Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 176055 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Lipiec 2013, 15:57:38 »
Jak na razie wszystko jest stabilne iw pełni pod kontrolą.

Jak w Trójmieście dostanę jakieś ciekawe ziarna palone pod dripa to przedstawię fotorelację
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Lipiec 2013, 10:08:36 »
Hej! Nie pisałem długo w tych wątkach, bo zdarzył mi się wypadek (chyba już o nim wspomniałem). Do czasu naszej "niegrzecznej" (wg WS) wymiany zdań z WS, korzystałem z młynka DIP DK30. Moje dripy w V60 i przelewy chemexowe były długie, bo trwały nawet 6-8 minut. W zasadzie nie przeszkadzało mi to i najczęściej bywało smaczne, gdy kawa była z natury piękną.

Potem coś mnie natchnęło, by wrócić do Mahlkoniga Guatemala. Okazało się, że moje dripy i chemexy przelewają się znacznie szybciej niż przedtem. Trochę czasu zajęło mi zderzenie się z nową rzeczywistością. Wnioski są w zasadzie zgodne z poprzednimi.

Za przykład niech posłuży Chemex i Nikaragua Pacamara Los Congos, akurat przeze mnie testowana codziennie od nieco ponad tygodnia. Wczoraj i dziś zaparzyłem ją tak: 31g/515ml, temperatura wody 85-90 stopni. Wczoraj kawę zmieliłem grubo (ustawienie młynka 5), dzisiaj drobniej (ustawienie młynka 4). Wczoraj kawa była OK, ale wodnista i z charakterystycznym aromatem niedoparzenia, bez kwaskowatości; czas zaparzania 4 minuty. Dzisiaj kawa okazała się piękna, kwaskowata, głęboka, pachnąca, bez żadnego negatywnego aromatu; czas zaparzania wynosił ponad 5 minut.

Myślę, że w takich spornych wypadkach sensowną pomocą może być pomiar TDS (Total Dissolved Solids). Pomiar taki pokazuje ściśle ile kawowego ciała znajduje się w wodzie. Są tu jakieś granice, tolerancje. Pewnie poniżej jakiegoś minimum kawa nie może być smaczna, podobnie jak powyżej... :)

Jeszcze inna rzecz. o której pisaliśmy w odniesieniu do Chemexa. Filtr zawieszony w powietrzu siłą rzeczy stanowi mniejszy opór. Wystarczy unieść go trochę, obrócić o 90 stopni, by przyspieszyć przepływ.

Przepływ zależy też od poziomu wody w filtrze. Im wyżej, im więcej wody, tym szybciej kawa opuszcza papierowy stożek.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2013, 10:20:30 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Lipiec 2013, 11:06:31 »
Przepływ zależy też od poziomu wody w filtrze. Im wyżej, im więcej wody, tym szybciej kawa opuszcza papierowy stożek.
Dlatego, aby uzyskać krótki czas tej jednej kropli, ale ogólnie dłuższy, stosuję delikatne polewanie lub oddzielenie wody czystej od kawy (jak w phinie).

A sprawdzałeś jak Ci smakuje przy krótkim przelewaniu ale podwojonej dozie? Zastanawiam się czy to czego Ci brakuje w krótkich przelewach rzeczywiście siedzi w kawie głębiej, czy tylko więcej kawy na ml potrzebujesz?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Lipiec 2013, 10:00:48 »
Moje dripy w V60 i przelewy chemexowe były długie, bo trwały nawet 6-8 minut.

To ciekawe, co piszesz. Zawzięcie nas przekonywałeś, że dłuższe parzenie daje lepszy smak naparu, a tu się okazuje, że nie mogłeś parzyć krócej, bo młynek cię ograniczał.

@Donkiszot w wątku o dripach, Antonio pisał, że krótko parzone dripy „cuchną brudną szmatą albo papierem toaletowym”.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Lipiec 2013, 10:58:27 »
Toż ja właśnie dlatego to pytanie. Może to jednak nie czas, a ilość kawy na ml?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Sierpień 2013, 13:45:05 »
Młynek owszem, ograniczał mnie. Ale dokładnie takie same refleksje mam i teraz. Dziś zaparzona kawa: Chemex, 30g/500ml, 83 stopnie C, Nikaragua Pacamara. Wariant 1: Mahlkonig Guatemala #4,5 --> czas zaparzania 4:45; wariant 2: Mahlkonig Guatemala #5 --> czas zaparzania 4:15. Różnica wyraźna: drugi wariant bardziej wodnisty, mniej aromatyczny. Jeszcze pokuszę się dziś na inne ustawienie młynka: #4.

