Jak będziesz miał świeżą kawę dobrej klasy i do tego świeżo zmieloną, to crema sama powstanie
I to mi się podoba, bo to jest rzetelne info.
PiotrekBM-dlaczego uważasz że domowy ekspres (boilerek) nie daje 10-15 bar,dlaczego dla zrobienia jednego espresso nie utrzyma odpowiedniej temperatury 
Co Ty tak naciskasz na te bary ?

Po pierwsze nigdzie nie napisałem "że domowy nie daje 10-15"
Po drugie jakie 10, jakie 15 ?
To nie sa ciśnienia robocze potrzebne do zrobienia kawy!
Dla przykłady na moim ekspresie jak kawe właściwie ubije i odp ilośc do sitka nasypie a wcześniej świeżo i odpowiednio zmiele to zapewniam Cie,że na 7-9 barach wyjdzie porządne espresso a na nim cappucino.
Nie dalej jak w niedziele u znajomych parzyłem kawe na ekspresie ktory jakis czas temu uznawałem za niezły (ekspres z termoblokiem bez bojlera...Niestety kawa mi nie smakowała.
Dlatego nie bez powodu kupilem ekspres z masywna grupa parząca, termosyfonem,bojlerem 1400 ml i HT za ponad 5 tys.
Zeby było ciekawiej u mnie podczas ekstrakcji przez kilka sekund ciśnienie jest koło 4 barów, po chwili nabija na 7-8 i zapewniam Cie ze kawa smakuje lepiej niż z ekspresu za 700 zł z termoblokiem ktory jak podaje producent zapewnia 15 bar ciśnienia.
Po prostu nie tedy droga kolego.
Nie wierz w same dane liczbowe bo nie zawsze to co na papierze ma przełożenie w rzeczywistości.
Te 15 bar ciśnienia w ekspresie za 500-700 zł to zwykły haczyk na klienta. Czy chwyt marketingowy jak wolisz.( podane jest jako max ciśnienie pompy)
Nie uważam też ,ze mam najlepszy ekspres ma świecie. Te z profilowanym ciśnieniem i przepływem (moje ulubione La Marzocco i Slayer) to najwyższa półka ale cena tez odpowiednia( kilkadziesiąt tys zl). I one także parzą espresso na 7-9 barach lub mniej!!! jesli je tak ustawisz( mozesz zrobic np na 5 barach z chwilowym skokiem na 8 wszystko wedle twojego życzenia ). Oprócz właściwego ciśnienia sa jeszcze inne istotne parametry potrzebne do parzenia espresso np temperatura.