Najlepiej chyba byłoby spotkać się z kimś doświadczonym i porozmawiać o tym wszystkim. Pisanina jest straszna, bo to znacznie trudniej przychodzi zarówno autorowi i czytelnikowi...
Dzieki za odpowiedz. Mam Bezzera Unica PID. Z racji miejsca zamieszkania, niestety nie mam sie z kim spotkac, dlatego zostaje mi forum.
Jeśli zostawisz ekspres na dłużej niż tydzień, to pewnie w jego rezerwuarach wody zacznie rozkwitać życie biologiczne. Warto potem wymienić wodę, choćby przepłukując grupę i wypuszczając wrzątek z bojlera w jakiejś większej ilości.
"Niechcianego zycia biologicznego" oczywiscie sie pozbywam w przez Ciebie opisany sposob, jednak dalej nie rozumiem, jak opisane w instrukcji rozgrzewanie ekspresu przez 12h ma w tym pomoc...
Odkamienianie może naruszyć szczelność uszczelek, więc producent zabezpiecza się przed awariami wynikającymi z konsekwencji tego. W praktyce nie jest z odkamienianiem aż tak źle. Śmiało można zastosować kwas cytrynowy i raz na kilka miesięcy przeprowadzić procedurę odkamieniania.
Co do odkamieniania, to wiem, ze chodzi o uszczelki. Natomiast z tego co wiem, szkodzi im przede wszystkim odkamienianie "na cieplo". Natomiast gdybym przepuszczal wode z kwaskiem cytrynowym przez uklad bez wczesniejszego podgrzewania jej (wlaczona pompa oraz otwarty zawor do prysznica - sorry, jestem jeszcze troche na bakier z nazewnictwem) to teoretycznie przepuszczam zimna/letnia wode, co uszczelkom tak bardzo nie szkodzi. Czy moze sie myle?
Napisz nam jaki dokładnie model masz. Ile manometrów ma ta maszyna? Czy tylko jeden? Ciśnienie w bojlerze nie przekracza 1.4 bar. Ciśnienie 12 bar wskazywane przez manometr nie ma więc żadnego związku z bojlerem lecz dotyczy układu hydraulicznego zaparzania kawy. Ciśnienie to jest związane z pracą pompy w trakcie zaparzania ale także z funkcjonowaniem zaworu OPV, ustawionego pewnie na wartość 12 bar. W trakcie rozgrzewania, woda ulega rozprężaniu, a zawór OPV wypuszcza nadmiar wody, gdy ciśnienie w układzie przekracza 12 bar. Gdy wszystko się rozgrzeje, woda się już nie rozpręża tak mocno i widocznie.
Przed wyjazdem na wakacje można opróżnić ekspres z wody, ale codziennie chyba nie
.
Jak wspomnialem - Unica PID. Manometr mam tylko jeden. Aktualnie reaguje na wskazania manometru w nastepujacy sposob:
- wlaczam ekspres, wlaczam pompe - manometr wskazuje wzrost cisnienia - gdy manometr pokazuje 12 barow, wylaczam pompe
-bojler zaczyna grzac wode, PID pokazuje wzrost temperatury, natomiast manometr SPADEK cisnienia. (tak ma byc?)
- gdy PID pokazje 92 st. (tak mam ustawione), przepuszczam troche wody przez uklad z PF zeby go dodatkowo rozgrzac
- demontuje PF, wycieram do sucha, miele i ubijam kawe. W tym czasie woda podgrzewa sie z powrotem do zadanej temperatury. Powinienem cos jeszcze zrobic, np. wlaczyc pompe?
- nastepnie "robie kawe" - tam mam inne problem, nie na ten "sprzetowy" watek
Robie cos nie tak?