Przecież to jasne jak słońce: im grubsze zmielenie, tym krótszy czas zaparzania; tym mniejszy uzysk, mniej substancji stałych w kawie. Jeśli posuniemy się do zbyt grubego przemiału i zbyt szybkiego procesu, to kawa będzie lurowata i tak słaba, że skojarzy się z papierem i innymi nieciekawymi aromatami, bo nie zdąży się zaparzyć i oddać wodzie swej esencji ;).

Jeśli chce się wygłaszać jakieś tezy i prawdy niepodważalne, to trzeba je poprzeć konkretami: np. pomiarem TDS i jego korelacją z oceną sensoryczną. WS, ja tylko nie zgadzam się z tym, że remedium na wszystkie dripowe bolączki jest skrócenie czasu zaparzania... Prowadzi to do zmniejszenia goryczy, ale także do zmniejszenia intensywności...
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2013, 14:18:33 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Sierpień 2013, 14:48:20 »
Co do grubości przemiału, to zgadzam się w 1000%. I też ostatnio skłaniam się do możliwie najdrobniejszego przemiału. (Wyeliminowanie pyłu odgrywa tu niebagatelną rolę.)

Jednak czas, to inna sprawa i wynika również z ilości. Z ilości kawy, i z ilości wody. Czyż intensywność z 16 gramów kawy polewanej przez 2 minuty 50 ml wody nie będzie nawet większa niż przy 10 minutach ale 250 ml wody?

I stąd moje pytanie, czy na pewno czas jest tu kluczowy?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Sierpień 2013, 17:37:29 »
Szczerze nie wiem, musiałbym to sprawdzić. Przyjmuję "złote reguły" 60g/litr za stały parametr... To się wzięło z wieloletniej praktyki wielu ludzi. Podobnie z praktyki wziął się czas trwania infuzji w przypadku cuppingu -- 4 minuty to minimum, a często kawowe infuzje pięknieją jeszcze po kilkunastu minutach w miarę obniżania się temperatury i nasycania roztworu...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Sierpień 2013, 19:06:34 »
Gdybyś miał chwilę na eksperymenty, sprawdź proszę. :kwiat: Bardzo mnie interesuje która wersja bardziej Ci podejdzie, czy takie przelewanie jak teraz stosujesz, czy krótsze, z większej dozy (ew. mniejszej wody). Reszta parametrów bez zmian.

A zastanawiam się nad tym wszystkim z wielu względów, dlatego też interesuje zdanie z wielu stron. Tym bardziej, że się tu nieco rozmijamy, ale nadal nie wiem dlaczego, a wiedzieć chcę. Najprościej byłoby wpaść na testy porównawcze, ale kilometrów sporo. ;)

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Chemex
« Odpowiedź #84 dnia: 06 Listopad 2013, 09:48:40 »
Tak się pomału biorę za jakąś alternatywną metodę, lekko jak pies do jeża, ale jak czytam i czytam to pomału stwierdzam, że opanowanie zrobienia bdb espresso, na HX z termometrem to przy tym pikuś :)


pzdr. Łukasz

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Listopad 2013, 09:56:21 »
Nie wierz w takie plotki! ;) Alternatywa jest naprawdę fajna i pozwala czasem znaleźć w kawie to, czego ciężko doszukać się w espresso i do tego tak naprawdę jest prostsza w przygotowaniu. Wystarczy termometr do wody i dzbanek (lub konewka) do polewania - reszta to osprzęt.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Listopad 2013, 10:55:36 »
Dodam, że oprócz rzeczy wymienionych przez Spinkę2, przyda się jeszcze chęć do eksperymentowania z grubością przemiału, czasem przelewania i temperaturą wody.
A na start, to raczej polecałbym coś lżejszego kalibru niż Chemex. Dripper lub aeropress, a najlepiej jedno i drugie, bo to są zupełnie inne kawowe światy. Jeżeli masz czasem chęć na kawę większą niż doppio, metody alternatywne są świetnym wyborem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Listopad 2013, 12:48:31 »
Ale Chemex jest najmniej wymagającym, najmniej pretensjonalnym z tego wszystkiego urządzeniem...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Listopad 2013, 13:19:12 »
E tam, tak samo pretensjonalny jak inne zaparzacze ;). Przy okazji najdroższy w zakupie, także w eksploatacji, najbardziej kawochłonny czy też kawożerny, raczej na dwie osoby. Fakt, że kawa z Chemexa przeważnie jest smaczna i trudno ją zepsuć.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Listopad 2013, 13:26:03 »
A jak się znudzi to Żona wykorzysta na bukiety tak często od nas otrzymywane ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi