Autor Wątek: Ciekawostki i pytania do Bezzery / E61  (Przeczytany 3961 razy)

ozzman1

• Gość
Ciekawostki i pytania do Bezzery / E61
« dnia: 17 Styczeń 2016, 13:00:02 »
No wiec rozpakowalem Bezzere, podlaczylem, kawe nawet zrobilem. No i oczywiscie mam wiecej pytan niz odpowiedzi. Poczytalem troche "internetu", poogladalem filmiki na youtube i na ponizsze pytania nie znalazlem odpowiedzi. Domyslam sie, ze odpowiedzi moze udzielic kazdy doswiadczony uzytkownik grupy E61, bo nie wydaje mi sie, zeby bylo tu cos specyficznego dla Bezzery:

Na poczatek pare rzeczy z instrukcji, ktora delikatnie mowiac, najlepsza to nie jest:
  • Jesli ekspresu nie uzywano dluzej jak 7 dni, nalezy go wlaczyc i trzymac wlaczonym przez 12 godzin?! Po jaka cholere?
  • Uzycie jakiegokolwiek odkamieniacza uniewaznia gwarancje?? U mnie woda jest "srednio-twarda" (21 st. w skali francuskiej). Filtruje ja zawsze filtrami Brita, ale od czasu do czasu odkamienic trzeba. Czy moze jednak nie?

I pare pytan co do robienia kawy i dzialania grupy E61 / Bezzery:
  • Co dokladnie pokazuje wskaznik cisnienia? Czy cisnienie pompa -> bojler = cisnienie bojler ->PF ?
  • Czy bojler zawsze nalezy calkowicie napelnic? Rozumiem, ze skoro pompa ma 12 barow i wskaznik cisnienia pokazuje 12 barow, to bojler jest pelny? Z drugiej strony, skad bede wiedzial, ze bojler jest pusty?
  • Wlaczam ekspres, pompuje bojler do pelna. Wskaznik cisnienia pokazuje 12 barow. Nastepnie czekam az wszystko sie rozgrzeje. W tym czasie cisnienie spada. Dlaczego? Skoro uklad jest szczelny to powinno pozostac stabilne. Czy moze zle rozumiem jak calosc dziala?
  • Czy (i dlaczego) przed wylaczeniem ekspresu nalezy spuscic cala wode z bojlera?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ciekawostki i pytania do Bezzery / E61
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2016, 13:50:38 »
Najlepiej chyba byłoby spotkać się z kimś doświadczonym i porozmawiać o tym wszystkim. Pisanina jest straszna, bo to znacznie trudniej przychodzi zarówno autorowi i czytelnikowi...

Jeśli zostawisz ekspres na dłużej niż tydzień, to pewnie w jego rezerwuarach wody zacznie rozkwitać życie biologiczne. Warto potem wymienić wodę, choćby przepłukując grupę i wypuszczając wrzątek z bojlera w jakiejś większej ilości.

Odkamienianie może naruszyć szczelność uszczelek, więc producent zabezpiecza się przed awariami wynikającymi z konsekwencji tego. W praktyce nie jest z odkamienianiem aż tak źle. Śmiało można zastosować kwas cytrynowy i raz na kilka miesięcy przeprowadzić procedurę odkamieniania.

Napisz nam jaki dokładnie model masz. Ile manometrów ma ta maszyna? Czy tylko jeden? Ciśnienie w bojlerze nie przekracza 1.4 bar. Ciśnienie 12 bar wskazywane przez manometr nie ma więc żadnego związku z bojlerem lecz dotyczy układu hydraulicznego zaparzania kawy. Ciśnienie to jest związane z pracą pompy w trakcie zaparzania ale także z funkcjonowaniem zaworu OPV, ustawionego pewnie na wartość 12 bar. W trakcie rozgrzewania, woda ulega rozprężaniu, a zawór OPV wypuszcza nadmiar wody, gdy ciśnienie w układzie przekracza 12 bar. Gdy wszystko się rozgrzeje, woda się już nie rozpręża tak mocno i widocznie.

Przed wyjazdem na wakacje można opróżnić ekspres z wody, ale codziennie chyba nie :).

ozzman1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń 2016, 15:44:25 »
Najlepiej chyba byłoby spotkać się z kimś doświadczonym i porozmawiać o tym wszystkim. Pisanina jest straszna, bo to znacznie trudniej przychodzi zarówno autorowi i czytelnikowi...
Dzieki za odpowiedz. Mam Bezzera Unica PID. Z racji miejsca zamieszkania, niestety nie mam sie z kim spotkac, dlatego zostaje mi forum.
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli zostawisz ekspres na dłużej niż tydzień, to pewnie w jego rezerwuarach wody zacznie rozkwitać życie biologiczne. Warto potem wymienić wodę, choćby przepłukując grupę i wypuszczając wrzątek z bojlera w jakiejś większej ilości.
"Niechcianego zycia biologicznego" oczywiscie sie pozbywam w przez Ciebie opisany sposob, jednak dalej nie rozumiem, jak opisane w instrukcji rozgrzewanie ekspresu przez 12h ma w tym pomoc...
Cytuj (zaznaczone)
Odkamienianie może naruszyć szczelność uszczelek, więc producent zabezpiecza się przed awariami wynikającymi z konsekwencji tego. W praktyce nie jest z odkamienianiem aż tak źle. Śmiało można zastosować kwas cytrynowy i raz na kilka miesięcy przeprowadzić procedurę odkamieniania.
Co do odkamieniania, to wiem, ze chodzi o uszczelki. Natomiast z tego co wiem, szkodzi im przede wszystkim odkamienianie "na cieplo". Natomiast gdybym przepuszczal wode z kwaskiem cytrynowym przez uklad bez wczesniejszego podgrzewania jej (wlaczona pompa oraz otwarty zawor do prysznica - sorry, jestem jeszcze troche na bakier z nazewnictwem) to teoretycznie przepuszczam zimna/letnia wode, co uszczelkom tak bardzo nie szkodzi. Czy moze sie myle?

Cytuj (zaznaczone)
Napisz nam jaki dokładnie model masz. Ile manometrów ma ta maszyna? Czy tylko jeden? Ciśnienie w bojlerze nie przekracza 1.4 bar. Ciśnienie 12 bar wskazywane przez manometr nie ma więc żadnego związku z bojlerem lecz dotyczy układu hydraulicznego zaparzania kawy. Ciśnienie to jest związane z pracą pompy w trakcie zaparzania ale także z funkcjonowaniem zaworu OPV, ustawionego pewnie na wartość 12 bar. W trakcie rozgrzewania, woda ulega rozprężaniu, a zawór OPV wypuszcza nadmiar wody, gdy ciśnienie w układzie przekracza 12 bar. Gdy wszystko się rozgrzeje, woda się już nie rozpręża tak mocno i widocznie.
Przed wyjazdem na wakacje można opróżnić ekspres z wody, ale codziennie chyba nie :).
Jak wspomnialem - Unica PID. Manometr mam tylko jeden. Aktualnie reaguje na wskazania manometru w nastepujacy sposob:

- wlaczam ekspres, wlaczam pompe - manometr wskazuje wzrost cisnienia - gdy manometr pokazuje 12 barow, wylaczam pompe
-bojler zaczyna grzac wode, PID pokazuje wzrost temperatury, natomiast manometr SPADEK cisnienia. (tak ma byc?)
- gdy PID pokazje 92 st.  (tak mam ustawione), przepuszczam troche wody przez uklad z PF zeby go dodatkowo rozgrzac
- demontuje PF, wycieram do sucha, miele i ubijam kawe. W tym czasie woda podgrzewa sie z powrotem do zadanej temperatury. Powinienem cos jeszcze zrobic, np. wlaczyc pompe?
- nastepnie "robie kawe" - tam mam inne problem, nie na ten "sprzetowy" watek

Robie cos nie tak?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2016, 16:52:18 »
Coś kręcisz z tym ciśnieniem :). Zrób jakiś film...
Co na to sprzedawca ekspresu?
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2016, 17:11:52 wysłana przez Antonio »

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2016, 17:16:55 »
Cytuj (zaznaczone)
- wlaczam ekspres, wlaczam pompe - manometr wskazuje wzrost cisnienia - gdy manometr pokazuje 12 barow, wylaczam pompe
Tak powinienes zrobic tylko za pierwszym razem (bo po zakupie bojler jest calkowicie pusty). Potem nie musisz wlaczac pompy, chyba ze spieniales mleko, bo wtedy bojler jest niepelny.
Powinienes wtedy wlaczyc pompe tak dlugo, az przez grupe lub rurke pary zacznie leciec staly strumien wody. Jesli nic nie leci, to bojler jest niepelny - nie rob wtedy espresso. Do robienia kawy bojler zawsze musi byc pelny. Wskaznik cisnienia nie ma nic wspolnego z napelnieniem bojlera.

Cytuj (zaznaczone)
-bojler zaczyna grzac wode, PID pokazuje wzrost temperatury, natomiast manometr SPADEK cisnienia. (tak ma byc?)
Wskaznik cisnienia poza robieniem kawy czesto pokazuje rozne dziwne rzeczy. Po pierwsze jesli przepuszczasz wode bez kawy, lubi poleciec na 12 barow, jest to zupelnie normalne. Tak samo kiedy bojler wlacza grzanie i dobija do maksimum temperatury, wskazowka barow tez idzie w gore bez wlaczania pompy (chociaz majac PID pewnie tego nie zaobserwujesz, u mnie jest to widoczne, bo bojler grzeje wtedy wode w okolice 100 stopni). Powolny spadek zaraz pozniej tez jest normalny. Tak jest u mnie i tak pisza ludzie w sieci. Po prostu ten wskaznik cisnienia reaguje jakos na cisnienie powietrza/pary wodnej w bojlerze (glownie chyba w rurce spieniania pary) i to cala jego tajemnica. Grzejesz lub pompujesz wode - wzrasta cisnienie i wskazowka idzie w gore mimo ze pompa nie pracuje.
Zawsze wtedy mozesz od razu zbic to cisnienie do zera otwierajac zawor pary. Wystrzeli troche wody i wskazowka poleci od razu na 0. Tak wiec poza faktycznym robieniem kawy nie ma wiekszego sensu patrzec na ten wskaznik.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2016, 17:26:48 wysłana przez mathu »

ozzman1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2016, 12:28:40 »
Dzieki za wyjasnienie. Ide zglebiac technike parzenia ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi