Dobry wieczor wszystkim
(pierwszy post, mocno poczatkujacy, prosze o wyrozumialosc)
Nasz ekspres automatyczny nareszcie zdechl, wiec nie potrzebuje zadnych wymowek, zeby kupic sobie prawdziwa maszyne do espresso. Po dwoch dni lektury forum i analizowania cen, mysle, ze wiem juz czego potrzebuje i na co mnie stac, ale prosilbym pare osob o opinie. Moja sytuacja jest o tyle szczegolna, ze mieszkam w Szwajcarii, gdzie niestety nie udalo mi sie znalezc wszystkich marek, o ktorych czytalem na forum i moj wybor jest nieco ograniczony. Tym bardziej licze na wasza porade. Post bedzie dlugi, wiec go troche ustrukturyzuje:
Cel nadrzedny: espresso jak we wloskiej kawiarni + lungo/americano dla zony. Zadnego mleka, goscie poczekaja / sie dostosuja.
Kaw na dzien: 3 (w tygodniu) do 5 (w weekend).
Najwazniejsze cechy: kompaktowe rozmiary - bardzo mala kuchnia, ekspres/mlynek musza stac we wnece; powtarztalnosc; poczatkujacy uzytkownik
Moje aktualny wybory to:
Ekspres: La Pavoni Cellini (czyli pingwinek). U mnie do dostania za 420 CHF xxx://www.venova.ch/de/La-Pavoni-Cellini-Levetta-Rossa-Kaffeemaschine Dobre opinie w innym watku.
Wydaje sie miec wszystko czego potrzebuje. Wskaznik cisnienia i temperatury sie przyda poczatkujacemu. Szybko sie nagrzewa (poranne doppio przed robota). Z tego co rozumiem, pingwinki roznia sie tylko kolorem, bebechy maja takie same?
Inne ktore ogladalem i odrzucilem:
BEZZERA BZ09 - cena

Rancilio Silvia V5 - cena (w Szwajcarii to az 775 CHF)
Ascaso Dream - ciezko/drogo dostepny w Szwajcarii, chociaz uzywka bajecznie tania na: xxx.anibis.ch/de/haushalt-,-wohnen-kaffee-,-espressomaschinen-kapselsysteme--1802/machine-%C3%A0-caf%C3%A9-caf%C3%A9s-trottet-ascaso-dream-orange--12640164.aspx?fts=ascaso&sf=ftw&so=d&fcid=0
Gaggia Classic - nowa wersja podobno zepsuta przez Philips Saeco
Mlynek: Lelit PL 044MMt
Tu mialem zdecydowanie wiekszy problem, bo z podanych przez Was marek prawie zadne nie sa u nas dostepne lub tylko w absurdalnych cenach. Lelit jest u nas dostepny i nawet niedaleko jest serwis, gdzie maja czesci zamienne.
Inne ktore ogladalem i odrzucilem:
Graef CM 800: latwo dostepny, tanszy, ale na forum wydaje sie miec negatywne opinie
Ascaso i2: kiepska dostepnosc, slaba opinia w tescie BellaBarista xxx.bellabarista.co.uk/pdf/compact-grinder-1-closerlook.pdf
Ascaso i1: koniecznosc sprowadzenia z PL
Rancilio Rocky: cena (400 CHF)
Wega/Compak: koniecznosc sprowadzenia z PL
Prosilbym o rade czy w moim wypadku to dobry wybor (ma robic dobre espresso gdy wlasciciel sie tego nauczy), czy moze jednak musze budzet powiekszyc.
Z gory dzieki
Piotrek