analogowy termometr. Na wyposażeniu standardowym ma wszystko co wyżej napisałem oraz dodatkowo pojedynczą wylewkę na espresso oraz dodatkową nasadkę do spieniania mleka ze stożkiem i dziurką na końcu.

Dysza pary we wszystkich modelach jest taka sama. Różnica tkwi tylko w tej nasadce dodawanej do wyposażenia ekspresu DREAM. Można ją sobie dokupić.
Pomogłem ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Rigidigi

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Marzec 2016, 21:59:18 »
Cytuj (zaznaczone)
Tyle razy już na takie pytania odpowiadałem...Myślałem że już się to nie zdarzy.
Przerażający tekst w ustach sprzedawcy.. Czyli co, każdy kolejny klient przeszkadza?  :ups:

Akurat jestem na etapie szukania ekspresu do domu. Obleciałem wszystkie Saturny, Euro itp i wszędzie to samo. W ekspresach kolbowych do 1000pln brak różnic. Nawet jeden sprzedawca powiedział mi, żeby nie zwracać szczególnej uwagi na bebechy, bo wszędzie to samo, tylko polecił wybrać sobie "obudowę" która mi pasuje..

I tak grzebiąc w zakamarkach internetu trafiłem tutaj. Dzięki temu odkryłem marki, o których nawet wcześniej nie słyszałem z cudnym designersko ekspresem Ascaso Dream na czele.

No ale tu włącza się rozsądek. Po co dopłacać 1000pln tylko dla ładniejszej obudowy? Z Dream'a i z Basica kawa wyjdzie identyczna, a to na jakości kawy mi zależy. Tym bardziej, że ekspres u mnie w domu wykorzystywany będzie do 4-10 kaw tygodniowo. Więc bardzo mało.

Przeglądnąłem przed chwilą kilkanaście filmików na Youtubie z prezentacją możliwości Basic/ARC/Dream'a i na każdym z filmików w trakcie robienia kawy z dyszy do pary cieknie woda. Na każdym.. Tak ma być, że kupuje ekspres za 2300 i muszę podstawiać kubeczek, żeby się nie chlapało? Spróbuje pooglądać filmiki z ekspresami innych marek, bo jak byłem nakręcony na jeden z tych ekspresów tak mi przeszło. A żona to już mnie by na 100% wyśmiała jakby do ekspresu za pół wypłaty trzeba było szmatkę podkładać..

Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie chodzi o to żeby wydać 2-3 tysie tylko żeby wydać je sensownie i nie mieć poczucia zmarnowanych pieniędzy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Marzec 2016, 22:22:22 »
Sorry, a tabliczkę znamionową z datą produkcji tych ekspresów filmikowych widziałeś ?
Bo ja jestem w stanie się założyć, że były to ekspresy po pierwsze sprzed maja ubiegłego roku a po drugie z zaworem pary do naprawy. Od maja ub. roku są montowane nowej konstrukcji zawory pary i problemu z kapaniem z dyszy nie ma.

Offline Rigidigi

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Marzec 2016, 22:29:26 »
tabliczkę znamionową z datą produkcji tych ekspresów filmikowych widziałeś
Masz rację nie widziałem. Jeśli w tych odnowionych modelach jest ok, to super. Mam nadzieję, że rozumiesz moje obawy. Po prostu nie chce się wnerwiać za własnoręcznie wydane pieniądze ;)

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Marzec 2016, 22:31:47 »
Możesz wziąć pod lupę Rancilio Silvia. Z chwalonym młynkiem tej samej firmy
wyjdzie Ci niewiele ponad 3000.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Marzec 2016, 22:36:04 »
Równie dobrze mógłbyś wziąć UNO PROF z chwalonym młynkiem tej samej firmy. Wyjdzie Cię taniej i nie tylko...

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Marzec 2016, 23:00:06 »
Pomysl jeszcze o spadku wartości ekspresów po 2-3 latach, jak już będziesz chciał zmienić, może lepiej jednak wziąć Classica czy Silvię.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Marzec 2016, 23:05:08 »
Od maja ub. roku są montowane nowej konstrukcji zawory pary
o właśnie ciekawy temat, podaj może Januszu co konkretnie się pozmieniało w tych modelach od maja 2015 r.

Wiele osób - jak było widać powyżej - rozważając zakup aktualnych modeli wyrabia sobie opinię w oparciu o stare, nieaktualne wersje, albo kupuje używki, myśląc że niczym się nie różnią od obecnych. A tymczasem zmieniło się sporo: grupa, pompa, sitka, zawór pary, przełączniki, lampki, nasadka spieniacza i może jakieś inne rzeczy? ARC dostał nową obudowę. Widziałem np. że kiedyś w prysznicu Dream były 4 otworki a obecnie 3. Kiedy pojawił się zawór 3-drożny?

Proponowałbym takie informacje zamieścić również w firmowym wątku o ascaso, zmniejszy się ilość osób, które mylą się w tych sprawach.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2016, 23:36:26 wysłana przez grex »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Marzec 2016, 23:06:55 »
Skąd ten pomysł o spadku wartości ? Czyżbyś miał dostępne jakieś badania wskazujące że te dwa modele mają mniejszy spadek wartości niż np. ARC czy też UNO PROF ? To może warto podać jeszcze jak długo średnio użytkownicy eksploatują poszczególne modele ? Czy i z jakich powodów się ich pozbywają ?

Grex, chętnie podam ale nie o tej porze. Innym razem.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2016, 23:09:25 wysłana przez Janusz »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Marzec 2016, 23:19:58 »
Trochę  :nienie:

Ale czytałem na stronach Janusza, że Basic ma trójdrożny zawór.

jakie sa str Janusza?

Skłaniam się ku Dreamowi od Janusza.
Ale to niestety kilka półek cenowych powyżej Gaggi.
Dodatkowo na próżno szukać używanego Dreama, a Gaggię Classic się znajdzie.
Mam na oku taką za 600 złotych ( 3,5 roku ) ale obawiam się, że skąpy dwa razy traci, więc nie wiem, czy się nie szarpnąć na nowy sprzęt od Janusza.
nie przesadzaj z tymi kilkoma pólkami cenowymi, to nie jest ekspres za 10 tys

@Spinacz - scaliłem
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 06:32:22 wysłana przez Spinacz »

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Marzec 2016, 23:31:43 »
Skąd ten pomysł o spadku wartości ? Czyżbyś miał dostępne jakieś badania wskazujące że te dwa modele mają mniejszy spadek wartości niż np. ARC czy też UNO PROF ? To może warto podać jeszcze jak długo średnio użytkownicy eksploatują poszczególne modele ? Czy i z jakich powodów się ich pozbywają ?

Grex, chętnie podam ale nie o tej porze. Innym razem.

Wystarczy spojrzeć na pchli targ. Wydaje mi sie że Chętniej kupowane sa GC i RS. A jeśli tak to i spadek wartości powinien być niższy.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Marzec 2016, 07:37:42 »

Wystarczy spojrzeć na pchli targ. Wydaje mi sie że Chętniej kupowane sa GC i RS

Kupowane czy sprzedawane?
Mam basica, jeszcze z tych starych. Zawór pary wymieniony na nowszy model (tak, stary kapał) i wszystko działa jak należy. Teraz go nie używam -- HXa nie przebije -- ale się nie pozbywam, mam dla niego plan zatrudnienia tylko młynka brakuje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi