Autor Wątek: La Pavoni Cellini czy cos innego?  (Przeczytany 8053 razy)

ozzman1

• Gość
La Pavoni Cellini czy cos innego?
« dnia: 27 Grudzień 2015, 22:20:10 »
Dobry wieczor wszystkim

(pierwszy post, mocno poczatkujacy, prosze o wyrozumialosc)
Nasz ekspres automatyczny nareszcie zdechl, wiec nie potrzebuje zadnych wymowek, zeby kupic sobie prawdziwa maszyne do espresso. Po dwoch dni lektury forum i analizowania cen, mysle, ze wiem juz czego potrzebuje i na co mnie stac, ale prosilbym pare osob o opinie. Moja sytuacja jest o tyle szczegolna, ze mieszkam w Szwajcarii, gdzie niestety nie udalo mi sie znalezc wszystkich marek, o ktorych czytalem na forum i moj wybor jest nieco ograniczony. Tym bardziej licze na wasza porade. Post bedzie dlugi, wiec go troche ustrukturyzuje:

Cel nadrzedny: espresso jak we wloskiej kawiarni + lungo/americano dla zony. Zadnego mleka, goscie poczekaja / sie dostosuja.
Kaw na dzien: 3 (w tygodniu) do 5 (w weekend).
Najwazniejsze cechy: kompaktowe rozmiary - bardzo mala kuchnia, ekspres/mlynek musza stac we wnece; powtarztalnosc; poczatkujacy uzytkownik

Moje aktualny wybory to:

Ekspres: La Pavoni Cellini (czyli pingwinek). U mnie do dostania za 420 CHF xxx://www.venova.ch/de/La-Pavoni-Cellini-Levetta-Rossa-Kaffeemaschine Dobre opinie w innym watku.
Wydaje sie miec wszystko czego potrzebuje. Wskaznik cisnienia i temperatury sie przyda poczatkujacemu. Szybko sie nagrzewa (poranne doppio przed robota). Z tego co rozumiem, pingwinki roznia sie tylko kolorem, bebechy maja takie same?
Inne ktore ogladalem i odrzucilem:

BEZZERA BZ09 - cena :(
Rancilio Silvia V5 - cena (w Szwajcarii to az 775 CHF)
Ascaso Dream - ciezko/drogo dostepny w Szwajcarii, chociaz uzywka bajecznie tania na: xxx.anibis.ch/de/haushalt-,-wohnen-kaffee-,-espressomaschinen-kapselsysteme--1802/machine-%C3%A0-caf%C3%A9-caf%C3%A9s-trottet-ascaso-dream-orange--12640164.aspx?fts=ascaso&sf=ftw&so=d&fcid=0
Gaggia Classic - nowa wersja podobno zepsuta przez Philips Saeco

Mlynek: Lelit PL 044MMt
Tu mialem zdecydowanie wiekszy problem, bo z podanych przez Was marek prawie zadne nie sa u nas dostepne lub tylko w absurdalnych cenach. Lelit jest u nas dostepny i nawet niedaleko jest serwis, gdzie maja czesci zamienne.
Inne ktore ogladalem i odrzucilem:
Graef CM 800: latwo dostepny, tanszy, ale na forum wydaje sie miec negatywne opinie
Ascaso i2: kiepska dostepnosc, slaba opinia w tescie BellaBarista xxx.bellabarista.co.uk/pdf/compact-grinder-1-closerlook.pdf
Ascaso i1: koniecznosc sprowadzenia z PL
Rancilio Rocky: cena (400 CHF)
Wega/Compak: koniecznosc sprowadzenia z PL

Prosilbym o rade czy w moim wypadku to dobry wybor (ma robic dobre espresso gdy wlasciciel sie tego nauczy), czy moze jednak musze budzet powiekszyc.

