PID tam jest, ale są też sitka z wytwornica cremy. Chyba 57mm - pewny nie jestem - więc dobrać zamiennik który pozwoli normalnie pracować może by ciężko.
Bebechy to klon Lelita.
Wszystko kwestią ceny
z tego co widzę kosztuje ~2000 PLN. JUż chyba lepiej zrezygnować z PIDa i kupić tańszy model Puccino lub Cellini - przynajmniej tych wytwornic piany nie ma. A ich brak naprawdę poprawi smak kawy. Cellini jest też nowy na bazarku forumowym za 1500 - negocjuj 
Dzieki za info!
Nie unikniemy porównań z Ascaso, a ty mam właśnie pytanie gdzie nie da się uniknąć porównania. Gdzieś widziałem wątek mówiący o wysokości sitek Ascaso oraz tym, że sitka do Ascaso dostaję tylko od Ascaso. Jak to z tym jest? (pewnie w PRO i nie-PRO jest inaczej).
Co do ceny, zakładam że Dolce Espresso DEMPID to cena 1950-2000 na dziś.
Puccino ma ją co najwyżej 100PLN mniejszą, o ile a dobrze widzę, a z tym moc nieco mniejszą (wolniejsze grzanie, tak?) (tu Ascaso Steel PRO rządzi: 1252W) i ma strasznie mały zbiornik 1,2l zamiast 3 (Ascaso ma choć 2l, może to optymalne?)
O wielkości zbiornika to myślę tak: jak jest ze 2 litry to nie szkoda wtedy solidnie przepłukiwać rur, a jak litr to już cienko.
Oczywiście nie planuję trzymać wody dniami aż do pojawienia się glonów, a regularnie w miarę dbać o zbiornik.
Odnośnie plastikowej kolby wspomnianej przez Grega. Jest plastik i plastik. W samochodzie mam newralgiczne elementy zrobione z plastiku.
Za zaoszczędzone 900-1000 PLN mogę sobie dokupić sporo rzeczy może wg uznania, ew. po tym jak te plastikowe się zniszczą a rurki nie będą spieniać. Czy to w ogóle dobre rozumowanie? Wszak elementy które "pracują" przy zakładaniu kolby nie są chyba plastiku? Czy jest tu jakieś ale?
Byłbym zainteresowany informacją o "zamiennikach", także kolb - w przypadku domowych sprzętów La Pavoni, Lelit, Ascaso.
Przy czym przez "zamiennik" myślę o niekiedy o wiele lepszym jakościowo lub wizualnie komponencie. Może trochę podchodzę jak do w komputerowej, naiwnie, ale ekspresy nie-auto to jednak trochę nietypowe AGD, można parę rzeczy dokupować, no i nie widziałem forów założonych przez fanów pralek/prania.

PS: Może, ktoś serwisował w PL jakiś La Pavoni i się podzieli wrażeniami.