Akcja na FB została już zakończona więc rzucę tutaj, może ktoś skorzysta...
Szklany wazon do kawy?
Autor: Barbara Szparagowska data: 14 czerwca 2013
Potocznie nazywany szklanym wazonem . Chemex. Alternatywna metoda parzenia kawy dająca faktycznie odwzorowanie w smaku, czy kolejne udziwnienie..? Przyciąga wzrok, potrafi zaintrygować. Parzyć kawę w nim, a może trzymać kwiaty? Skąd taka budowa? Czemu ze szkła, skoro szkło szybko się może zbić?
Zaczynając od początku, Chemex wcale nie jest nowym urządzeniem. Ma kształt przypominający klepsydrę z izolującym, drewnianym kołnierzem. Nie ma nowego, innowacyjnego super sposobu na parzenie kawy… Jest to metoda przelewowa. Co to znaczy? Oznacza to, że woda „przelewa się” przez kawę. Parę faktów na temat Chemex’a:
Wynaleziony w 1941 roku przez Petera Schlumbohma.
Znajduje się na liście 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnej sztuki użytkowej w Illinois Institute of Technology.
Zbudowany ze szkła, ponieważ szkło nie przewodzi żadnych aromatów, czy też smaków.
Drewniany pierścień izoluje temperaturę, dzięki czemu można trzymać/ przenosić Chemex’a.
Do parzenia używa się specjalnych papierowych filtrów.
W popularnym serialu „przyjaciele” kawa była serwowana właśnie z Chemex’a.
Co takiego daje nam Chemex? Chemex daje nam czystą, soczystą kawę. Dlaczego? Specjalne filtry, opatentowane przez firmę Chemex Coffeemarker są nieco grubsze (o 20-30%) od standardowych filtrów stosowanych w metodach przelewowych. Co to daje? Tłuszcze zawarte w kawie się na nich zatrzymują, stąd delikatniejszy smak. Filtr jest składany na „cztery”, z okrągłego, bądź kwadratowego arkusza. Ponadto budowa Chemex’a powoduje, że powietrze dostaje się tylko z jednej strony (bez dostępu jakiegokolwiek powietrza, kawa nie mogłaby się filtrować!), od strony, która ma „Dziubek” do nalewania- tam też przyjmuje się, że umieszcza się grubszą część filtra. Przed wsypaniem kawy do filtra należy przelać go gorącą wodą. Po pierwsze pozwoli nam to na rozgrzanie urządzenia (przez co temperatura kawy będzie odpowiednia), po drugie natomiast filtr mokry pozwoli na równomierne parzenie kawy i pierwszy moment parzenia kawy ląduje w chemexie, a nie papierze. Przyjmuje się również, że kawa powinna parzyć się około 4 minut. Czy to oznacza, że kawa, która parzyła się 3 lub 5 minut jest nieprawidłowa? Nie, jeśli ma to pozytywne odwzorowanie w filiżance.
Parametry, które uznaje się, za prawidłowe:
Grubość mielenia kawy – „ średnie” – pomiędzy mieleniem do zalewajki, a dripa.
Temperatura wody – około 90° C
Gramatura- 60 gram kawy / 1 litr wody.
źródło:
http://bwcoffee.pl/400/