Z gory dzieki
Piotrek

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: La Pavoni Cellini czy cos innego?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2015, 22:25:28 »
kompaktowe rozmiary - bardzo mala kuchnia, ekspres/mlynek musza stac we wnece
to będzie największe ograniczenie
Wega Ci się zmieści?
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2015, 22:28:12 »
Trochę inaczej zapytam. A czemu nie zamówisz z elektros.it czy coffeeitalia.de
Na szwajcarskiej wersji tablicy (zapomniałem nazwy) też bywają fajne maszyny. No i Ebay zostaje.
LMWDP #469

ozzman1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudzień 2015, 23:22:26 »
Trochę inaczej zapytam. A czemu nie zamówisz z elektros.it czy coffeeitalia.de
Na szwajcarskiej wersji tablicy (zapomniałem nazwy) też bywają fajne maszyny. No i Ebay zostaje.
Na olx.ch czy ricardo.ch (nasze allegro) jest chyba jedna uzywana Bezzera w cenie 700 CHF. Inne marki to tylko sklepy/nowki. Nie mam czasu polowac na okazje bo potrzebuje ekspresu w najblizszym czasie.
Odnosnie zakupu w Niemczech/Wloszech - a co mi to da? Czy tam znajde cos lepszego w nizszej cenie? Co polecilbys zamiast tego co napisalem? W Szwajcarii dosyc dobrze dostepna jest Gaggia i La Pavoni, ew. jeszcze Rancilio. Sa czesci i serwisy, ktore sie tymi maszynami zajmuja. Reszte na gwarancje/serwis itd. musialbym wysylac za granice

@Jaro: jutro pomierze wneke, ale sprowadzenie Wegi to dosyc dlugie oczekiwanie i zabawa z urzedem celnym

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2015, 06:44:53 »
Jaki właściwie masz budzet? Bo taka Bezzera Unica PID tylko do czarnej to poezja.
LMWDP #469

ozzman1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2015, 20:37:52 »
Wneka ma 41cm wysokosci.

@DrUsagi: Nie ustalilem z gory budzetu, ale raczej wiecej niz 1000 CHF (ok. 4000 PLN) nie zamierzam wydac. Wydaje mi sie (moze blednie, dlatego pytam na forum), ze to co chce osiagnac jest dostepne w tym budzecie. Generalnie po doliczeniu oplat celnych i VATu mieszcza sie zestawy rozne zestawy Ascaso ale np. Unica PID + Bezzera BB005TM przekracza go po doliczeniu dodatkowych kosztow (wypytalem elektos.it o szczegoly) o ponad 200 CHF. No i gwarancja mocno teoretyczna (koszt wysylki tam i z powrotem ok. 170 CHF)

Natomiast dalej nie rozumiem, jaka bedzie namacalna roznica miedzy taka Bezzera a pingwinkiem od La Pavoni. OK, jest PID, wiec se temperature wyklikam. A poza tym? 500ml bojlera nie potrzebuje raczej do espresso. 3-litrowego zbiornika na wode tez nie. Jest sporo wiekszy i ciezszy.

----DODANE POZNIEJ-------------------------
Ogolnie moje opcje to:
Ekspresy uzywane
1. aukcja ponizej na Bezzere BZ09 (poki co nieaktualne bo aukcja znikla)
2. RS bez konkretow xxx.anibis.ch/de/haushalt-,-wohnen-kaffee-,-espressomaschinen-kolbenmaschinen--1803/kaffeemaschine-rancilio-silvia--13192532.aspx?sf=dpo&so=d&fcid=1803 za 450 CHF (1800 PLN)
Ekspresy nowe:
1. pingwinek za 420 CHF (1700 PLN)
2. Rancilio Silvia za 775 CHF (3100 PLN)

Mlynek (tu, niestety, tylko nowe):
1. Lelit PL 044MMt za ok 1100 PLN
2. Eureka Mignon za ok. 1400 PLN

------------------------------------------------
Zaraz napisze cos wiecej, ale jedno szybkie pytanie:
Za 3 godziny konczy sie nastepujaca aukcja (jak mowilem, okazji w Szwajcarii nie ma zbyt wiele): xxx.ricardo.ch/kaufen/haushalt-und-wohnen/kaffee-und-espressomaschinen/kaffee-espresso-kolbenmaschinen/bezzera-bz09-espresso-siebtraegermaschine/v/an800898242/

Niestety po niemiecku, wiec moje szybkie tlumaczenie:
BZ09, nieco ponad roczna (jeszcze rok gwarancji ale w Niemczech), uszczelki wymienione 2 miesiace temu (po roku uzytkowania? to normalne?). Koles pisze, ze jak nowka (w Szwajcarii raczej z tym nie sciemniaja). Cena: 600 CHF (niecale 2400 PLN). Wydaje sie niezla okazja. Odbior bylby osobisty, wiec moglbym to i owo sprawdzic przed zakupem.  Waszym zdaniem warto?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2015, 22:08:25 wysłana przez ozzman1 »

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2015, 21:12:09 »
Fabrycznie nowy, cena w PL ok. 3000 zł brutto
jeśli doliczysz Twój przejazd do sprzedającego przed zakupem, to wcale okazyjnie nie będzie ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudzień 2015, 23:07:31 »
To może coś od Francesco. Do czarnej chyba nic mniejszego i lepszego nie bedzie. Do tego jakiś nowy mały młynek w stylu Eureki Mignon lub Baratza Precisio. Całość pewnie w 800 chf na luzie zamieścisz.
http://www.francescoceccarelli.eu/onsale_eng.htm
LMWDP #469

ozzman1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudzień 2015, 16:56:18 »
Chcialem Wam dac jeszcze znac jak sie sprawa skonczyla. Otoz przerzucilem sie na herbate ;) Ale tylko do czasu az dojdzie Unica PID :D. Poszukalem jeszcze nazw/adresow sklepow w DE, sprawdzilem ceny i warunki dostawy. Ostatecznie znalazlem oferte na miejscu w CH w premium-cafe.ch na Unice PID + Ascaso i1 steel za 1098 CHF z dostawa, bez papierologii, urzedow celnych i problemow z gwarancja.

To teraz sie zacznie... ;)

Dzieki za pomoc, pozdrawiam
Piotrek

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudzień 2015, 17:05:59 »
Gratulacje, chociaż raz człowiek z dylematem, który podjął od razu właściwą decyzję (co nie znaczy że nie można było lepiej  :diabelek:)

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudzień 2015, 17:50:27 »
Gratulacje - maszyna dla ciebie stworzona  :ok:

Aczkolwiek młynek to bym inny wybrał :P w tym sklepie, w tej samej cenie jest Bezzera BB005 w wersji z Timerem. To prosty timer ale się przydaje. A dodatkowo to samo logo na obu sprzętach by było. I trochę łatwiej resztki kawy sprzatać bo tacka jest mobilna a nie zintegrowana z młynkiem. No ale to moje preferencje  ;)
LMWDP #469

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudzień 2015, 18:00:25 »
piękny sprzęt, ale młynek za 840 do ekspresu za 4000? A to nie powinno być czasem odwrotnie?
Na seattlecoffeegear (kanał o kawie na YT) jest test praktyczny w którym zrobiono porównanie co lepsze: kupić słabszy młynek i super ekspres, czy odwrotnie. Wyszło, że lepsze efekty w filiżance da odwrotny zestaw.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2015, 18:07:06 wysłana przez Greg. »

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2015, 19:29:15 »
 :smiech: @Greg. wybacz ale w innym wątku gdzie sam wybierałeś młynek tej konsekwencji cenowej ci zabrakło  :ogien: i gastro odrzucałeś na dzień dobry  :hihihi:
Super młynka nie wybrałeś kawka
LMWDP #469

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2015, 19:43:49 »
no tak, tylko ja na duży gastro nie ma miejsca i nic z tym nie zrobię.
Wybierałem jedynie spośród maluchów w przedziale cenowym mniej więcej tym co ekspres, i myślę że w tej grupie to chyba najlepsze co mogłem wybrać. (Ale jak znasz coś lepszego w segmencie "mini młynek pod espresso" daj znać bo się skończyły i jeszcze nie kupiłem). No i u mnie nie ma aż takiego rozrzutu cenowego, oba sprzęty są na podobnym poziomie a nie jeden 5x droższy od drugiego.

Kolega planuje duży i drogi ekspres, znaczy że ma i miejsce, i fundusze.

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2015, 19:54:19 »
Najwazniejsze cechy: kompaktowe rozmiary - bardzo mala kuchnia, ekspres/mlynek musza stac we wnece
Kolega planuje duży i drogi ekspres, znaczy że ma i miejsce, i fundusze.

hmmm chyba jednak nie ma miejsca

Nie ustalilem z gory budzetu, ale raczej wiecej niz 1000 CHF (ok. 4000 PLN) nie zamierzam wydac.

a i budżet z gumy nie jest.

W tym budżecie, z tym miejscem i warunkami zakupowymi - Szwajcaria - wybrany zestaw to bardzo dobra konfiguracja.

LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi