Autor Wątek: Ekspres Amica CD 3011  (Przeczytany 23996 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Ekspres Amica CD 3011
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Marzec 2016, 11:21:46 »
Cytat:  grex
Jak będziesz miał świeżą kawę dobrej klasy i do tego świeżo zmieloną, to crema sama powstanie
I to mi się podoba, bo to jest rzetelne info.
PiotrekBM-dlaczego uważasz że domowy ekspres (boilerek) nie daje 10-15 bar,dlaczego dla zrobienia jednego espresso nie utrzyma odpowiedniej temperatury  :spam:
Co Ty tak naciskasz na te bary ? ;)
Po pierwsze nigdzie nie napisałem  "że domowy nie daje 10-15"
Po drugie jakie 10, jakie 15 ?
To nie sa ciśnienia robocze potrzebne do zrobienia kawy!
Dla przykłady na moim ekspresie jak kawe właściwie ubije i odp ilośc do sitka nasypie a wcześniej świeżo i odpowiednio zmiele  to zapewniam Cie,że na 7-9 barach wyjdzie porządne espresso a na nim cappucino.
Nie dalej jak w niedziele u znajomych parzyłem kawe na ekspresie ktory jakis czas temu uznawałem za niezły (ekspres z termoblokiem bez bojlera...Niestety kawa mi nie smakowała.
Dlatego nie bez powodu kupilem ekspres z masywna grupa parząca, termosyfonem,bojlerem 1400 ml i HT za ponad 5 tys.
Zeby było ciekawiej u mnie podczas ekstrakcji przez kilka sekund ciśnienie jest koło 4 barów, po chwili nabija na 7-8 i zapewniam Cie ze kawa smakuje lepiej niż z ekspresu za 700 zł z termoblokiem ktory jak podaje producent zapewnia 15 bar ciśnienia.
Po prostu nie tedy droga kolego.
Nie wierz w same dane liczbowe bo nie zawsze to co na papierze ma przełożenie w rzeczywistości.
Te 15 bar ciśnienia w ekspresie za 500-700 zł to zwykły haczyk na klienta. Czy chwyt marketingowy jak wolisz.( podane jest jako max ciśnienie pompy)
Nie uważam też ,ze mam najlepszy ekspres ma świecie. Te z profilowanym ciśnieniem i przepływem (moje ulubione La Marzocco i Slayer) to najwyższa półka ale cena tez odpowiednia( kilkadziesiąt tys zl). I one także parzą espresso na 7-9 barach lub mniej!!! jesli je tak ustawisz( mozesz zrobic np na 5 barach z chwilowym skokiem na 8 wszystko wedle twojego życzenia ). Oprócz właściwego ciśnienia sa jeszcze inne istotne parametry potrzebne do parzenia espresso np temperatura.

« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 11:54:06 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Marzec 2016, 11:50:07 »
Cytat: WS
Dlatego stabilne temperaturowo ekspresy przeważnie mają spore bojlery, albo też bojlery mniejsze, ale ciężkie, z grubymi ściankami.
No ale to też na niewiele się zdaję masywność biolera czy grupy,jak i tak głównym czynnikiem obniżenia temp.wody jest dopływ zimnej,która w znaczący sposób obniża wartość cieplną.
Bacek-ten pomysł w stawieniem termobloka  ! no no :ok: tylko czy całości trasy  podoła wydolność ciśnieniowa pompki ?
Mam starą Amice muszę pomyśleć o tym w wolnej chwili może to zrealizuję.
Ps.
PiotrekBM- masz rację człowiek zbytnio wierzy tym wszystkim informacją co niekiedy nie przekłada się na rzeczywistość,ale mam nadzieję że kiedyś i u mnie stanie taka maszyna   i wreszcie będzie ta super  :kawa:
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 11:58:27 wysłana przez Coffeinka »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Marzec 2016, 11:58:40 »
Cytat: WS
Dlatego stabilne temperaturowo ekspresy przeważnie mają spore bojlery, albo też bojlery mniejsze, ale ciężkie, z grubymi ściankami.
No ale to też na niewiele się zdaję masywność biolera czy grupy,jak i tak głównym czynnikiem obniżenia temp.wody jest dopływ zimnej,która w znaczący sposób obniża wartość cieplną.
Bacek-ten pomysł w stawieniem termobloka  ! no no :ok: tylko czy całości trasy  podoła wydolność ciśnieniowa pompki ?
Mam starą Amice muszę pomyśleć o tym w wolnej chwili może to zrealizuję.
Coffeinka wyżej napisałem Ci o ciśnieniu teraz troche o porządnej grupie patrzącej .
Jesli masz ok 4-5kg ( tyle waza same parzace grupy)rozgrzanego mosiądzu, stali itd to nawet chłodniejsza , świeża woda przepływająca cieniutkimi kanałami przez grupę bedzie miała w miarę stała temperaturę(zbliżona do temp zozgrzanej grupy)
I o to przy parzeniu kawy nam chodzi.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 12:06:27 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Marzec 2016, 12:12:40 »
na niewiele się zdaję masywność biolera czy grupy,jak i tak głównym czynnikiem obniżenia temp.wody jest dopływ zimnej,która w znaczący sposób obniża wartość cieplną.

Może teoretycznie, z Twojego punktu widzenia. Ale w praktyce, przy sporym bojlerze, napływająca ze zbiornika woda szybko przyjmuje temperaturę nowego otoczenia. A dzieje się tak dlatego, że chłodnej wody procentowo jest niewiele w porównaniu z ilością tej rozgrzanej w bojlerze, wodę nagrzewa grzałka i rozgrzane są ścianki bojlera.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Marzec 2016, 12:17:56 »
Te 15 bar ciśnienia w ekspresie za 500-700 zł to zwykły haczyk na klienta.
Ale tu nawet nie chodzi o to że ten ekspress nie jest w stanie dać tych 15 bar, pewnie i jest tylko po co skoro smakowi kawy to nie pomaga a nawet przeszkadza.

W trochę większych ekspresach pompa potrafi dać 15-20 bar ale za pompą znajduje się zawór automatyczny (OPV) który zmniejsza to ciśnienie do czegoś w granicach 9-11 bar.
To taj jak z tymi telefonami z aparatami 20 mega pikseli gdzie obok stawiamy zdjęcie ze starej lustrzanki o rozdzielczości 5Mpix które totalnie zamiata tą "marketingową" technikę.

Podoba mi się ostatnio jedna reklama kawy w której zachwalają to że ta kawa jest potrójnie palona czy jakoś tak do wydobycia pełnego smaku. Może się nie znam ale wydaje mi się że pomylili reklamę kawy  z reklamą węgla drzewnego

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Marzec 2016, 12:47:53 »
9, 15 czy 20 barów, to ciśnienie na pompie, podczas parzenia kawy ciśnienie reguluje się głównie kawą. Trzeba tak zmielić żeby było dobrze.

A z tymi telefonami kontra stale lustrzanki to bym uważał, bo nie jest to takie chop siup.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Marzec 2016, 13:00:46 »
9, 15 czy 20 barów, to ciśnienie na pompie, podczas parzenia kawy ciśnienie reguluje się głównie kawą. Trzeba tak zmielić żeby było dobrze.

Na pompie czyli maksymalne jakie może dać ekspress. Od dołu oczywiście regulowane jest kawą. Ale od góry właśnie pompą lub/i OPV. Choćby zatkać ekspres kawą zupełnie to 30 barów tam się nie zrobi.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Marzec 2016, 13:04:13 »
Tak, ale na dole bez kawy nie będzie nawet 1 bara. Od góry też nie w każdym ekspresie jest, a efekty na ciastu są.

Inaczej, nie ważne ile jest na ślepym ile jest bez niczego, ile może czy nie może pompa. Ważne ile jest na kawie, a tam powinno być wedle uznania powiedzmy 8-9 barów.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 13:06:18 wysłana przez donkiszot »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Marzec 2016, 13:55:09 »
z tym ciśnieniem wydaje mi się, że tanie pompki mają tylko napisane 15 bar a ich rzeczywista efektywność w budżetowej konstrukcji ekspresu jest mniejsza. Cienkie gumowe wężyki doprowadzające wodę mogę się np. rozszerzać pod wpływem ciśnienia i już efektywne ciśnienie na końcu tego układu, w kolbie, spada. Mniej wytrzymałe mogą być też materiały z jakich konstruuje się tanie pompki, co np. przyspiesza ich zużycie i wpływa na osiąganą moc.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 13:57:47 wysłana przez grex »

Offline Jackob

• Ekspres: Ascaso Uno Prof PID, Aeropress
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Czerwiec 2016, 22:57:45 »
Kiedyś rodzice też dostali taką Amicę za darmo w jakiejś promocji i używali jej od święta do przygotowania gotowej zmielonej Lavazzy. Ostatnio jakoś rok temu dorobili się dużego automatu, więc przygarnąłem malucha, bo zaczął się kurzyć. Jako, że zaczął robić kilka-kilkanaście kaw dziennie (głównie typu lungo :hihihi:) przez 3 miesiące i w końcu nie wytrzymał ciśnienia i wybuchł :D Dokładniej mówiąc eksplodowała uszczelka nad kolbą i rozchlastała gorące błoto po ścianach i sprzęcie AGD w zasięgu 1,5 metra. Nie zniechęcając się do biedaka postanowiłem kupić nową uszczelkę i co się okazało? Nie da się - nigdzie. Ani w Polsce, ani w Chinach, w żadnym serwisie, u producenta. Pani na infolinii Amica powiedziała, że oni w ramach gwarancji mogą wymienić na nowy egzemplarz, tyle że ten miał już kilka lat. Podsumowując - dla potencjalnych użytkowników - jeżeli proponują ci go za darmo, a dotychczas piłeś kawę rozpuszczalną - bierz, będziesz zadowolony :D Ale jeżeli planujesz go kupić - wstrzymaj się :D Kup za te pieniądze młynek żarnowy i aeropress - tak zrobiłem po tej eksplozji i pokochałem kawę.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2016, 23:00:22 wysłana przez Jackob »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi