Autor Wątek: Ekspres Amica CD 3011  (Przeczytany 24018 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Ekspres Amica CD 3011
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Marzec 2016, 13:50:19 »
Niestety tak, w tym przypadku cena idzie za jakością

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Marzec 2016, 14:02:53 »
Przy użytkowaniu uważaj na rurke od spieniacza mleka ,wewnątrz ma  delikatny plastik(uchwyt) łatwo można go wyłamać.
Co do rozbierania 10 min roboty.od spodu parę śrubek +dwie trzymające górę ekspresu(wymagany długi śrubokręt )
Głowica z zaworkami znajduje się na przełączniku odkręcasz 5 śrubek od góry i masz 3 zaworki wyciągasz i dokładnie odkamieniasz.
Boilerek jest przykrecony na imbusy delikatnie podnosisz pionowo do góry  ,wewnątrz jest rurka(pobierająca wodę) która jest wsadzona w spód boilerka -musisz uważać aby jej nie ułamać po pod wpływem osadzonego kamienia może tak się stać (kamień działa jak spoiwo).wszystko do kwasku cytrynowego czy innej chemii.Oczywiście wczesniej odłączasz przewody od włączników plus kilka srubek+ wyciągnięcie zawleczki od przewodu wodnego i całość masz na zew.jak coś zawalisz to masz  :Bicz:  No i takie rozbiórki to stosuj ale już ostatecznie   8)
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2016, 14:04:55 wysłana przez Coffeinka »

Offline NorDez

• Ekspres: Amica CD3011
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Marzec 2016, 14:16:33 »
Bardzo dziękuję.

Online pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Marzec 2016, 15:04:18 »
Młynka żarnowego poszukaj po piwnicach/strychach, ktoś z rodziny pewnie ma jakiś stary, drewniany młynek ze stalowymi żarnami. Na 100% będzie lepszy od zabaweczki za 50zł.

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #49 dnia: 05 Marzec 2016, 15:31:52 »
Jak ja kupowałem Amice to mi powiedziano że minimum to Severin KM 3873 ,dziś być może jest coś innego.Ten Severin był stosunkowo niedrogi,tyle co ekspres  :sciana:
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2016, 15:34:45 wysłana przez Coffeinka »

Offline NorDez

• Ekspres: Amica CD3011
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Marzec 2016, 18:02:19 »
Właśnie zamówiłem Severin. Pragnę podzielić się swoimi - jak na razie - spostrzeżeniami doświadczeniami. Miałem poprzednio ekspres Ariete model 1332 i myślałem że ten ekspres do niczego się nie nadaje dlatego kupiłem Amicę Neris - fakt, prawie za darmo, prezent od Orange. Okazało się, że po odkamienianiu i dokładnym oczyszczeniu ekspres działa jak najbardziej prawidłowo. Plusy to sitko bez podwójnego dna, 57 cm pod tamper.
Kłopot tylko z pękniętym dyskiem, tak prawdę mówiąc to domyślam się tylko, że służy on do tworzenia creme na kawie. Dysk jest jednak pęknięty i tego kremiku wychodzi nie wiele. Czekam na przesyłkę z kawą od Antonia, będzie jutro. Znalazłem trochę kawy nie mielonej kupionej kiedyś prosto z palarni w Warszawie, stała zamknięta ponad rok, troszkę czuć że nie jest już świeża, jednak kawa ta w porównaniu do kawy z marketu - ponoć świeżutkiej zmielonej - jest o niebo lepsza. Porównałem espresso z kawy z zapasów parzonej w Ariete i Amice. Według mnie ta z Ariete  ma lepszy smak, mało kremiku na wierzchu, ale lepsza. Nie wiem czy na jakość nie wpływa właśnie filtr sitko bez podwójnego dna i kolba 57 cm. Chętnie poczytam Waszych opinii bo jak na razie - dopiero się uczę.
Chodzi mi o taki dysk
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2016, 19:17:53 wysłana przez NorDez »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Marzec 2016, 20:08:58 »
sitko chyba 57 mm nie cm ;)
Na sitku  z pojedynczym dnem,zeby crema wyszła to musi być spełnionych równolegle kilka warunków(jakosc kawy,temperatura ,cisnienia,odpowiedni przepływ wody).Tańsze ekspresy nie są w stanie tych warunkow spełnić dlatego maja ciśnieniowe sitka które tworzą "pseudo" creme. Wygląda fajnie a że nie smakuje tak jak kawa z prawdziwego ekspresu to już inna sprawa.
Sam widzisz ,szybko się uczysz,wiesz już ze świeżo zmielona kawa (nawet  ta palona rok temu) jest lepsza w smaku niż " mielona z marketu". Rób postepy dalej.
ps skoro ze starego ekspresu lepsza to trzeba sie z nim przeprosić a ten nowy sprzedać :taktak:

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Marzec 2016, 20:25:46 »
jeśli masz normalne sitko bez podwójnego dna to żadne dyski ani zaworki nie są potrzebne. Takie dodatki służą do tworzenia sztucznie napowietrzonej kawy ze starych mielonek.
Jak będziesz miał świeżą kawę dobrej klasy i do tego świeżo zmieloną, to crema sama powstanie. Możesz jeszcze zakupić wagę jubilerską na allegro (kosztuje grosze), waga pozwala odmierzać jednakowe porcje kawy i ułatwia pracę z ekspresem.

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #53 dnia: 07 Marzec 2016, 20:37:31 »
Cytat:  grex
Jak będziesz miał świeżą kawę dobrej klasy i do tego świeżo zmieloną, to crema sama powstanie
I to mi się podoba, bo to jest rzetelne info.
PiotrekBM-dlaczego uważasz że domowy ekspres (boilerek) nie daje 10-15 bar,dlaczego dla zrobienia jednego espresso nie utrzyma odpowiedniej temperatury  :spam:

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Marzec 2016, 21:26:11 »
To jako że ostatnio wszędzie się wpycham to przynajmniej na drugą część odpowiem. O ile mówimy o małych domowych ekspresikach z bojlerkiem a nie z termoblokiem. Te bojlerki miewają 50-100 ml. Zaczynasz strzał i do bojlera tłoczona jest zimna woda która miesza się z tą ciepłą i temperatura gwałtownie spada. O ile boiler lub/i grupa nie jest masywna to nie ma tam za dużo zmagazynowanego ciepła i całość gwałtownie się wychładza a w tych lekkich ekspresach za dużo metalu nie ma.

W Sylvi (200ml) przy dopio temperatura bojlera spada o 10-15 stopni. Akurat w niej sprawę ratuje masywna grupa i boiler i podobno w trakcie parzenia potrafi utrzymać koło 1 stopnia różnicy na grupie. Przy mniejszych maszynach na gdy do bojlera wpompuje się 1/3-1/2 objętości zimnej wody temperatura spadnie jeszcze bardziej i tego już nie da się uratować. Jako trik można zacząć strzał od wyższej temperatury (dogrzać chwilę parą) ale jakie to da dodatkowe efekty to wyjdzie w praniu.

Offline Bacek

« Odpowiedź #55 dnia: 07 Marzec 2016, 21:30:54 »
Według mnie ta z Ariete  ma lepszy smak, mało kremiku na wierzchu, ale lepsza. Nie wiem czy na jakość nie wpływa właśnie filtr sitko bez podwójnego dna i kolba 57 cm. Chętnie poczytam Waszych opinii bo jak na razie - dopiero się uczę.

Te wszystkie wynalazki są pod suchą kawę z marketu. Jak świerzynkę dobrze zmielisz to te kółka do niczego nie będą potrzebne. A co do 57mm, dźwigniowe mają dużo mniejsze sitka a ludzie chwalą kawę.

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #56 dnia: 08 Marzec 2016, 09:30:30 »
Cytat: Bacek
Zaczynasz strzał i do bojlera tłoczona jest zimna woda która miesza się z tą ciepłą i temperatura gwałtownie spada.
:wow2: czy ja dobrze zrozumiałem że w boilerku jest odpowiednio dużo wody żeby spokojnie zrobić  np:1- 2x espresso,a on w chwili zaparzania ,włącza  pompkę i pobiera zimną wodę.Bacek nie wierzę !!!! przecież to jest technologiczny absurd,nie wiem co powiedzieć  :-\ Zastanawiam się jak by tak ze zbiornika zamiast zimnej podać powiedzmy gorącą wodę,ale pewnie pompa by temperatury nie wytrzymała.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 09:53:55 wysłana przez Coffeinka »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Marzec 2016, 10:07:27 »
@Bacek dobrze prawi, że do bojlera jest pobierana zimna woda, i mimo, że to może technologiczny absurd, to pompki w ekspresach nie lubią ciepłej wody. Stąd te wszystkie historie o stabilności temperaturowej, która wiąże się z kupą żelastwa w dobrych ekspresach. Z drugiej strony, nie może być inaczej, bo grzałka w bojlerze nie może pracować na sucho kiedy termostat ją załączy przy spadku temperatury spowodowanym poborem wody do zrobienia kawy, ot, taka zależność.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 10:12:58 wysłana przez Mr.Ed »

Offline Bacek

« Odpowiedź #58 dnia: 08 Marzec 2016, 10:22:56 »
:wow2: czy ja dobrze zrozumiałem że w boilerku jest odpowiednio dużo wody żeby spokojnie zrobić  np:1- 2x espresso,a on w chwili zaparzania ,włącza  pompkę i pobiera zimną wodę.Bacek nie wierzę !!!! przecież to jest technologiczny absurd,nie wiem co powiedzieć

Absurd, nie absurd, to najprostsze technicznie rozwiązanie. Coś tą podgrzaną wodę musi wypierać z bojlera. W innym wypadku musiał by to być np tłok co pewnie nie było by tanie do zrobienia (no chyba że mówimy o ręcznym ekspresie dźwigniowym).
Oczywiście są tam triki które starają się to minimalizować. Np za zwyczaj woda do grupy jest pobierana z góry bojlera (z fizyki zimna woda idzie na dół, gorąca na górę).
Jak miał bym tanio i prosto upgreadować taki design to przed bojlerem a za pompą dał bym termoblok przepływowy który nagrzewa napływającą wodę do np. 80 stC.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Marzec 2016, 10:27:44 »
No i w bojlerze musi być jeszcze miejsce na parę, więc wody jest w nim około połowy. Czyli w małym 100 ml bojlerku, wody jest dobry kieliszek. Dlatego stabilne temperaturowo ekspresy przeważnie mają spore bojlery, albo też bojlery mniejsze, ale ciężkie, z grubymi ściankami.
A woda częściej jest pobierana z góry, nie ze względu na fizykę, tylko na kamień, który najpierw osadza się na dnie i po prostu zatka wylot.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2016, 10:30:54 wysłana przez WS »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi